fredag 4 oktober 2013

Riskminimerarens trio av banker

Ni som följt min blogg vet att jag beundrar Svenska Handelsbanken mycket och det är ett av mina största innehav och en bank jag äger långsiktigt både direkt och via Industrivärden och Lundbergs. Under finanskrisen köpte jag också Swedbank och SEB, och var med vid nyemissioner, men jag hade satt upp som exitvärde att när deras egna kapital värderades till 1,5 ggr skulle jag avyttra. Detta skedde tidigare i år och blev några av mina bättre aktieinvesteringar i bolag som jag avyttrat. Orsaken till att jag hade ett bestämt exitvärde var att under krisen i början av 90-talet som universitetsstudent köpte SEB - men sålde alldeles för tidigt. Så jag hade beslutat mig för att sätta upp en rimlig riktvärdering, och 1.5 ggr boken blev det mått jag använde. En annan anledning till att jag inte behöll är att Swedbank och SEB har klarat sig dåligt i de två kriser vi har haft de sista decennierna. Och vi kan snart ha en ny fastighetskrasch på bostadsmarknaden i Sverige. Som riskminimerare vill jag äga något långsiktigt med hängslen som gått stärkt ut kriser -  SHB.

Men vad gjorde jag då med pengarna från dessa exits:

Min portfölj är väldigt Svenskorienterad eftersom jag kan relativt sett mycket om svenska bolag och förstår deras redovisning (även om jag varit utlandssvensk i 10 år och kan en del om fr a Europeiska och Asiatiska bolag). Men långsiktigt har jag som sagt positionerat mig i SHB. Vad göra? Jag var intresserad av bank och insåg att jag skulle behöva gå utomlands för att hitta intressanta krisvärderingar. Hitta värden.

För att korrigera risker av bristande kunskap, redovisningsreglers snårigheter etc bestämde jag mig för att köpa en korg av banker som fortfarande helt eller delvis hade kurser påverkade av oro. Det skulle därför vara stora banker som hade livremmar i både skydd av stat och tillgångar.

Wells Fargo är fin men den äger jag via mitt största innehav Berkshire, dessutom var inte den längre nedtryckt av externa faktorer som banker i andra länder. Många bloggare blev inspirerade av Skagen fonders innehav i Citigroup och köpte den. Den har säkert varit en bra investering, men jag tyckte att det fanns delar i den banken som jag inte riktigt begrep mig på och där jag inte var övertygad av frånvaron av ganska stora risker.

Istället blev min första investering i den nya trion av banker de senaste halvåret en annan bloggfavorit: Danske Bank. Aktieinvests (sic: skall vara Aktiefokus) föredömliga analyser av dansk bankmarknad har varit mycket givande att följa och ge inblick i denna marknad. Hittills har jag fin utveckling i Danske, men jag förväntar mig en skakig resa; jag har satt upp samma mål som för SEB och Swedbank; när det egna kapitalet värderas till 1.5 ggr säljer jag. Det kommer kanske att ta längre tid denna gång än i de två svenska fallen. Orsaken till att jag redan bestämt exit är att Danske inte har de kvaliteter jag söker för en riktigt långsiktig investering. Men på några år kan den bli bra och riskerna är rimliga givet möjligheterna. Danske är en av Nordens största banker.  Bolaget har en fin marknadsposition i Danmark, bra fondrörerelse och växer bl a i Sverige där man faktiskt är femma bakom de fyra jättarna. Både Danmark och Irland har gått igenom ett fastighetsstålbad och där finns förhoppningsvis en något ljusare framtid med mindre kreditförluster framöver. Det känns bra med Möller-Maersk som resursstark huvudägare till ca 20% av aktierna. Och Cevian, med 10% av aktierna, utgjorde ett positivt inflytande på Swedbank så varför skulle de inte kunna göra det här också? Danske går med orentlig vinst - även om lägre än under normala förhållanden - och skall börja betala utdelning framöver. Om några år kan läget vara ett annat, Danmark och Irland är då kanske ur sin fastighetskris och Norge och Sverige kan vara på väg in i en med full kraft. Vem vet? Men Danske känns som en relativt trygg aktie i en liten korg av krispåverkade banker. Den är systemviktig i Danmark så staten finns där i bakgrunden. Men det kommer antagligen dröja ett bra tag innan den uppnår mitt riktvärde. Men jag har tid att vänta.



4 kommentarer:

  1. Och...hur ser du på en ev fusion mellan SEB och Danske Bank ?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Antar att du menar Aktiefokus ;-)

    Själv har jag ju valt att inte köpa Danske, utan ett antal mindre banker istället. Det jag ogillar med Danske är att de gör en del saker som jag ogillar på hemmamarknaden (inför nya avgifter, stänger enormt mycket lokalkontor) där jag tror att lokalbankerna blir vinnarna. Lokalbankerna blir relativt sett större vinnare än vad Danske blir förlorare tack vare storleksförhållandena.

    Det tror jag dock kompenseras av att Danske har verksamhet i andra länder och det eventuella samgåendet mellan SEB och Danske vore en riktig höjdare för båda bankerna. Jag tycker att bankerna påminner en del om varandra, där båda bankerna har mycket annan verksamhet än ren inlåning och utlåning, och det finns säkert samordningsvinster att göra samtidigt som oligopolsituationen i Sverige cementeras ytterligare.

    SvaraRadera
  3. Jag menar naturligtvis Aktiefokus. Ursäkta! Jag vet att du köpt mindre banker i Danmark men det fantastiska är att du genomgående har visat jämförande nyckeltal för hela sektorn. Det är möjligt att du har rätt i att lokalbankerna kommer att gå starka ur detta, det jag vet om Nationalekonomi talar dock för att Danske med 30 - 40% av marknaden kommer att ha mycket stora möjligheter. De enda alternativen till Danske för mig var Jyske Bank och Sydbank, storleken spelar roll när jag köper aktier, men jag tyckte de var dyrare - de var redan mer normalvärderade. Danskes verksamhet i andra länder är intressant. Strukturaffärer? Den som lever får se.

    SvaraRadera
  4. Jag instämmer, men tyckte mig helt enkelt se bättre möjligheter i småbankerna! Om Danske skulle sjunka under 100-110 kr eller något i den stilen kan jag nog tänka mig några aktier i bolaget då det inte får plats fler småbanker i min portfölj.

    Jag läste någonstans att Danske genom sina manövrer med stängningar av lokalkontor och införanden av avgifter hade tappat marknadsandelar på privatmarknaden i Danmark från 29 % till 27 % (taget ur huvudet) och det är inte så farligt med tanke på den lynchstämning som verkar råda mot bolaget i Danmark! Med tanke på den enormt starka finansiella ställningen efter nyemission och nödlån är framtiden trots allt ljus för Danske bank och när nödlånen betalas av kommer det, precis som för småbankerna med nödlån, att ge en skjuts åt räntenettot.

    Jyske bank och Sydbank är lite för dyra. Du med din riskminimerande profil borde väl annars ta dig en titt på Ringkjöbing Landbobank om du inte tycker att de är för små? Banken har ett K/I-tal på omkring 30 % och har klarat krisen helt obemärkt, vilket borde ligga helt i Riskminimerarens smak? :-)

    SvaraRadera