lördag 12 februari 2011

Eniro - balansräkning ur balans

I senaste verionen av det allt bättre Börsrådet på di.se rekommenderar den duktiga hedgefondförvaltaren Max Mitteregger köp på Eniro. När jag såg inslaget hade jag av en slump ögnat igenom bokslutsrapporten för detta bolag. Och jag hade nästan baxnat när jag såg deras balansräkning. Jag har aldrig ägt Eniro, aldrig analyserat bolaget och kommer antagligen aldrig att köpa aktien...(Antar dock att osvurit är bäst)

Det är möjligt att den här aktien kommer att gå jättebra den kommande tiden; ny VD, Jarnheimer som ny ordförande etc. Men jag skall här lyfta fram balansräkningen. Först lite övrig fakta:
 • Bolaget har precis genomfört en företrädesemission på 2.4 Miljarder SEK.
 • Nettolåneskuld ca 4 miljarder.
 • Bolaget har intäkter för 2010 på drygt 5 miljarder.
Nu till balansräkningen specifikt. Eniro har tillgångar på 10.5 Miljarder. Av dessa är ca 8.4 Miljarder immateriella anläggningstillgåmngar. D v s luft.  80% av tillgångarna är därför närmast utan substans, t ex övervärden från svindyra förvärv. Visst är varumärket värt en del. Men kanske inte 8.4 Miljarder...Värdet på denna luft är 2.4 ggr det egna kapitalet på ca 3.5 Miljarder.

Det finns likvida medel på 450 MSEK, andra ränte och ickeräntebärande tillgångar på ca 420 MSEK. Vidare finns kundfodringar på ca 840MSEK.

Om man kontrasterar detta mot skulderna blir det dyster läsning. Långa skulder på ca 4500 MSEK, varav 3915 MSEK är upplåning. Vidare finns korta skulder på 2600MSEK.

Det sanslösa är att detta är efter en emission där skulder har betalas tillbala med 2400 MSEK.

Slutsats: Eniro är inget för en riskminimerare. Bolaget har en balansräkning ur balans. Aktien är mer för riskvilliga spekulanter. Dessutom har de en del av en affär som antagligen håller på att dö, papperskatalogerna (utom i Polen på kort sikt), och en annan på nätet som möter och kommer att möta stenhård konkurrens. Men Mr Market kan naturligtvis göra aktien till en vinnare trots detta.

4 kommentarer:

 1. Även ur andra aspekter verkar Eniro dömt att misslyckas. Som kund känner man sig ofta lurad och vilseledd. I alla fall gjorde jag det - det blev ingen mer annonsering där. Deras telefonförsäljare förtjänar ibland att behandlas som vilken katalogskojare som helst.

  Sen mörkar de ju hur mycket av "onlineintäkterna" som egentligen är lite extrapengar för de som ändå annonserar i apperskatalogen - när folk slutar annonsera i papperskatalogen lägger de inte MER pengar på onlineannonser hos Eniro.

  SvaraRadera
 2. Eniro är ett korthus vars "fina kassaflöde" borde användas oavkortat till amorteringar de närmaste tio åren...

  SvaraRadera
 3. Eniro har ett starkt kassaflöde (utom 2010 då detta spolierats av svindyra premier till banker och finansiella rådgivare som försett sig girigt i samband med nyemission och refinansiering av lånen). 2011 kommer antagligen ett kassaflöde på 800 Mkr att nås.

  Alltså, Eniro kommer att ha amorterat sin nettoskuld i helhet på högst 5 år (antagligen mycket kortare eftersom räntekostnader minskar (mindre summa, lägre ränta) samt kassaflödet kommer att stärkas då transformationen nu går mot sitt slutskede och positiv tillväxt fr.o.m. 2012 väntas). Varifrån du får "10 år" kan man ju fråga sig...

  Otroligt att det poppar upp en massa tomtar som nu plötsligt hävdar att Eniro är högt värderat. För några år hade Eniro ett Enterprise value på 23 miljarder kr. Nu är detta nere på lite drygt 6 miljarder kr. Detta trots att man behåller sin marknadsledande position och dessutom positionerat sig mycket bra på tillväxtmarknaderna online och mobilt (till skillnad från t.ex. hitta.se som kört fast totalt).

  Ett börsvärde på 2,4 miljarder kr är ju löjligt lågt för ett företag som gör en EBITDA-vinst på 1,3 miljarder kr ÄVEN inkluderat ganska stor goodwill och ganska stora lån (som dock inte utgör någon risk längre)

  SvaraRadera
 4. Intressant. Föregående skribent förutspådde positivt kassaflöde på 800 MSEK under 2011. Enligt bolagets egen webb är det hittills negativt kassaflöde i år tom Q3.

  SvaraRadera