lördag 9 februari 2013

Mr Markets nyckfullhet - att vara beredd

Nu spirar otimismen på börserna i t ex Sverige och USA igen. Världsekonomin har fortfarande många många bekymmer framför sig, men det finns naturligtvis glädjeämnen också. Nu verkar marknaden tagit fram de rosa glasögonen igen och fokuserar på glädjeämnen. Många rekommenderar svenska cykliska verkstadsbolag, trots att dessa är ganska högt värderade, eftersom de tror att konjunkturen är på bättringsvägen. Men man skall vara ödmjuk för Mr Markets nyckfullhet. Under våren 2007 rekommenderade också analytiker svenska cykliska verkstadsbolag, Sandvik som var på all time high ansågs köpvärd eftersom vi var inne i en supercykel.

Det kan vara bra att bygga upp lite reserver i tider som dessa. När man ser en stadig ökning av sitt portföljvärde kan man lätt bli fartblind och glömma bort att tiderna kan förändras snabbt. Reserverna kan komma till pass om Mr Market tar av sig de rosa glasögonen. Då kan tillfällen komma när bolag värderas väldigt försiktigt igen. Och då vill man inte stå på sidan utan att kunna agera.

Jag hittade en blogg som behandlar hur jag hanterade den förra krisen som jag tror fortfarande kan vara läsvärd:

http://riskminimeraren.blogspot.co.uk/2010/11/att-hantera-kriser-kan-man-i-realiteten.html

6 kommentarer:

 1. Titta på veckans börsråd i DI. Nu skulle jag nog höja varningens finger för vissa råd, då allt nu är Ok och skall fortsätta upp trots aktiepriser nära ATH.

  SvaraRadera
 2. Tanken är god och fungerar bra om det kommer en rejäl nedgång inom rimlig tid, men vad händer om det inte gör det? Vad gör du om 1990-talet upprepar sig och vi får tio år av obruten börsuppgång? Det är surt att sitta med en stor påse pengar som inte avkastar något i ett sådant läge.

  Själv känner jag att jag "borde" göra något i den stilen, men jag har oerhört svårt att inte köpa prisvärda bolag (lägre än "intrinsic value" med lämpligt mått) istället för att spekulera i framtida nedgång.

  SvaraRadera
 3. Kenny, du har en poang. Men jag menar inte en drastisk forsaljning av aktier, men jag har salt lite i banksektorn for att ha vissa likvida medel om MR Market andrar synen pa varldsekonomin. De ar sunt att inte vara fullinvesterad i aktier.

  SvaraRadera
 4. Vad tror du kommer hända? http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3636527.ece

  MVH Mattias

  SvaraRadera
 5. Personligen tycker jag att skuldsättningen i svenska hushåll börjar se läskig ut. 170% av disponibelinkomsten, bland de högsta i Europa.

  Samtidigt har bostäder brutit det historiska mönstret med att stiga i takt med inflationen, till att verkligen rusa den sista tiden, det ser oroväckande ut!

  Jag bor själv i hyresrätt och är intresserad av villa, men som jag räknar (med 7% genomsnittlig ränta och amortering på 40år), så är det helt enkelt dyrt att flytta, om man inte räknar med en fortsatt boprisuppgång (vilket jag inte gör).

  Jag ser en risk för att denna "bolånebubbla" kommer spricka inom några år och isåfall dra med sig börsen ner.

  I dagsläget förbättrar jag likviditeten i min aktieportfölj samt sparar till kontantinsats till husköp, dock kommer jag bo kvar i hyresrätten tills priserna på villor är mer "humana".

  Vad tror ni om vi har en bolånebubbla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi håller på att bygga upp en lånebubbla som kommer att spricka kanske snabbare än man tror. Såg på båtmässan att SHB och andra banker erbjuder "sub-prime lån". Dvs samma typ av lån som startade den amerikanska bolånekraschen. SHB kör ut i stora annonser på mässan ut 0,95 % och sedan i liten text att räntan efter ett år går upp till ca 5 %. Det är exakt den typ av beteende från bankerna som kommer att accelerera skuldsättningen och riskera att vi om ett antal år får ett stort antal låntagare som inte kan klara sina ränteåtagande.

   Radera