söndag 22 november 2009

Essential Buffet - med mina kommentarer

24 investeringsstrategier från Warren Buffet:
1 Choose Simplicity over Complexity - Cloetta och Fenix Outdoor framför Karo Bio, Icon Media Lab och Morphic.

2 Make Your Own Investment Decisions - Lyssna inte allt för mycket på bankerna, men använd gärna deras breda analysunderlag för att fatta egna beslut- om du har tillgång till detta som större kund.

3 Maintain Proper Temperament - känslorna, känslorna - det skall nästan göra ont i magen att investera i ett bolag som man gillar men som för tillfället har svårigheter. Då har man inte köpt för dyrt. Undvik högmod, ilska, revanchkänslor etc när du investerar i aktier. Mycket svårt.

4 Be Patient - bra sittfläsk behöver man som aktieägare, enligt M Qviberg. Så rätt.

5 Buy Businesses, Not Stocks - Detta är fundamentalt. Företaget i fokus. Förr eller senare stämmer företagets vinstutveckling överrens med aktiekurs. Heta aktier, momentum etc - fel fokus. Istället vad är ett riktigt bra företag värt. Kan man få detta för en ok peng är det bra.

6 Look for a Company That Is a Franchise - H&M

7 Buy Low-Tech, Not High-Tech - Bongs kuvert framför Ericsson

8 Concentrate Your Stock Investments - Skaffa dig stora kunskaper om några bolag. Köp in dig och se till att ha tid att följa dessa. Du kan ha mindre investeringar i en bred palett av bolag. Men spara krutet till ett halvdussin större investeringar.

9 Practice Inactivity, Not Hyperactivity - Jag köpte H&M 2004/2005 för ca 200 kr aktien. (Min frus val). Jag har inte gjort något annat än att inkassera ökande utdelningar. Bolaget har en stabil affärside.

10 Don´t Look at the Ticker - men läs årsredovisningar. På papper. En gång om året. Ingen stress.

11 View Market Downturns as Buying Opportunities - Omöjligt att veta om det blir ännu billigare imorgon. Jag började köpa alldeles för tidigt i denna nedgång.  Men kan du köpa något bra till låga nyckeltal (kurs/eget kapital, p/e, p/s etc) blir det oftast en ok investering på lång sikt ändå.

12 Don´t Swing at Every Pitch - Vissa saker måste man låta bli. Man kan inte köpa allt. Alltid. Men ibland ångrar man sig. Jag hade en köporder på Rezidor i Mars i år som jag tog tillbaka. Dumt på de nivåerna. Men man kan inte köpa allt - alltid.

13 Ignore the Macro, Focus on the Micro - Jag har läst en del Nationalekonomi. Mikroekonomi är mer värdefullt än att försöka gissa räntor, ekonomisk tillväxt och utifrån detta välja aktier. Bra bolag klarar alla konjunkturer. Fenix Outdoor och SHB har t ex gjort det utmärkt i denna finans/ekonomisk kris. Coca Cola är en av tre spelare i ett globalt läskedrycksoligopol; Pepsico, Schweppes är de andra två spelarna. Dessa bolag har makt över prissättning och med nonpricecompetition kan de stänga ute många andra mindre bolag från marknaden. De är därför intressanta investeringar.

14 Take a Close Look at Management - Stråberg i Electrolux verkar tråkig och bra.

15 Remember, The Emperor - När tidvattnet sjunker ser man vem som badar naken.

16 Practice Independent Thinking - alltid lätt att säga att man gör. Mycket svårarare att göra.

17 Stay within Your Circle of Competence - själv köper jag mest svenska enskilda aktier. (Globala fonder) Genom att regelbundet läsa di, affärsvärlden, va, dn, svd, aktiespararen kan jag mycket om svenska bolag. Jag var t ex i våras intresserad av franska Carrefour. Men jag förstod inte bolaget efter att ha läst årsredovisningen. Oklart med skuldsättning. Asienstrategi. Jag blev intresserad för bolaget när jag besökte deras supermarknader i Peking när jag bodde där. De var i imponerade grad kinesiska. Aktien har stigit sedan dess.

18 Ignore Stock Market Forecasts - ingen kan veta hur aktiemarknaden kommer att vara om en månad, 6 månader, ett år eller 5 år från idag. Your guess is as good as mine.

19 Understand "Mr. Market" and the "Margin of Safety" - Mr Market är manodepressiv. Vi åker för långt ner. Och för högt upp. Kortsiktigt. Kan man köpa SCA för 60% av det egna kapitalet, som man kunde i februari och mars i år, när bolaget har en mycket lönsam, stabil och växande hygiendel och är europas största privata skogsägare. Då har man margain of safety. Förr eller senare blir detta bra. Vad än Martin Löf hittar på för konstiga förvärv eller annat på förpackningssidan.

20 Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful - Återigen. Lätt att säga. Svårt att utföra. När Sandviks VD talade om en superkonjunktur på våren och försommaren av 2007 kostade Sandvik 140 - 150 kr aktien. Du har kunnat få den för 50 spänn i början på 2009. Men då var folk oroliga. Huvudägaren Industrivärden gick på knäna. Sandvik har ganska stora skulder. Efterfrågan ner i källaren. Det krävs mod att gå in då.

21 Read, Read Some More, and Then Think - Man skall verkligen tänka igenom vilka bolag man gillar. Och köpa dessa när lägen uppstår. Kan man ett bolag behöver man inte hålla på att sälja och köpa tillbaka etc. Då sitter man lugn i båten. Men naturligtvis med lite magknip om världens finansiella system håller på att braka samman.

22 Use All Your Horsepower - Jag tror att intelligens är överskattad i aktiesammanhang.  Disciplin, nyfikenhet och noggrannhet är mera viktig. Att läsa sina årsredovisningar i lugn och ro. Och inte låta negativa känslor ta överhanden. Vi gör alla felaktiga investeringar. Jag ökade i Industrivärden C på ca 100 kr. Det var inte roligt när de stod i 50 kr ett knappt år senare.På 100 kr är vi inte ännu tillbaka, men på lång sikt var detta ett ok pris tror jag. Men jag dubblade också innehavet pa dryga 40 när allt såg helt becksvart ut. Så totalt ät jag ok nu.

23 Avoid the Costly Mistakes of Others - Sandviks VD. Han med superkonjunkturen ökade i Sandvik under våren 2007, om jag minns rätt. Och den fantastiska Lundberg köpte sina Husqvarna dyra också under 2007. Men om dessa herrar är långsiktiga blir det säkert ok ändå.

24 Become a Sound Investor - Det är målet. Men ack så svårt. Man kan i vart fall undvika att bli för mycket av en spekulerare.

4 kommentarer:

 1. Hej Riskminimeraren,
  Bra blogg och bra inlägg!

  Mvh//Anders

  SvaraRadera
 2. Kul att du tycker detta! Vad jag förstår har du precis som jag själv flyttat tillbaka till Europa efter en tid i Asien. Jag har tänkt att skriva mer om Östasien, bodde där i nästan 6 år. Men det har aldrig blivit av. Hittills.

  SvaraRadera
 3. Bra blogg och Kanonbra inlägg! Gillar den skarpt! mvh svenskmillionaire

  SvaraRadera
 4. Tack för de orden, svenskmillionare!

  SvaraRadera