onsdag 11 februari 2015

Mr Market och mina turnarounds: Tesco, Ratos, Oriflame

Tesco Plc har meddelat en plan för att hantera en del av sina problem, en thailändsk mycket förmögen affärsman uppvaktar bolagets thailändska del om uppköp och försäljningen senaste tiden har ökat lite för hela Tesco, enligt Kantar World Panel. Hur har då marknaden reagerat på denna information? Igår stod Tesco Plc i 242 pence/aktie. I mitten av December innan ovan information var aktien värd 165 pence. På en och en halv månad har aktien gått upp med drygt 45%. Bra för min portfölj men jag är långsiktig men tror på en skakig utveckling på aktiemarknaden för denna turnaround. Dock tror jag att den nya VD'n är rätt man att vända bolaget.

Ratos är ett annat bolag som Mr Market ändrat sig om. I mitten på Januari var kursen kring 45 kr aktien. I dagarna kring 54 kr aktie. 20% uppgång på kort tid utan någon väsentlig ny information (Söderberg stiftelsen har ökat lite i slutet på januari). Antar att det är utdelningen som lockar. Bokslutet kommer 19e februari.

Slutligen Oriflame som kom med ett bokslut igår. Slopad utdelning, fortfarande oroligt i Ryssland och Ukraina, men bolaget är ganska stabilt i sitt resultat förutom valutaeffekter av den svaga rubeln. Bolaget har handlats mellan knappt 100 kr upp till 150 kr sedan mitten av oktober 2014. Idag kring 110, vilket var priset vid årsskiftet. Bra att bolaget har som strategi att betala ner långsiktiga skulder istället för utdelning. Jag är ganska imponerad över resultatet ca 440 MSEK (efter rysk skatt) för året Ryssland/Ukraina oron till trots. Visst det är lägre än tidigare år, delvis valutaeffekter, men ändå en vinst på ca 8kr/aktie för 2014. Bolaget går bra på många andra utvecklingsmarknader. Jag har ökat ytterligare till dagens kurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar