lördag 21 september 2013

Bolag som står och stampar sedan krisen 2009

Många av er kanske blev lite förvånade när jag ökade i Oriflame. Det är inte ett jättestort innehav för mig, men ändå. Orsaken är att bolagen på Stockholmsbörsen har gått starkt sedan början av 2009. Men några bolag står och stampar och har fortfarande krisvärderingar av olika skäl. I detta inlägg följer jag upp inlägget från tidigare idag om att börsen har återhämtat sig sedan krisen.

De stampande större bolagen är:

SSAB: Faxanders eskapader, överutbud på världsmarknaden för stål och stor goodwillpost och skuldsättning gör mig ointresserad. Men om ni tror annorlunda har bolaget krisvärdering.

Holmen: Här har jag köpt en post sista halvåret för ca 180, vilket var kursen i början på 2009. Bolaget  är lite högre värderat nu.  Lundberg som ägare gör att bolaget har låg skuldsättning och realtillgångar i skog och kraft kvar. Dock är tryckpapper ett sorgebarn. Hyffsad utdelning. Som en obligation, men strukturaffärer i förpackning och tryckpapper skulle ge uppsida, likaså bättre konjunktur för sågade trävaror. Äger via Luundbergs också.

Oriflame: Se tidigare inlägg.

Astra Zeneca: Big Pharma har haft problem i ett decennium. Kanske håller AZ på att hitta en modell för framtiden. Äger via Investor. Bra kassaflöden, vinstmarginal och räntabilitet - och hittills utdelning.

Ratos: Arnehysterin värderade ett tag Ratos galet högt. Även under krisen 2009 var kursen 50% högre än idag. Om Europakonjunkturen kommer tillbaka ser detta bolag intressant ut. Men hur mycket mer än eget kapital skall det värderas till?

Skistar: inte mycket högre värdering än under krisen. Stark marknadsposition, men skulder.

3 kommentarer:

  1. Midway har knallat på fint i år men har långt kvar till fornstora dar. Ett konjunkturlyft skulle ge härlig draghjälp åt aktien...

    SvaraRadera
  2. Ja, senaste rapporten visar på lite bättre efterfrågan i några underliggande bolag. Men nu när Sten K tragiskt inte finns med oss är det lite oklart vad som kommer hända med detta bolag. Man har informerat att man skall avyttra och fokusera lite i portföljen. Aktieförvaltning som var lönsam under Sten K är nedlagd. Och med nuvarande Europakonjunktur får man nog inget vidare betalt för de mindre industribolagen. HAKI är definitivt guldägget.

    SvaraRadera
  3. Ja Haki och det övriga byggrelaterade finns det anledning att ha förhoppningar kring inför framtiden. Portföljen är väl ungefär som min personliga, lite väl yvig. Hoppas på en hyfsad taiming där, att man avvaktar ett bra tillfälle och avyttrar det som inte passar in till en bra avkastning. kvar blir förhoppningsvis en kärna av bolag som svarar mot en genomtänkt affärsidé och kan ge bra avkastning inför framtiden.

    SvaraRadera