torsdag 19 maj 2011

Öresund - tre intressanta fenomen

1) Pan Capital har i dagarna ökat sitt innehav i Öresund till drygt 3 miljoner aktier. Efter transaktionen, som var daterad den 19 maj, motsvarar deras innehav 5,9 procent av kapitalet och rösterna i bolaget. Mannen bakom Pan Capital, det är finansmannen Erik Penser det. Intressant. De har flyttat fram positionerna i Öresund.

2) I dagarna har Öresund nästan helt sålt ut i Klövern. De sålde10.399.343 aktier. Öresund har därefter bara kvar 284.604 aktier (samt utställda köpoptioner motsvarande 284.604 aktier). Klövern utgjorde 5.5% av substansvärdet i Öresunds portfölj vid måndadsskiftet. Försäljningkursen är okänd men marknadsvärdet var i runda slängar 350 miljoner SEK. Detta ökar kassan i Öresund

3) Utdelningen av HQ aktierna till aktieägarna. Och kampen om rösterna till stämman 24e Maj. Mörstedt et al är bla inte imponerade av Öresunds agerande när de köpte HQ fonder av HQ bank och sedan sålde tillbaka när Carnegie köpte ut dem. Viadre utreder styrelsen i HQ AB vinstutdelningen 2009 och 2010 i bolaget, samt eventuellt skadestånd mot befattningshavare i HQ bank och HQ AB.

Enligt uppgifter i media har Johan och Mats Qviberg 14.5% av rösterna och Stensrud (skaparen av Skagen fonder) och Mörstedt 17.5%. I tillägg är en de större ägarna i Öresund Sten Dybeck, antagligen pa Qvibergarnas sida. Som aktieägare i Öresund har man fått HQ utdelade till sig. Så man får hoppas att man därmed är garderad om Öresund får betala för ovan nämnda problem rörande HQ bank och HQ.

Hänger dessa tre fenomen ihop? Vad tror ni?

9 kommentarer:

 1. Penser blev för flera år sen ombedd/tvingad att sälja sin andel i Pan Capital. Såvitt han inte köpt in sig igen bör han inte ha något med bolaget att göra.

  SvaraRadera
 2. Det skall bli intressant att se hur HQ härvan löses. Och sen stämmer det som Anonym 1 säger att Penser är ute ur Pan Capital men det gör väl det hela mer intressant. Vad får en av giganterna inom högfrekvenshandel att gå in som (relativt) stor ägare i Öresund? Något spännande hoppas jag!:)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Erik Penser är fortfarande styrelseordförande i Pan Kapital http://www.pancapital.se/ och sa vitt jag vet är Yggdrasil, Erik Penser, fortfarande ägare i Pan kapital. Men anonym verkar ha rätt att i att Erik Penser har succesivt minskat sin ägande i bolaget. Fran att Yggdrasil, Erik Penser, har haft 51% i början.

  SvaraRadera
 5. Han är utköpt ur bolaget men som du säger fortfarande styrelseordf (http://www.e24.se/business/bank-och-finans/det-har-ar-pan-capital_1964189.e24)

  Pan Capital gänget började ju inom Öresundsfären en gång i tiden, det blir spännande att se vad syftet med deras ökande andel i Öresund är:)
  ((Fanns för övrigt en mycket intressant artikel i någon av finanstidningarna om Pan Capital för något år sen, verkligen en fantastisk resa dom gjort!))

  Mvh: Anonym 2

  SvaraRadera
 6. Tack för det anonym, du har helt rätt det visste jag inte. Intressant att både Yggdrasils VD och Erik Penser sitter kvar. Se citat från källan:

  "Även om Erik Penser i dag är utköpt ur bolaget –enligt ett stämmoprotokoll från december 2009 återfinns finansmannen inte bland bolagets aktieägare – kvarstår Penser som styrelseordförande.

  I Pan Capitals styrelse sitter också Lars Thulin, Yggdrasils vd, samt vd Claes-Henrik Julander, Pär Sandå och Henrik Hedman. De tre senare, som alla har ett förflutet på Swedbank, är idag bolagets huvudägare."

  Men min fråga i slutet på blogg-inlägget: Hänger dessa tre fenomen ihop? Den är relevant oavsett om Penser kvarstår som ägare eller inte.

  SvaraRadera
 7. Intressanta tankar som vanligt. Som ägare av Öresund och HQ ska man då hoppas på att stämningarna mot Qviberg och förra styrelsen går igenom men att Öresund klarar sig?

  Öresund uttalade sig vid transaktionen av HQ fonder att allt gick rätt till.
  Vad är det som talar emot Öresund?

  SvaraRadera
 8. Ursärkta sent svar anonym, öresund klarar sig antagligen. Men Qviberg et al (inkluderat en stor revisionsbyra, KPMG) ligger nog risigare till. Men HQ AB har troligtvis inte pengar att driva ett sadant här stort civilmal utan att fylla pa kassan. Och det blir svart att bevisa att MQ et al och KPMG har begatt fel utan rimligt tvivel.

  SvaraRadera
 9. Som ägare i Öresund med HQ aktier tilldelade så sålde jag mina iaf. Tror inte att de kommer att få någonting i skadestånd.

  1, Det finns inte ens pengar att driva skadeståndsmålet
  2, Solidariskt skadestånd är en teoretisk term som är extremt orättvis och fungerar inte rent praktiskt.
  3, Det är även oklart för mig varför nya HQ-ägare som kanske köpt sina aktier för 3kr ska ha skadestånd. Vilken skada har dom lidit?

  SvaraRadera