tisdag 30 december 2014

Gott Nytt år alla läsare och medbloggare!

När jag startade denna blogg 2009 bodde jag i Centraleuropa och hade två barn. Nu bor jag i Östasien och har tre barn. Totalt har min familj varit utlandssvenskar i ett drygt decennium. Jag hade följande skäl till att starta bloggen:
1) För att skärpa tankarna och besluten angående min familjs investeringar
2) För att hålla kontakten med och öka mina kunskaper om Sverige och hålla det svenska skriftspråket levande

Det tror jag definitivt har blivit uppfyllt. Man lär sig mer och mer för varje år. Och jag följer di.se, placera.nu, affarsvarlden.se och aktiespararen.se regelbundet. Och alla fantastiska svenska ekonomibloggar som ni därute skriver. Och alla kommentarer som ibland gör mig överraskad och ibland svarslös, typ  "Tänkte inte på det..." a la Peter Dalle.

Många undrar. Om jag nu bor i Östasien - och har bott där tidigare också - varför skriver jag inte mer om bolag här? Se 2) ovan. Jag jobbar sedan länge i en helt engelskspråkig kontext och har i stort sett inte haft svenska kollegor sedan i början av detta millennium. Jag pratar i stort sett bara svenska hemma med min familj och när vi är på semester i Sverige.

Men det klart det finns intressanta bolag i Asien. Men jag jag köper inte bolag direkt här (ännu). Istället: Tesco blev jag delvis intresserad av när jag såg hur starkt Tesco Lotus verkar i Thailand. SCA äger en stor andel av kinesiska Vinda i vars näsdukar jag snutit mig i när jag varit i Kina. Jag var i Hong Kong när H&M öppnade med buller och bong där. Fairfax Financials växer sin försäkringsrörelse i Asien i allmänhet och i Indien i synnerhet. Jag såg en Oriflame of Sweden försäljare "in action" in liten stad på Sri Lanka. Jag har sett Kinneviks näthandelsbolag Zalora och Lazada dyka upp när jag är online. Och Getinges produkter i ett sjukhus i Ostasien.

Slutligen skrev jag detta kritiska inlägg om Eniro från 2011 som kan vara intressant givet vad som hänt bolaget under 2014.

Det blev 50 inlägg under 2014. Rekord för mig. Gott Nytt 2015 på er allesammans!

10 kommentarer:

 1. Gott nytt år riskminimeraren och tack bra diskussioner och för en utmärkt blogg! Vi hörs 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Jonas! Ni har gjort ett fantastiskt jobb på värdebyrån!

   Radera
 2. Stort tack till dig Riskminimeraren
  Har följt dina texter från 2009.

  Du och Spartacus ligger på ohotad förstaplats,sedan lundaluppen slutade, med välskrivna och innehållsrika aktie - idéer. Lars kommentarer är också tillförande.

  Verkligen generöst att få ta del av dina tankar.

  Gått nytt år önskar jag dig.

  G Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, G Svensson! Kul att du har följt med ända sedan 2009! Hoppas att du har blivit inspirerad av de bra idéerna och ignorerat de dåliga...

   Radera
 3. Gott nytt 2015! Ser fram emot fler kommande intressanta inlägg. :)

  SvaraRadera
 4. Det var en tidig sågning och gott nytt år =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, balansräkningen var usel. Och det är det som slår tillbaka nu. Kanske de som köpte för 5 kr har gjort en bra affär. Kassaflödena lockar riskkapitalister. Vem vet?

   Radera
 5. Gott nytt och lyckönskningar för 2015!
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera