söndag 22 november 2009

Upp till kamp - enastående TV-drama

Såg ni denna denna fantastika dramproduktion 2007?  

Eftersom jag är utlandssvensk såg min fru och jag den först för några månader sedan på svt play. Miniserien i fyra delar repriserades då och var där tillgänglig ett tag.

Upp till kamp består av fyra 90 minuter långa avsnitt. De är brilliant författade av Peter Birro. Birros manus är oerhört stilsäkert och scenografin träffar samtiden mitt i prick; det handlar om fyra unga människor i något slags vänskapsrelation (variera över tid) Erik - överklasskillen, Lena - en intellektuell vänstertjej, Rebecka - en idealistisk läkare med arbetarbakgrund och Tommy - arbetaren,musikern, och drömmaren med pappa inom varvsfacket.


Serien är förträffligt regisserad av Mikael Marcimain (gjorde TV-produktionen av Lasermannen). Det alldeles makalösa fotot står schweizaren Hoyete van Hoytema för. Se exempel nedan:
Produktionen kretsar kring fyra ungdomars liv i Göteborg. Under de spännande och mytomspunna åren 1965-1976. Fokus är på vänsterrörelsen och FNL - studenter inhysta i kollektiv (i idag medelklassiga och hippa)i Haga, varvsnedläggning - fantastiska scener med personer från det dogmatiska stalinistpartiet ­KFML-r , socialdemokratisk övervakning av vänstersympatisörer - både Sahlgrenska sjukhusspion historien/IB , narkotikaproblem - några scener är oerhört tunga att se och slutligen en fantastisk spegling av musiken under denna period.

Skådespelapresentationerna är överlag riktigt bra, och många aktörer är verksamma och har sitt ursprung i västsverige, vilket ger autencitet. Men Erik Westfeldt (se vänster i fotot ovan) som Simon J Berger måste framhållas. Denna överklasskaraktär bor hos sina föräldrar i Göteborgs motsvarighet till Danderyd - Örgryte. Han är Handelshögskolestudent och dras på sitt speciella vis in dessa frihetstörstande, rebelliska och nydanande tider.Här har Sverige en ny kommande filmstjärna.


Om ni inte har sett Upp till Kamp. Se den och ni förstår mer om Sveriges moderna historia. Göteborg är ofta lite bortglömt i produktioner om vår samtid. Men här träder staden fram i en vansinnigt skicklig Tv-miniserie.  


1 kommentar:

  1. Håller med om att serien var helt underbar men vill bara rätta dig angående formuleringen "Fokus är på vänsterrörelsen och FNL - studenter inhysta i kollektiv (i idag medelklassiga och hippa)i Haga." I Haga är det fortfarande billigt att bo så här finns vi gamla original kvar.

    Hälsar Jan-Åke.

    SvaraRadera