lördag 15 augusti 2015

Fred Olsen Energy slaktad i ny analys - påverkan Ganger Rolf och Bonheur?

Då var det dags att börja blogga igen efter ett sommaruppehåll. Vad som händer i Lundberg/SHB/Industrivärdens-sfären är mycket positivt. Om man räknar ihop dessa bolag som ett investmentbolag - har de en mycket stor andel av min portfölj. Men det skall jag inte skriva om här.

Istället skall vi prata ett hatobjekt i "bloggosfären": Bonheur.

Först det positiva: Bonheur/GR har sålt 49% av sina brittiska vindfarmer i sommar. De fick riktigt bra betalt. Om jag har räknat rätt i Bonheurs fall (om man räknar deras andel av Wind och deras innehav av GR) kommer de man har fått betalt - man fick ca 3 miljarder NOK totalt - vara så mycket som ca 50 kr Bonheur/aktie. (Aktien står i ca 64 kr).

Men det negativa är Fred Olsen energy. Läs denna totalsågning: http://www.fondsfinans.no/en/files/2015/07/FOE2Q15preview060715.pdf
Det är den tuffaste analys av FOE som jag läst. Men det är inte alls säkert att man inte lyckas leverera till Chevron i Q3 2015. Och då kan inte de förhandla om raterna.

Slutligen vill jag rekommendera bloggrannen Spartacus Invests inlägg om GR.  Dock vill jag framhålla att Koksa Eindom och fr a NHST media tillsammans med obligationsportföljen faktiskt inte skall negligeras. Se gärna mitt tidigare inlägg om Bonheurs dolda tillgångar.


10 kommentarer:

 1. såg att Skagen Verkst kommenterade i juni rapporten:
  "The stock market is not efficient [...] They announced a sale of 49%of the UK onshore wind farm portfolio.BON/GRO will receive NOK 3bn in cash and if we calculate only Bonheur’s part, BON will receive NOK 2.2bn or NOK 54per share vs today’s stock price of NOK 58."

  Jag har kikat litegranna på bolaget men det som gör mig avvaktande är de höga skulderna. Om man som jag antar att tillgångarna är värda en viss rabatt mot bokfört värde blir effekten på eget kapital multiplicerad pga belåningen.

  SvaraRadera
 2. Tackar för den informationen, defensiven! Jag verkar ha räknat lite lågt mot Skagen. De får gärna ha rätt (: Vad gäller skulderna så tycker jag att man fokuserar alldeles för lite på moderbolaget Bonheurs balansräkning. Kolla in den i sensate rapport, den är inte så tokig, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Skagen utdyper også sitt syn på Bonheur i sin seneste markedsrapport. Goldman & Sachs er den største kjøperen den siste måneden. Det er stor sannsynlighet for at selskapet vil bli revurdert fra oilservice til renewables i løpet av høsten. potensiell mulitppel ekspansjon! Sammenlign med Scatec Solar på Oslo Børs.

  SvaraRadera
 4. Ökar sakta lite då och då, har dock inte haft tid att skriva mycket om det och Olsen sfären tenderer att bli så omfattande utlägg för att analysera möjligt utfall. :-)

  SvaraRadera
 5. Tack anonym, hade missat marknadsrapporten. Intressant att klassas som renewables. Aktiestolpen, poäng!

  SvaraRadera
 6. Ja, vi får se. Kongolomeratrabatten er på et så høy nivå at den skal garantert reduseres på sikt, selv om den sannsynlig aldri vil bli helt borte. De siste månedene er amerikanse banker de største kjøperne. Det er mulig at de er mindre "fargede" av historikken og vurderer innholdet i selskapet (rewnables++) i stede for å utelukkende vurdere det som et holding av Fred.Olse.Energy, jamfør nordiske aktører.

  Når det gjelder Fred.Olsen.Energy så er det diskontert inn død og fordervelse. Siste periodens nedgang skyldes bla meglerhusenes frykt for at Chevron skal bryte sin kontrakt med Bollstad Dolphin. Bekymringen er basert på om Rosebank-feltet skal utsettes. Jeg ser at andre selskaper får nylig tildelt kontrakter på feltet. http://www.worldoil.com/news/2015/8/07/bluewater-wins-turret-mooring-contract-for-rosebank-project
  Jeg vurderer det da som veldig lav sannsynlighet at feltet skal bli utsatt. Kontraktsverdien på Bollsta er jo alene mer verdt enn markedsverdien av EK i FOE. Et annet argument for lav sannsynlighet for kontraktsbrudd er gammeln sjøl. Fred.Olsen var ved siden av Olav Thon kjent som den hardeste forhandlingsmotparten i Norge. Det er nok en stor sannsynlighet for at hans kontrakts-metoder/rutiner/kultur er en del av normal kontraktsutforming i FOE i dag, og at kontrakten er vanntett.
  Vi får nok uansett avklaring på dette i løpet av de neste to månedene. Det vil iallefall for FOE få stor utslag på underliggende verdi, og sannsynligvis markedsverdi. ValueT (anonym)

  SvaraRadera
 7. Value T, den tuffa analysen från Fondfinans (länk ovan) visar på risken för att Bollstad Dolphin skall bli försenad. Och då kan Chevron eventuellt förhandla om raterna. Men du har rätt Olsen's är tuffa förhandlare. Det kunde vi se hur bra britterna (TRIG) tvingades att betala för 49% av FOWL. Det var ett mycket högre pris än marknaden hade trott att de skulle för den brittiska vindkraftparken.
  Spartacus, du är ofta värd omnämnanden.

  SvaraRadera
 8. Jag har kikat mer på Bonheur/Ganger Rolf och även köpt in mig i bolagen. Marknaden verkar ha ett väldigt fokus på FOE, som om man marknadsvärderar konglomeratens innehav står för någonstans omkring 5-10 % av tillgångarna i hela konglomeratet. Med andra ord kan man se det som att FOE är en joker.

  Jag tror att FOE kommer att gå ganska dåligt under 2-5 års tid men om de överlever utan allt för mycket behov av kapitaltillskott kommer det vara helt okej att köpa Bonheur eller Ganger Rolf för några tiotals procent av det bokförda värdet samtidigt som allt mer fokus läggs på vindkraftsdelarna av konglomeratet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen in i klubben, Kenny! Delar din syn, detta kommer antagligen att ta tid för FOE. Jag har dock hela tiden varit främst intresserad av Havsvinds-installationerna och vindkraftparkerna. FOE kan ses som en joker...

   Radera