fredag 14 november 2014

Tesco - positiva tongångar hör och häpna

Den här veckan har efter ensidigt fokuserande på alla de problem och utmaningar som Tesco står inför det faktiskt kommit lite positiva tongångar. Brittisk media kan vara skoningslöst kritisk, i Tesco's fall finns det fog att vara kritisk - men samtidigt måste man ibland hålla huvudet kallt och se på de friska delarna av bolaget. Är allt verkligen så dystert. Bolaget gör trots allt inte ens förlust.

Idag höjde HSBC's analytiker Dave McCarthy Tesco Plc aktien till köp. Det kommer att ta 5 - 10 år att vända skutan och de kommer att få sälja Sainsbury kvalitet av produkter till ASDA priser för att lyckas, säger de bland annat.

Tidigare i veckan kom Sanford D Bernstein med en positiv analys. Kurser som dessa implicerar nyemission enligt dem. Kostnadsbesparingar och prissänkningar kan förändra situationen för Tesco. Tesco har försökt att vara för många saker samtidigt och de har dragit på sig stora kostnader genom att försöka att också vara Amazon och Apple (Hudl). Det finns många olika huvudkontor inom bolaget och mycket kostnader att skära och mycket att renodla. Tesco kan lära mycket av Carrefour som också hade problem med sin hemmamarknad för några år sedan. De har sålt av, omstrukturerat och renodlat och sänkt kostnaderna och aktiekursen har dubblas och vinst och tillväxt är tillbaka. Det finns ingen anledning att Tesco inte skulle kunna lyckas med detta också. Men Tesco måste kanske t ex sätta sin Asien del på börsen för att stärka sin position finansiellt för att behålla sina kreditbetyg.

Kursen är upp från ca 170 till ca 193 denna vecka. Första uppgången på väldigt länge. Framtiden blir dock säkert mycket skakig för oss aktieägare. Men jag tror att det blir bra till sist.

3 kommentarer:

 1. Tyskarna kommer fortsätta ta marknadsandelar på britternas hemmaplan är mitt huvudscenario. Inget för en lång position är min syn.
  Så här sa min brittiske vän för en dryg månad sedan.
  The arrival of supermarkets like Aldi and Lidl into the UK which seem to be hitting the spot with both low and middle income shoppers.
  I suspect them to continue to suffer in the short term but probably rally a bit in the longer term although perhaps now they will never maintain the dominance that they once had on the British Supermarket scene.
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tvärtom när brittisk ekonomi återhämtar sig är det brittiska ICA (TESCO) man går till men stort utbud av kvalitetsprodukter!

   Radera
 2. Vad tror du om dagens nyhet om ytterligare en vinstvarning (9 dec)?

  SvaraRadera