torsdag 10 september 2015

Investor har en viktig poäng


Jag läser mycket rapporter från bolag. Ofta skummar jag. Ibland läser jag väldigt noggrant. Stora företag gör ofta väldigt bra presentationer i samband med rapporter. De är oftast på engelska och för investerare i vid mening - men språket som används tyder nog mot att det är mer mot proffs än mot småsparare.

I Investors senaste presentation, i samband med Q2 2015, finns följande intressant sammanställning av grafer:Vad kan man dra för slutsater?

1) Ja, antingen har aktier blivit fundamentalt mycket dyrare och man skall vara försiktig. Mycket försiktig.

2) Eller också är de låga räntorna, och andra avkastningskrav, här för att stanna under en lång tid framöver. Och därmed kommer aktier att  fortsätta vara dyra - och t o m bli dyrare.

Vad tror du?

4 kommentarer:

 1. Eller så börjar investerare tro att bolagen kommer tjäna mer pengar framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du har rätt, Mama! Men givet vikande marknader i Latinamerika (speciellt Brasilien), en långsammare växande Kina och dess påverkan på Östasien, ett Ryssland med stor problem, bl a ekonomiska, som påverkar Östeuropa får vårt hopp stå till Europa och Nordamerika. Jag tvivlar på att ett lite förbättrat Europa och USA är tillräckligt för högre vinster.

   Radera
 2. Man kan hävda att om de låga räntorna är här för att stanna så "måste" det innebär att tillväxten är dålig. Dålig tillväxt påverkar vinsterna. Avkastningen man får på börsen är ju en funktion av direktavkastningen och "vinstillväxten". Börsen är övervärderad i nästan alla scenarion, förutom noll-räntor och normal tillväxt.

  http://jordholmen.blogspot.se/2014/07/aktiemarknadens-historiska-avkastning.html

  SvaraRadera
 3. Yepp, om fortsatt riktigt låga räntor måste tillväxt och inflation vara låg. Men jag tror att om vi får en situation med centralbanker runt om i världen som har ner mot 0-ränta, vilket vi har i många utvecklade ekonomier, då sjunker avkastningskraven och då kan t ex en direktavkastning på 2.5% vara ganska bra. Flera svenska large cap har direktavkastning på 4 - 5% idag (men med ganska hög fundamental värdering). Dessa bolag kan dock vid långsiktigt låga räntor bli ännu dyrare...

  SvaraRadera