fredag 12 april 2013

Riskminimeraren pa Tesco i Malaysia


Riskmininimeraen har haft glädjen att besöka Georgetown, Malaysia i förra veckan. Kul och intressant stad med en fantastiskt välbevarad Chinatown och Little India (pa UNESCO's världsarvslista) Georgetown är belägen på den lite väl bilberoende, trafikstockningar är tyvärr vardag, ön Penang i västra Malaysia. Här kommer en liten observation från ett kort besök på Tesco från eder man i Östasien.

Tesco har funnits i Malaysia sedan 2001. Man har ca 15000 anställda och har två olika koncept: Hypermarkets och Extra. Den butiken jag besökte som ni ser på mina bilder var en Hypermarket och heter Tesco Tanjung Penang. Jag var där på måndag strax efter lunchtid så det var inte så många kunder. Tescos butik utgjorde bara en liten del av hypermarknaden. Det var närmast som en galleria med Swensons, McDonalds, KFC etc som hyrde lokaler. Tesco som en del andra bolag i deras bransch är delvis fastighetsbolag. Sådana här nya fräscha gallerior med bra luftkonditionering är väldigt populära i länder med tropiskt klimat och det finns elekttronikaffarer, klädaffärer och snabbmatstallen som ovan, vilket ökar attraktionskraften. Många gillar att hänga några timmar på kvällen eller helgen och samtidigt storhandla ris och andra stapelvaror till något lägre priser än i mindre butiker. En kund berattade att Tesco ofta har några stapelvaror som har väldigt låga priser vilket lockar kunder till deras Hypermarket. Välorganiserat, rent och ganska imponerande, men oroande lite männsikor inne själva butiken även om tiden förklarar en del. Som aktieägare ser jag dock potentialen på sikt för denna butik, Malaysia utvecklas fort. Och jag gillar fastighetsdelen av deras affär. Denna hypermarket hade ett väldigt bra läge, nära vattnet,  i den riktning av staden som nya attraktiva bostadskomplex växer upp.
3 kommentarer:

 1. Vardagliga iaktagelser uppskattas mycket!!

  //CB

  SvaraRadera
 2. Swensons eller Swensens? Swensens är en populär glass restaurangkedja som ägs av ABR holdings i Singapore som äger ännu flera populära kedjor, som Gloria Jean's Coffee. Det finns även Swensens i USA och jag antar att ABR äger den asian verksamheten.

  Det här är ett mycket intressant bolag tycker jag, som är inte rädd att expandera i tillväxtländer.

  Prövade du äta där?

  SvaraRadera
 3. Oopops, Swensens skall det vara. Lite svensk bias dar allt blir med son i slutet. Nej jag at inte dar. Hade redan atit utmarkt lunch.

  SvaraRadera