tisdag 10 november 2009

Marknaden misslyckas ibland - del 1; värdeinvesterarna

Värdeinvesterare som de som har gått i Grahams skola; Buffet, Ruane, Schloss vet om det. H&Q, Lundberg, Stillström och Sten K Johnson vet om det likså. Slutligen vet Stensrud, Weintraub, Hollekim aoch Rasmussen om det - naturligtvis.

Marknaden misslyckas ibland. Det finns också stort stöd i Nationalekonomisk forskning för detta, likaså allt mer sofistikerade teorier rörande detta tema.

Människor fattar bara delvis rationella beslut. Det finns likaså stort stöd för detta i samhäälsvetenskaplig forskning i allmänhet, och ekonomisk forskning i synnerhet.

Detta innebär att aktiemarknaden utgörs av aktörer som bara delvis är rationella. Och att marknaden, t ex andrahandsmarknaden för aktier och obligationer, ibland misslyckas.

Om detta kommer jag att skriva inlägg de kommande månaderna. Jag vet inte hur många inlägg det blir. Men det som på engelska heter market failure är något osm jag intresserar mig mycket för. Och det är i denna kunskap som jag har hittat stöd för min investeringsstil. Värdeinvesterarens.

2 kommentarer:

  1. Det är ett mycket intressant ämne. Dagens boktips: F Wall Street. Inte jättemycket nyheter för den värdeintresserade som redan läst som Graham, men framställt på ett fräscht sätt.

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag med. Den effektiva marknaden och allt det där snacket är väl tämligen stendött i dagens tider, eller? Jag hoppas att mina inlägg skall skapa viss reda i hur och varför marknaden misslyckas.

    SvaraRadera