lördag 28 februari 2015

Läs och lär från mästarna - Buffets (och Mungers brev till aktieägarna) 2014

Om ni inte har läst här är länken till årets brev till aktieägarna.  Som vanligt skriver Buffett intressant om 2014 vad gäller Berkshire Hathaway. Detta är mitt största innehav sedan 2006 så jag läser det också som aktieägare.

Men i tillägg till detta finns Berkshire – Past, Present and Future, sid 24 - 43, där Buffett och Munger summerar 50 år med Berkshire Hathaway. Mycket har man läst förut. Men detta är koncentrerad investerarvisdom och kan aldrig läsas för många gånger. Håll till godo!

11 kommentarer:

 1. Tack för lästips. Själv tror jag vårens stora tema på mången värdeblogg kommer att vara: Inköp av a wonderful business at a fair price. Tror dock att vissa problem kommer att uppstå när man skall definiera a wonderful business, och sedan försöka räkna ut vilket pris som skall betalas. Vi kan varje fall utesluta Bonheur.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte norska Vardia som är än mer populärt än bonheur i bloggosfären. Tappat över 55% idag!
   Kvalite brukar löna sig.

   Radera
  2. Japp!
   Avanzas kunder plågas svårt nu. Knappt har cirkusen kring Bonheur avslutats förrän andra akten börjar i denna investeringsfars. Vardia ner 55% idag. Den gamla sanningen tycks gälla. Det är mer lönsamt att sälja investeringsråd än att följa dessa. Precis som du säger kvalitet brukar löna sig. Gav ett råd på Lundaluppens blogg hur 100000 kr skulle investeras. Rådet: 50000kr på vardera Industrivärden och Novo Nordisk.

   Någon som följde rådet? De som gjorde det har mycket att se fram emot.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  3. Tråkigt det som sker nu. Skrev en kommentar på Aktieingenjörens blogg den refuserades omgående. Min kommentar på Äga min tid har inte blivit godkänd.

   Saknar Lundaluppen i det uppkomna läget. Han har aldrig refuserat mig.
   Hoppas detta kan få stå kvar.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  4. Det berodde på att du var otrevlig, inte på något annat.

   Radera
  5. Jaså!

   Jag är aldrig otrevlig mot någon. Publicera kommentaren här, och låt läsarna bedöma. Det kan väl inte vara så svårt.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 2. Nej, Bonheur är ingen wonderful business Lars. Men det är däremot den typen av bolag som Buffett botaniserade bland innan Berkshire, och innan Munger hade påverkat honom på det sätt som han skriver från s 24 och framåt. Innan Berkshire hade mycket kapital att allokera letade Buffett aktier a la Graham. Bonheur passar in där enligt min mening. Mycket substans för pengarna.

  SvaraRadera
 3. Största innehav säger du, vad har du för portföljandel investerat i BH? (av din långa portfölj) Hur många bolag har du totalt i långa portföljen? Vilket innehav är näst störst?

  Med vänlig hälsning
  CB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CB, jag har aldrig givit detaljerade uppgifter om min portfölj. Men jag har ibland skrivit om vilka bolag som är stora innhav. Men jag har en ganska omfångsrik lång portfölj som jag inte gör så mycket affärer i - det är där Berkshire är största innehav och som har utvecklats bra sedan sommaren 2006. En del bolag äger jag nog på väldigt lång sikt. Jag gillar substansrika bolag som Fredrik Lundberg är involverad i typ Lundbergs och Industrivärden.

   Men min korta portfölj är det mycket mera omsättning i. Nuförtiden har jag dock inga stora summor i denna. Det mesta har jag sålt av när börsen blivit uppvärderad.

   Radera
 4. För mycket copy cats här, kan man inte tänka själv så är man inte värdig att bli rik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visst skall man tänka själv, men Buffet, Kahn och Schloss blev rika på vad Ben Graham lärde dem. De var faktiskt närmast copy cats, speciellt Schloss som höll fast vid vad Graham lärde honom när han var 20 år fram till han var långt över 90 år.

   Radera