fredag 6 september 2013

Sensation - två helt ok Roburfonder!

Svenska storbanker har tjänat mycket pengar på fondförvaltning för svenska småsparare sedan 1980-talet. Indexliknande aktie- eller blandfonder med ca 1.5% i årlig förvaltningsavgift har varit praxis. Som utlandsvensk har jag det senaste decenniumet haft konto i några av de stora internationella multinationella bankerna. De skinnar minsann sina kunder med höga avgifter på sina tjänster också, ibland mycket högre än ca 1.5% för mediokert förvaltade fonder -  detta är viktigt att komma ihåg. I Sverige är min lokala bank kopplad till Swedbank, så deras fondutbud är det jag känner till bäst. Vissa av deras mer kreativa fondprodukter är och har varit rena rånet t ex Swedbank Momentum eller deras hedgefonder. Sådana "produkter" önskar jag att det svenska folket skulle se igenom och springa så långt ifrån som möjligt. Men det finns faktiskt indexfonder hos Swedbank sedan en tid tillbaka för Asien, Sverige, Europa etc med 0.4% förvaltningsavgift. Inte ETF klass - men ändå.

Men är allt verkligen uselt i våra storbankers aktivt förvaltade fondutbud? Jag tänker här titta närmare på två av Roburs fonder som jag tycker verkar helt ok.

Robur Privatiseringsfond
Fonden har placeringar ca 40% Västeuropa (exkl Sverige), Nordamerika ca 20% , Asien (utan Japan) ca 20%, 8 % Japan, 6%, Östeuropa och sedan Sverige, Latinamerika, Australien/Nya Zeeland  som en liten restpost.  Fonden utgörs till ¾ av stora bolag och kriteriet är att stater är delägare antingen i ett bolag som är inne i en privatiseringsprocess (t ex Nordea) eller att bolaget i kris tillfälligt har fått tagit in staten som ägare (t ex GM).

Fonden gick lysande 2003 – 2007: mer än tredubbling av fondvärdet under denna tid. Sedan ganska medioker utveckling under krisåren. Är det dax för denna fond igen? På 1, 3 och 5 år har fonden förlorat mot globalindex. Men på 10 år har den slagit index.

Pris/Eget Kapital för fonden är ca 1.2 och för globalstorbolagsindex ca 1.9.

P/e är ca 11 för fonden i snitt och globalt är det ca 16.

Detta är således en riktig värdebolagsinriktad fond. Och flera bolag delar ut val. Om ni tittar nedan så finner ni många av de stora kända värdeförvaltarnas innehav, t ex  Berkshire Hathaway's (sanofi, GM), Skagen Globals (Citigroup,AIG, Nordea), Sparinvest Globals (Renualt), i fondens portfölj. Avgiften är 1.4% årligen.

10 största innehav

Namn
Bransch (aktier)
Löptid (räntor)
Landkod
%
Citigroup Inc
Finans
-  
USA
          5,9
General Motors Co
Konsument Cyklisk
-
USA
 4,6
STMicroelectronics NV
Teknik
-
ITA
4,0
Sampo Oyj
Finans
-
FIN
4,0
Sanofi
Sjukvård
-
FRA
3,7
Canadian National Railway Co
Industri
-
CAN
3,2
Outotec Oyj
Industri
-
FIN
2,8
China Mobile Ltd.
Kommunikation Tjänster
-
CHN
2,7
American International Group Inc
Finans
-
USA
2,6
Nordea Bank AB
Finans
-
SWE
2,6
Baserat på rapport från Robur Swedbank 2013-06-30, Morningstar.se


Robur Realinvest
Min fru har ägt denna fond i sitt pensionssparande under några år. Oehört lyckat hittills. Fonden har ca 1.4% i avgift och fonden avviker med bl a flera svenska bolag i portföljen och mindre västeuropeiska och nordamerikanska än globalt fastighetsindex (se tabell nedan) .

Detta är en global fastighetsfond med en mix av stora, medelstora och små bolag. Den har gått mer än dubbelt så bra som världsfastighetsindex från 1998 till 2013. Pris/Eget kapital är c a 1.3 och P/e ca 12, något lägre än index för globalt fastighetsindex.

Regionfordelning
Fond %
Kategori %
Afrika och Mellanöstern
-
0,2
Asien exkl Japan
12,5
13,8
Australien och Nya Zeeland
6,5
6,3
Japan
10,6
10,8
Latinamerika
-
0,3
Nordamerika
39,8
48,2
Sverige
26,8
1,7
Västeuropa exkl Sverige
3,8
18,6
Östeuropa
-
0,0

USA och Sverige är dominerande länder som synes nedan.

10 största innehav

Namn
Bransch (aktier)
Löptid (räntor)
Landkod
%
Simon Property Group Inc
Fastigheter
-
USA
5,4
Fastighets AB Balder
Fastigheter
-
SWE
3,0
AB Sagax
Fastigheter
-
SWE
2,6
Prologis Inc
Fastigheter
-
USA
2,6
Mitsubishi Estate
Fastigheter
-
JPN
2,4
Fast Partner AB
Fastigheter
-
SWE
2,4
Mitsui Fudosan Co., Ltd.
Fastigheter
-
JPN
2,2
Omega Healthcare Investors, Inc.
Fastigheter
-
USA
2,2
Senior Housing Properties Trust
Fastigheter
-
USA
2,1
Sun Hung Kai Properties, Ltd.
Fastigheter
-
HKG
2,1
Baserat på rapport från Robur Swedbank 2013-06-30, Morningstar.se

Slutkommentar
Privatiseringsfonden ser intressant ut som koncept eftersom den ligger i papper som t ex AIG, Citigroup och GM sedan en tid tillbaka. Många bolag som har tagit in staten som ägare under krisen håller på att få ordning på sin verksamhet igen. Jag tycker också att t ex järnvägsbolagen också ser spännande ut på sikt. Jag har köpt en post till mitt pensionsparande.

Realinvest har gått fantastiskt bra och det låga globala ränteläget under en lång tid har spelat stor roll för fondens enastående utveckling. Att stater ökar på utbudet av pengar hjälper också till, men USA slutar nog snart med detta. Skulle ränteläget gå upp får denna bransch det tuffare. Här skulle jag nog inte köpa i dagens läge, men vi behåller min frus pensionsinvestering. Den amerikanska fastighetsmarknaden kommer så sakta tillbaka och 40% av portföljen är placerad där. Detta kan väga upp riskerna som finns med t ex de svenska och australiensiska fastighetsbolagen som jag tycker generellt verkar ganska högt värderade. Över tid har denna fond varit riktigt bra.
 

 

1 kommentar:

  1. Tyvärr har nu Robur slagit ihop Privatiseringsfonden med en tråkig indexliknande globalfond. Så det var slutet på det roliga. Jag har sålt direkt. Otroligt egentligen när har de har en fond med intressant fokus att de inte ser värdet i detta. Vist har fonden varit lågpresterande på slutet men med 10 års perspektiv är det lysande. Robur lade också ner Finansfonden när bankerna var som läget värderade 2009 när finansaktier var som mest intressanta...
    Men Realinvest är ännu ok.

    SvaraRadera