lördag 3 oktober 2009

Sitt lugnt i båten

Så var vi där igen, börsen har tappt 5 - 10% och ekonomisajter och förtsåsigpåare gapar i kör. Det är dags att sälja. Börsen har gått upp för mycket. För fort.

Men varför skall vi göra detta? Börsen styrs av vinstutvecklingen i bolagen. Förr eller senare återfår de allra flesta bolag mer normala vinster, t o m bra visnter, och värderingen som var för några veckor sedan är helt rimlig. Ja, om några år komnmer det t o m att vara billigt. Det tar naturligtvis tid för en del bolag. Nobia toksäljer inte kök för tillfället, SKF ("kulan") har inte stark efterfrågan för sina kullager och Volvos lastbilar går inte som glass i juli direkt. Men efterfrågan kommer att komma tillbaka. Vinsterna likaså. Oftast. Som aktieägare skall vi beakta hur företagen ställer om sin verksamhet till olika efterfrågan, hur mycket de jobbar med att ta fram nya produkter, om de försvarar sin marknadsposition osv. Det skall vara vårt fokus. Aktiekurser är mer sekundärt.

Vi har långt kvar till nästa konjunkturtopp och överhettning i ekonomin då eventuella försäljningar kan vara något att fundera på. Kapacitetsutnyttjandet är drygt 70% i tillverkningsindustrin i Sverige just nu.Det är såldes mycket lågt kvar.

Resan till en stark ekonomi är skakig. Speciellt om man stirrar sig blind på aktiekurser istället för bolagens utveckling.

Mr Market är nämligen mycket nyckfull. Och manodepressiv.

Så därför dammar jag av den gamla klyschan: sitt lugnt i båten.

2 kommentarer:

 1. Skakiga dagar som denna med lite säljpanik leder ju till lite nya köplägen för oss som tar det med ro. Mr Market är nyckfull, men det går ju att utnyttja. :)

  SvaraRadera
 2. Riskminimeraren4 oktober 2009 05:41

  Jo, du har säkert en poäng B. Men med tanke på de låga värderingarna Sept 08 - Mars 09 kommer nog inte jag agera utifrån dessa små korrektioner.

  Om vi inte får se ett större ras under senhösten och vintern, om förväntningar om snabba vinstförbättringar går i kras i Q3, Q4 och Q1 09 rapporterna - kanske det blir läge för att öka i något eller några bolag. Men jag tvivlar på att vi får ett större ras.

  Annars har jag redan positionerat mig för de närmaste åren. Tror jag.

  SvaraRadera