måndag 6 juni 2011

öresund ömsar skinn

De senaste aren har öresund gjort stora ändringar. Utrensats har stora bolag som Investor, Industrivärden, ABB, AstraZeneca, Ericsson mm.

Istället har man gjort onoterade investeringar som Global batterier, Klarna, Acne och nu senast USports (skall öppna 20 stor a megasportaffàrer i Sverige). Carnegie utgör den största onoterade investeringen med ca 13.5% av substansvärdet - men orsaken till denna är av annan natur, som ni alla vet.

Vidare har man fokuserat pa mindre omstruktureringscase över börsen som Haldex, Bilia, Note och nu senast köpet av ca 4 miljoner aktier i Transcom. Haldex och Bilia farmstar som särskildt lyckade case pa sistonde.

En tredje är snabbväxande bolag som man varit med att startat själv eller kommit in tidigt i som Avanza och eWork Scandinavia. Avanza utgör nu 1 av 5 kronor av substansvärdet. Ungefär som SHB i Industrivärdens portfölj.

Slutligen har vi de fastighetsorienterade aktierna som Skistar och Fabege. Men här har dock Klövern akt ut som jag skrev i mitt förra inlägg, vilket minskar vikten av denna grupp lite. 60 - 70 miljoner av pengar fran den försäljningen har nu gatt in i omstruktureringscaset Transcom.

Riskprofilen har ändrats pa innehaven men man är mer aktiv i de bolag man engagerar sig i sa det behöver inte innebära högre risk.

4 kommentarer:

 1. Hur/var köpte du aktier i klarna?
  mvh
  Mattias

  SvaraRadera
 2. Kanske ser vi ett nytt Ratos växa fram.Vi får hoppas på en sådan utveckling men inte glömma att detta fordrar ännu mer kunskap och framför allt mer affärsmannaskap om en sådan strategi skall lyckas.Frågan blir då om den nya ledningen klarar av den uppgiften.

  SvaraRadera
 3. Spännande. Öresund köper Transcom samtidigt som Kinnevik vill avyttra dom. Vad tror vi om det?

  SvaraRadera
 4. Mattias, Klarna är inte börsnoterat så det är är det svårt att köpa aktier, dock är bolaget antagligen undervärderat i Öresunds substansvärde.Kolla deras hemsida www. klarna.com, minst sagt imponerande ägare i bolaget inkluderat Öresund.

  Jag tror att Öresund skiljer sig en del från Ratos i strategi. Mer av aktivistapproach till noterade bolag i Öresund än att köpa huvudsakligen onoterade och omfinansiera och utveckla dessa för att sälja vidare a la ratos.

  ja, Kinnevik vill ut och det verkar som öresund vill in. Öresund har ju en del erfarenhet av servicebolag. Transcom är ju heller inte så beroende av tele2 längre.

  Tyvärr har Fabege Paulsson hamnat i blåsväder. Inte bra för Öresund.

  SvaraRadera