söndag 13 maj 2012

Axfood, Hakon Invest, Ahold eller Tesco?

Dagligvarurhandel är intressant. Speciellt om vi ser en svag tillväxt i Europa de kommande åren. Min långa portfölj har för närvarande ingen investering i denna sektor, som ofta ger fina utdelningar. Därför har jag tittat på en handfull bolag. Carrefour, som är tvåa efter Wal Mart i världen i denna sektor, är i ett svårt turnaorundläge. Efter att ha följt bolaget i ett år valde jag inte beakta detta bolag för en investering. Strategin är oklar, så är också ägandet och bolaget har många problem. Den svenska VD'n har många saker att reda ut bl a hög skuldsättning. Även om priset eventuellt för aktien är lågt p g a detta väljer jag att avkata.

Axfood har jag ägt under några år tidigare. Högst räntabilitet i gänget med god marginal. Utdelningen är alltid mycket bra - aktien är som en obligation. Men nu när Hemköp går bättre är det svårt att se vad som skall skapa ytterligare värde för bolaget. Närmast ingen tillväxt och dålig erfarenhet från växtförsök i Finland. Men bra ägare och välskött. Värderas till 4 - 5 ggr boken och 14 ggr vinsten vilket är mycket utan tillväxt.

Hakon Invest, låg räntabilitet men väldigt hög soliditet. Bra utdelning på dessa nivåer. ICA har problem i Norge men går bra i Sverige och Baltikum. Investeringar i detlajhandel utanför ICA lämnar mycket övrigt att önska. Dyra Inclub, katastrofala Hemtex mm. Värderas till dubbla boken.

Tesco är mycket större och finns i många länder. De finns i Asien, i t ex Thailand och Malaysia, de finns också i USA och de finns i Östeuropa t ex Polen. Storbrittannien äe viktigaste marknaden och där har man tappat lite marknadsandelar på sistonde vilket har skickat ner aktiekursen rejält. (Skagen Global tog in aktien i sin portfölj innan den stora nedgången.) Bra utdelning på dessa nivåer och lågt Pe-tal, under 10. Räntabiliteten är mellan 15 och 20%. Över tid större tillväxt än de svenska bolagen. Men som sagt problem för tillfället på hemmamarknaden.

Ahold är också mycket större än de svenska bolagen. De äger varumärken som Stop & Shop på den amerikanska östkusten (ett bolag som fanns i Peter Lynch portfölj en gång i tiden när det växte), de är storägare i ICA i Norden (där Norge är problembarn), de har stora verksamheter i Slovakien/Tjeckien som dock inte är så lönsamma. Men är marknadsledande i Holland med god länsamhet. De växer nu kraftigt i Belgien. Räntabilitet mellan 15 och 20%, P/e lite över 10.  Över tid större tillväxt än de svenska bolagen.

Slutsats: Axfood är dyrast men också högavkastande, Hakon har mycket att bevisa i andra investeringar än ICA men verkar kanske inte speciellt högt värderat idag. Utan att vara detaljínsatt verkar dock Ahold och Tesco ha lägre värderíngar om man beaktar räntabilitet och tillväxtmöjligheter, dock med tillfälliga problem i delar av deras verksamheter. Dagligvaruhandel är som ett schackparti, med en ny pjäs i e-handel som komplicerar saken på sikt. 

14 kommentarer:

 1. Intressant inlägg, har funderat på ett liknande! Ahold och Tesco trevliga, Tesco extra trevligt. Dock ett problem att köpa in pga dyrt courtage. Har funderat på att köpa tyska börsen, (TSCO:DEU) för att få ner courtaget, men vet inte om det är dumt. I alla fall hyfsad omsättning där vad jag kan se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det är brittiska Tesco? Det verkar vara ett amerikanskt borrningsftg.
   Enligt hemsidan skall brittiska Tesco däremot även handlas i USA (ticker TSCDY). //Mattias

   Radera
  2. Tack för tipset!

   Trodde att det var Brittiska Tesco, men Financial Times beskrivning kan vara fel, se länken: http://markets.ft.com/Research/Markets/Tearsheets/Business-profile?s=TSCO:DEU

   Hursomhelst är det nog smartare att som du säger köpa via USA då omsättningen är bättre och courtaget lägre, men framförallt ingen tvekan om att det är rätt bolag (!).

   Radera
  3. Om vi går till källan kan vi se, dvs hos Tesco att de nämner
   "
   Where are Tesco ADS shares traded?
   The ADS shares are unlisted and trade OTC (over the counter). The ticker symbol is TSCDY. www.pinksheets.com
   "

   http://www.tescoplc.com/index.asp?pageid=52

   Som utvikning kan nämnas:
   How are ADS shares related to Ordinary Shares?

   Every Tesco ADS share represents three (3) Tesco Ordinary shares.

   Radera
 2. Kolla på finska Kesko. Bra dividend och handlas under boken idag !

  SvaraRadera
 3. Den inte helt okände Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har aktier i Tesco sedan många år tillbaka och hade 240 miljoner aktier i slutet på 2010 och 290 miljoner aktier 31/12-11 (3,6% av bolaget) och enligt senaste data 22 mars-12 på Tescos hemsida anger nu att Berkshire äger 5% av bolaget, de har alltså passat på att köpa under nedgången.

  Men vad vet Warren Buffett, han har ju inga av de andra bolagen du nämner....

  SvaraRadera
 4. om Hakon Inv hade kunnat göra sig av med hemtex o liknande innehav hade jag blivir glad

  SvaraRadera
 5. Tack för era synpunkter. Det blev en dos Tesco, kryddat med en lite mindre dos Ahold idag. Två av mycket, mycket få aktieinvesteringar 2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det i princip utdelningen du återinvesterade?

   Radera
 6. kesko kanske vore något att fiska upp lät intressant

  SvaraRadera
 7. Visst ananoym, jag försöker alltid hitta ett nytt bolag att investera utdelningen i på vårkanten. Min långa portfölj innehåller bolag som till största delen delar ut väl, undantag är bl a Berkshire och Lundbergs. I år lade jag till lite nya medel eftersom jag tidigare ökade i Traction, se tidigare tråd, och nu gick in i två nya bolag. Jag vill också poängtera att jag läst både Tescos och Aholds årsredovisning ganska noggrant innan jag gjort dessa investeringar. Det är bra när man investerar i Maj; det finns alltid en ganska färsk årsredovsining att beakta.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett bra inlägg, den här typen av jämförelser tillför verkligen något ytterligare! Du nämnder Traction, trevligt om du någon gång kunde utveckla tankarna kring detta ganska anonyma bolag.

  SvaraRadera
 9. Tack VIJ, VVR! Anonym; tyvärr blev det ett fel i min kommentar från den 15e Maj. Det bolaget jag ökat i var Bure. Och det är Bure som jag skrivit om nyligen. Ursäktar detta.

  Traction tycker jag också om och är ägare till. Men jag vet inte om det är rätt läge att gå in där nu. Har inte gjort en ny analys på länge även om jag ögnat rapporter. Men bolaget finns med som en grundsten i mitt förslag till Värde-småbolagspportfölj.

  SvaraRadera