fredag 21 februari 2014

Ankarna i Riskminimerarens portfölj - del 1 Lundberg/Handelsbanksfären

Min portfölj har en grund av bolag med mycket substans. Lundberg-SHB sfären är mitt största ankare i portföljen. I storlek är Lundbergs störst, följt av Industrivärden tätt bakom, sedan Handelsbanken och SCA. De är inköpta vid olika tillfällen de senaste decenniet. Första bolaget jag köpte var Industrivärden sommaren 2004 (och ökade till närmast bottennivåer i början av 2009), sedan följde SCA 2005 och Handelsbanken köpte jag tidigt 2007, precis innan krisen (det enda rimligt värderade bolag jag kunde hitta då). Lundbergs köpte jag i krisen men inte till absoluta bottennivåer.

När jag köpt dessa bolag har de mött Graham's kriterier för en värdeinvestering i huvudsak. Lågt P/e tal, lågt värderat eget kapital, stark balansräkning (i fallet SCA var skuldsättningen lite högre, men 2.6 miljoner hektar skog ger en viss trygghet) mm. Vad gäller investmentbolagen har substansrabatten varit ganska stor vid inköpen. Jag har inte sålt i Lundbergs eller SHB, men har i Januari i år trimmat SCA med 1/3 del p g a väldigt hög värdering och jag trimmade Industrivärden med 1/3 i början av 2011.

Lundbergs är enligt min mening den mest riskminimerande aktien på Stockholmsbörsen. Lågt värderade och lågt skuldsatta helägda fastigheter. Och med substansrabatt får man det mest konservativa fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna, Hufvudstaden, och lågt skuldsatta Holmen med ca 1 miljon hektar skog och egen kraft. Vidare med substansrabatt substansrika bolag i Handelsbanksfären: Industrivärden, Skanska, Sandvik mm. SHB mest konservativa banken i Europa. Intressanta Indutrade. Enda plumpen under den tid jag varit delägare är Husqvarna. Väldigt bra investering för mig, skall öka om priset kommer ner. Stort förtroende för familjen Lundberg. Rimligt värderad.

Industrivärden har varit en "svänging" men mycket bra investering för mig. Jag har kommit in i aktien på bra nivåer och eftersom många bolag i deras portfölj är konjunkturberoende blir aktien rejält uppvärderad när tongångarna blir positiva i ekonomin/vinsterna ökar. SHB utgör en stabil grund. Sandvik och Volvo har stor potential, men upp till bevis de kommande åren. Skanska och SCA fina bolag. Ericsson är ett bolag jag inte skulle köpa men ok. Vidare ICA gruppen, SSAB och lite dyrt köpta Kone. Jag har inte varit imponerad av Nyren. Ibland har skuldsättningen blivit för hög och man har gjort dyra inköp av Sandvik och Volvo aktier för lånade pengar. Dessutom skulle man gått ur SSAB innan finanskrisen, något man övervägde. Många bolag i detta bolag har dolda tillgångar t ex Skanska. ICA affären verkar vara bra. Att få SHB, Sandvik, Volvo och Skanska till rabatt är nästan tillräckligt för att köpa aktien. Rimligt värderad.

SHB: brillierar. Växer, har låga kostnader, hög kärnkapitalrelation och hög räntabilitet. En av de mest välskötta bankerna i hela världen. Utvecklingen i Storbritannien och Nederländerna skall bli spännande att följa. Duktig VD i Boman. Rimligt värderad. Bra investering även om köpt precis innan finanskrisen. Var inte omtyckt då p g a de tog för lite risk.

SCA: 2.6 miljoner hektar skog, en jätteintressant hygiendel med bl a världsledande inkontinentsskyddet Tena. Bolaget är nu klassificerat som konsumentvarubolag och här därmed värderats upp av internationella investerare. Men låg räntabilitet, i paritet med t ex Carlsberg. Skall vi gissa på en strukturaffär med Holmen inom 10 år (post Sverker Martin-Löf). Skogen och kraften läggs i ett bolag, hygienen i ett och förpackning, papper etc i ett. Högt värderad i förhållande till räntabiliteten.

6 kommentarer:

  1. Hur stor exponering har du mot Industrivärden om du tar med Lundbergs 18% ägande av Industrivärden ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att vara en riskminimerare ganska stor. Men jag har en bredare och mer diversifierad portfölj än många av mina medbloggare.

      Radera
  2. Ser du Skanska som köpvärd även i nuläget med nuvarande kurs på ca 134:-?
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittar inte många köpvärda aktier på Stockholmsbörsen i dessa tider. Men om man tvunget skall köpa något nu är Skanska ett av de mer intressanta alternativen.

      Radera
  3. Angående industrivärden: hur vet du att det finns dolda värden i bolagen? Jag undrar alltså hur du kommer fram till detta, inte att jag ifrågasätter att så är fallet. Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym, 1) substansrabatt 2) Industrivärden har länge haft en filosofi att deras bolag har konglomeratkaraktär, d v s det har många underliggande grenar. SCA t ex är egentligen tre delar, länge var skogen för lågt värderad, sedan fanns traditionell pappersbrukdel med förpackningar, papper etc och så fanns hygiendelen. De tre delarna var enskilt mer värda än helheten. Volvo är ett annat exempel: Volvo Aero, Penta, Finans, Data är delar av Volvo som oftast inte synts i värderingen, då har lastbil, anläggningsmaskiner och buss varit fokus. När Volvo sålde Aero kom delar av dessa värden fram. 3) Den interna ägarstrukturen, SCA och Handelsbanken äger Industrivärden-aktier och Industrivärden äger SHB och SCA aktier...

      Radera