onsdag 9 september 2009

Sparinvest kan också - om du vill rulla tummarna

Odin fonder som jag kort introducerade i mitt förra inlägg är ett bolag som med rätta har fått mycket uppmärksamhet; men de har ändå hamnat i skugga av Skagen fonder där Stensrud och Weintraub är lite stjärnor i svensk affärspress. Jag kommer lite senare i höst att komma tillbaka till Skagen fonder. I detta inlägg tänkte jag dock kort introducera den tredje duktiga värdeförvaltaren i Norden. Och kanske den som följer Graham och Dodds filosofi mest bokstavligt. Vi kanske kan kalla danska Sparinvest lite skämtsamt för värdefundamentalister. Det studerar fundamenta och letar lågt prissatta värden, och är bokstavstrogna mot den djupa värdefilosofin.

Sparinvest har både aktiefonder av intresse. Och företagsobligationsfonder.

Först aktiefonderna.

Global value:

http://www.sparinvest.se/get/3321.html?lang=sv&currency=EUR&country=SE&fund=LU0138501191&sortby=&sortorder=&tab=

Detta är en utmärkt globalfond för den som sparar med lång tidshorisont. Här pratar vi minst 5 år, gärna decennier. Låg risk. Bolag med starka balansräkningar som är fundamentalt lågt värderade på mogna och transparanta marknader. Inga direktinvesteringar i Indien eller Kina här. Istället Philips, Deutche Postbank och AP Moeller Maersk A/S. Fonden har också mycket investeringar i Japan för tillfället. Många bolag där är lågt värderade och har starka balansräkningar, enligt Sparinvest.

Vidare finns en fond med europeisk inriktning, globala småbolag. Innehaven delas dock ofta emellan fonderna, men med olika viktning.

Dessutom två intressanta globala företagsobligationsfonder (som gått mycket bra på sistonde):

http://www.sparinvest.se/get/3322.html?lang=sv&currency=EUR&country=SE&fund=LU0232765429&sortby=b_fundname&sortorder=ASC&tab=

http://www.sparinvest.se/get/3322.html?lang=sv&currency=EUR&country=SE&fund=LU0264925727&sortby=b_fundname&sortorder=ASC&tab=

I både obligationsfonder och aktiefonder används verktygen från värdeinvestering. Mycket noggrannt. Dessa fonder är inget för spekulanter. Här köper man och behåller. Länge. Sparinvest kan behålla värdepapper under en lång tid, om de anser att detta inte värderas till sitt rätta värde. Men när potentialen är uppfylld säljer de och investerar nytt. Någon annanstans. Men de har stort tålamod. Vilket vi skall ha som investerare.

Slutligen rekommenderas denna intervju med förvaltaren av Sparinvest Global dansken Jens Rasmussen:

http://www.daisymedia.eu/sparinvest/valueequityen/valueequityen.html

2 kommentarer:

  1. Bra information. Du är onekligen påläst.
    Det är intressant att titta på Sparinvest danska version av den globala value fonden, Sparinvest Value Aktier. Den danska fonden har längre historik och SICAV fonden som du hänvisar till är en kopia av den danska fonden, men för investerar utanför Danmark. Ditt inlägg framstår som mycket korrekt när man jämför Sparinvest Value Aktier med t.ex Skagen Global etc. Lägre risk och nästan samma avkastning.

    SvaraRadera
  2. Anonym, tack för informationen om den danska Sparinvest Value Aktier. Jag hade läst om denna, och dess framgång, men hade inte tittat på deras danska hemsida för vidare information. Detta stärker enligt min mening - om man får vara lite lustig - Sparinvests aktier som fondförvaltare...

    SvaraRadera