torsdag 13 juni 2013

Intressant att äga Svolder efter Öresunds intåg

STOCKHOLM (Direkt) Förvaltningskostnaden i investmentbolaget Svolder är i högsta laget givet bolagets storlek, då den befinner sig på ungefär samma nivå som det substansmässigt tre gånger större investmentbolaget Öresund. Den synen på Svolder lämnar Fredrik Grevelius, vd för nyblivna Svolderstorägaren Öresund, inför Svolders extrastämma på torsdagen, där ett mandat om återköp är tänkt att klubbas. "Vi tycker att Svolder har ett bekymmer vad gäller bolagets storlek: den gör att förvaltningskostnaderna utgör en lite för stor andel av substansen", säger han. För att komma till rätta med detta anser Fredrik Grevelius inte att likvidation är rätt sätt att gå, då det skulle bli svårt att få ut de fulla värdena i innehaven då. "Vi skulle föredra att hitta andra sätt att få ned kvoten, och det handlar ju om antingen ett ökat förvaltat kapital eller lägre kostnader", säger han om Öresunds inställning. Av dessa två är Fredrik Grevelius mest inne på att hitta sätt att öka det förvaltade kapitalet på. "Jag vill egentligen inte gå in på möjliga sätt, och jag tror att bolaget självt har snuddat vid idéer. Det finns andra investmentbolag som också har använt sig av metoder för att öka sitt förvaltade kapital: vi har Industrivärden med sin konvertibel och Havsfrun har ett mandat att ge ut ett nytt aktieslag, så det finns metoder och alternativ", säger Fredrik Grevelius. 
Han säger vidare att Öresunds inträde som storägare i Svolder skedde eftersom rabatten befanns vara på en attraktiv nivå vid tiden för köpet. "Vad gäller dagens extrastämma är vi positiva till att Svolder vidtar åtgärder mot rabatten och ansöker om mandat för att få återköpa", säger Fredrik Grevelius vidare. Öresunds representant i Svolders valberedning är Mats Qviberg, styrelseordförande i Öresund. Till Nyhetsbyrån Direkt säger Mats Qviberg att Svolderinnehavet är Fredrik Grevelius initiativ och ansvarsområde, men att han sitter i valberedningen i och med att Fredrik Grevelius har mycket att göra. Rolf Lundström, största ägare i Svolder via Provobis Holding, håller med om att förvaltningskostnaden är hög sett till substansvärdet, men pekar på att Svolder har varit lyckosamt i sin förvaltning och att förvaltningskostnaden inte är särskilt hög givet det resultat som presterats. "Jag håller med om att kostnaderna är lite höga i förhållande till substansvärde, men når man en bättre avkastning i alla fall kan det ju bli bra i kapital och pengar. Och Svolder är ett väldigt intressant och trevligt bolag att vara aktieägare i", säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter extrastämman, där återköpsmandatet röstades igenom enhälligt.
Han utvecklar: "Under de senaste nio månaderna har ju Svolder en vinst på 211,2 miljoner kronor, och det är mycket på ett så litet kapital. Förvaltningskostnaderna är kanske höga i förhållande till förvaltat kapital, men om det ger 211 miljoner kronor i vinst är det ju ganska fantastiskt", säger han. I niomånadersrapporten nämns att substansvärdet under de senaste tolv månaderna vuxit med 25 procent, samtidigt som jämförelseindexet Carnegie Small Cap Return index stigit 26 procent. I ett tre- och femårsperspektiv är utvecklingen däremot betydligt sämre än index. Rolf Lundström påpekar apropå Fredrik Grevelius synpunkter om att det förvaltade kapitalet gärna finge bli större att bolaget har prövat olika metoder för detta. Han nämner också att Svolder har möjlighet att låna 450 miljoner kronor i bank om någon lämplig storaffär skulle dyka upp. Hur ser du på Öresunds inträde som storägare i bolaget? "Jag är positiv till det. Jag känner inte Mats Qviberg personligen men vet vem han är", säger Rolf Lundström.
Martin Lindgren +46 8 5191 7920 Nyhetsbyrån Direkt

2 kommentarer:

  1. Märkligt att man som störste ägare i Svolder inte har ett mer nyanserat perspektiv på dess syfte och "existensberättigande". Att man tror att den absoluta avkastningen isolerat är viktigast, och inte som vi andra anser, dess relation till övrig avkastning på index. Alternativt så förstår han det själv, men i så fall blir vi andra lite dumförklarade av hans påståenden.

    Intressant case för Öresund hursomhelst. Kul att sätta lite press =)

    SvaraRadera
  2. Hejsan, jag hittar inte din e-post då jag skulle vilja skicka ett mail om en lite mer specifik förfrågan. Skicka gärna ett mail till corporate.finance.blogg@gmail.com så återommer jag direkt! Mvh Evert

    SvaraRadera