fredag 18 mars 2011

Angående sammanslagningen mellan Säki och Latour

Familjen Douglas et al (läs Palmstierna) slår samman sina båda investmentbolag Latour och Säki. Huvudägarna kommer att få nästan 90% av rösterna i det nya bolaget. Börsvärdet blir i runda slängar 20 miljarder kronor och substansvärdet cirkus 25 miljarder kronor. Således blir rabatten ca 20 procent. Men de helägda rörelserna, t ex Hultafors och Swegon, har endast höftade värdeingar så detta är en uppskattning. Den egentliga substansrabatten är troligen högre p g a försiktig värdering av helägda rörelser. 

Säki delades ut från Latour under 1997 eftersom Assa Abloy och Securitas blivit allt för stora i Latours portfölj. I sommar kommer sammanslagning att gå av stapeln; aktieägarna i Säki, som jag själv, får automatiskt 0,57 stycken nyemitterade Latour-aktier för varje aktie i Säki. Latour steg mer än Säki när nyheten kom. Men Säki hade gått bra den sista tiden kanske p g a de rykten som fanns kring denna affären.
Det nya bolaget kommer att ha mycket låg skuldsättningsgrad, lägre än de nya målen, och därför en hel del utrymme för förvärv om det så skulle önska.

Högt upp på listan är vad jag tror att köpa delar av Cardo som inte passar in i Assa Abloy:
  • Wastewater solutions som sysslar med pumpar och system för avlopp och vattenrening. Detta skulle mycket väl kunna bli en helägd del av det nya Latour. 
  •  Lorentzen & Wettre som gör mätutrustning för pappers- och massaindustrin. Vet inte om detta bolag är lika intressant, men visst det är möjligt.  
Assa betalade drygt 11 Miljarder för Cardo. Dessa bolag skulle antagligen kosta kring 3 - 5 miljarder tillsammans.


Jag ser fram emot att bli aktieägare i det nya Latour. Ett av de finare investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

2 kommentarer:

  1. Rätt och riktigt - Latour är, tillsammans med Lundbergs och Ratos, överlägsna på långsiktig tillväxt. Dessutom intresant att Latour är det enda investmentbolaget som köper upp alla de små fina privatägda bolag som säljs vid generationsskiften och lägger ihop dessa till större enheter - som i sin tur kan bli framtida Assa och Securitas.

    Jonas

    SvaraRadera
  2. Ja, Latour har avkastat riktigt fint över tid. Midway (och kanske till viss del Traction) har också visat vilja att köpa upp små fina privatägda bolag i samband med generationsskiften.

    SvaraRadera