torsdag 26 januari 2012

Analys Midway Holding bokslutskommitte

För knappt tre år sedan, i begynnelsen av denna blogg, skrev jag en ganska grundlig analys av Midway Holding i fyra delar. Det var i samband med att jag köpte in mig i bolaget. I dagarna kom en tråkig bokslutsrapport.

Är Midways glansdagar som aktieägarvänligt bolag över? 50 öre i utdelning (förra året fick vi 1.50kr) blir 2.50 %  i relation på dagens kurs på cirkus 20 kr. Förlust för helåret. - 0.60 kr per aktie. Negativt kassafflöde. För er som vill dyka ner i bolaget grundligt, några  förändringar sedan april 2009 men ändå, finns följande fyrdelade analys i repris.

Analys Midway I 09 April

Analys Midway II 09 April

 Analys Midway III 09 April

Analys Midway IV 09 April

Utdelningar för åren 1999 till 2008 i kronor; 2,00 5,00 5,00 2,50 2,32 1,25 1,00 0,75 1,00 6,35
50 öre är alltså lite. Ett lågvattenmärke.

Eget kapital är ca 23 kr och kursen ca 20 kr. 13% rabatt pa ett eget kapital. Och mycket lite goodwill i balansräkningen, det är bra.

Men förlust på 19MKr för 2011? Här är det vanligtvis duktiga tredje benet, kapitalförvaltningen, som spökar. - 42Mkr för helåret. Svagt även om sur börs.

Det intressanta är de andra två bena. Handelsföretag ökade vinsten för 011 från 22 till 24 Mkr. Teknikföretag minskade från 47 Mkr till 29Mkr. Utan kaptalförvaltningen alltså 53Mkr i totalresultat för 011. På en en omsättning av 2244 Mkr, vilket ger cirkus 2.4% i vinstmarginal för totalresultatet om man leker med tanken att bara dessa fanns.

Men tyvärr kan vi inte räkna bort kapitalförvaltningen. Nu skall den bara få en maximalexponering om 125 MKr och inte 250 MKr som det har varit förut. 1 januari har inneburit en värdeökning på positiva 14Mkr på drygt tre veckor. Exponeringen är nu ca 145 Mkr.

MH har 79Mkr i likvida medel, men de räntebärande skulderna har ökat på årsbasis från 264 till 354 Mkr. Dett har färsämrat skuldsättninen på eget kapital (det egna kapitalet är 573 Mkr) till ca 62%, förra året var det ca 42%. Inte positivt. De delade ut något mer än de 1.42 (1.50) i vinst per aktie de gjorde förra året. Skulle man dela ut 1 kr 2013 skulle de vara 5% på dagens kurs. Det tror jag är rimligt.

Mer finns att läsa i bokslutet:

Midway H bokslut 2011

Jag är långsiktig ägare, men utvecklingen har inte varit imponerande på sistonde. Och vi vet inte detaljer om Teknik- och Handel från de knappa bokslutet. Vi får vänta till årsredovisningen och se vad som ligger bakom tappet för teknikföretag, och eventuellt - informationen brukar vara knapp, eller frånvarande - vilka innehav som låg bakom de dryga 40 miljonerna i negativ värdeförändring för aktieportföljen.

4 kommentarer:

 1. Tack för den mest innehållsrika analysen jag läst så här lång utifrån bokslutet. Jag är också långsiktig i MH men sista året har inneburit prövningar. Hur kan du veta att kap förvaltningen gett överskott i jagn "14 mkr på 3 veckor" ? företaget är ju hermetiskt tillslutet informationsmässigt. Annars borde väl kap förvaltningen ha positiva utsikter på en förhoppningsvis växande börs under 2012. Hoppas att du återkommer med en ytterligare kommentar utifrån årsredovisningen, M v h Long run från BS

  SvaraRadera
 2. Gillar artikelserien och Midway förtjänar uppmärksamhet.
  Utan att vara så insatt så undrar jag varför de inte lägger ner kapitalförvaltningen helt? Tycker om stora delar av bolaget, men får lite "Hakon-Invest vibbar" när ett svart får likt Hemtex förstör för de övriga innehaven.

  Med vänliga hälsningar / Gustav

  SvaraRadera
 3. BS, uppgiften om Januariavkastning för 3 veckor fanns i bokslutet. Och tack för de fina orden.

  Gustav, tack du också, kapitalförvaltningen har varit mycket bra över tid, Sten K har nog varit - och kanske fortfarande är en av Sveriges bättre värdeförvaltare. Men nu är han ju inte direkt ansvarig, men han finns med i bakgrunden som storägare.

  SvaraRadera
 4. Hej Riskminimeraren!
  Jag heter Tomas Otterbeck och är redaktör på www.redeye.se. Du skriver bra bloggar och jag är skulle vilja få kontakt med dig. Du kan gärna mejla mig på tomas.otterbeck@redeye.se så kan vi prata vidare.

  SvaraRadera