torsdag 31 januari 2013

Midway Holding i kris? Turnaround? Ett försök till analys.

Jag har följt Midway Holding under många år, åtminstone sedan 2005-06. Jag har gjort först korta affärer, men sedan finanskrisen har jag börjat bygga upp en långsiktig position (vid några tillfallen sedan tidigt 2009 fram till idag, snitt något över dagens kurs). Det är roligt och stimulerande att vara delägare i ett konglomerat där jag verkligen begriper vad de underliggande bolagen gör, här har vi bolag i myllan där ibland namnen på bolagen avslöjar tydligt vad de gör: Midtrailer, Sävjso hus, Gustaf E Bil, Byggnads AB Lennart Eriksson. Själv kommer jag från flera generationer av småforetagare (microföretagare) på min pappas sida och att följa ett nishat bolag som FAS Converting Machinery i Hjärup är kul. Min portfölj består annars mest av stora bumlingar till bolag Tesco, SHB, SCA, Sampo, H&M och stora investmentbolag som t ex Berkshire, Investor och Lundbergs. Men bolagen i Midways portfölj är Micro Cap på riktigt, men eftersom man är delägare i mer än ett dussin av dessa och de finns i flera olika branscher sjunker risken. Bra för en riskminimerare.

En av anledningarna till att jag blev intresserad av bolaget var huvudägaren, den nyligen bortgångne Sten K Johnson. Detta är man som jag håller mycket högt. Precis som Bengt Stillström i Traction hade han ett stort litteraturintresse och dessutom var han mycket musikintresserad (han spelade bl a horn i orkester). Jag tror att investerare gynnas av att vara belästa på många områden och att vara bevandrade i t ex kultur; Charlie Munger är mycket beläst på en mängd områden; Buffet läser ofantliga mängder, konstant - om än mycket mer avgränsat.

Sten K Jonson framstår som en väldigt rakryggad och hederlig affärsman som också stod upp för små aktiespare vid ett flertal tillfällen på stämmor. Hans arbete för Aktiespararna var mycket viktigt och understryker hans patos. I Tibia Konsult och Midway Holding har Sten K bygget upp en valdigt intressant portfölj av Sydvenska bolag. Sten K var både entrepenör och investerare och han verkade att ha ett värdebaserat upplagg på sina koncentrerade större aktieinnehav for Midways räkning (SCA, TeliaSonera, Swedbank, Trelleborg, Electrolux var exempel, men redovisningen var alltid knapp vad gäller kapitalförvaltningens placeringar).

Tibia Konslut är ett onoterat bolag ägt av Sten K med familj som i sin tur är storägare i det noterade bolaget Midway Holding (som i sin tur äger ett stort knippe mindre onoterade bolag). Sten K är inspirerad av Buffets ideer om att vara långsiktig ägare; att köpa in sig i en verksamhet inte i en aktie. Egentligen skulle Midway kunna drivas som ett mini-Ratos med exits. Men det är inte alls deras melodi. Istallet vill Midway vara attraktiv för små familjeföretag ute i landet som har problem vid t ex generationsskiften. Detta är något Berkshire ocksa har gjort i sin helagda rörelse. Jag läste nagonstans att Sten K sagt att exits i bolag är närmast en förolampning mot de anställda i dessa f d familjeföretag. Däremot har Midway Holding delat ut bolag som Sensys Traffic och Skåne-Möllan till aktieägarna.

Jag gjorde en ganska omfattande beskrivning och analys av Midway Holding 2009 i fyra delar i samband med min första delinvestering (mycket är sig likt sedan dess men några nya innehav har tillkommit):

Analys Midway I 09 April

Analys Midway II 09 April

 Analys Midway III 09 April

Analys Midway IV 09 April

Midways boklsut for 12' var svagt och de kommer nu att avveckla det tredje benet kapitalförvaltningen. Midway har under åren när Sten K var fullt engagerad tjänat ganska mycket pengar på denna förvaltning till rimlig risk. På sistonde har det dock inte gått bra så nedläggningen var logisk. Nu slopas utdelningen ocksa i detta konjunkturkänsliga konglomerat, förra året blev det en 50-öring. De dryga 100 MSek som frigörs efter att man lägger ner kapitalförvaltningen kommer att användas till att stotta innehavsbolag. Nagot som kan behovas da skuldsattningen kommit upp lite for Midway Holding pa koncernnivå och många innhavsbolag kämpar med sämtre tider och efterfrågan.

 Det är stor skillnad mot 2005 och 2006 (och delvis 2007) som var glansdagarna for Midway eller vad sägs om följande:

2005 räntabilitet 17%, resultat 92MKr, Nettokassaflöde 150 MKr, utdelning 2.50 Kr och EK 562MKr

2006 rantabilitet 41%, resultat 273Mkr, Nettokassaflöde 304 Mkr, utdelning 5.00 Kr och EK 760Mkr.

Det intressanta att innehavsbolagen egentligen är de samma, men utvecklingen idag är otroligt mycket sämre. Resultatet fran 2006 är inte mycket lagre än börsvardet på bolaget idag.

Resultat 06' 273 MKr, börsvärade idag 350 MKr!

Några av bolagen med den största delen av omsättningen går mycket sämre sedan den stora finanskrisen:

Tre bolag svarar for ca 850 MSEK av omsättningen på drygt 2 Miljarder:
Gustaf E bil som finns i några svenska städer (Västergötland): deras största märke var SAAB. Nu forsöker man lansera Peugeot. Men omställningen kommer att ta tid. Opel, Subaru, Mitshubishi, Chevrolet är deandra märkena OK. Omsätter ca 350 MSEK men gjorde stor förlust 2011. Kassalikviditet drygt 100%, Soliditet 15 - 20% på sistonde. Bra att man har Meca och reservdelar som ger viss stabil intjäning.
Haki som gör riktigt fina men dyra ställningar, väderskydd och fallskydd. Oerhört välkapitaliserat bolag. En bit över 300 Mkr i omsättning, 65-70% soliditet och närmare 200% i kassalikviditet. Bolaget ar AAA kreditvärdighet och har stor potential. Jag ser detta lite som guldkornet i portföljen. Med en bättre konjunktur kan detta bolag vara riktigt lönsamt.
Normann Olsen. Går helt ok på norska marknaden. Säljer makiner, och mätutrustning till vägrabeten etc. Omsatter ca 150 MNOK Har haft kring 7 - 14 % årlig räntabilitet de sensate 3 åren,  Soliditet knappt 30%, de långa skulderna är mycket låga och kan betalas med kassan.
Källa: allabolag.se, purehelp.no

Många av de andra bolagen har omsättning kring 100MSEK:

Handelsbolagen Cbiz har fin vinstmarginal och stark balansrakning, Sporrong hyffsad stark balansrakning och har gjort en turnaround.

Teknikbolagen ar konjunkturkansliga: Alab har gatt fran tvasiffriga vinstmarginaler till laga ensiffriga,  Sigarth liksa. Manga av dessa bolag har laga marginaler som Onrox, Sävsjö Trähus, fas , Eribel production (AAA Ratat) men ofta låga eller inga långa skulder. 

Några nyckeltal för idag:

P/S 0.17, mycket lågt, men bolaget har visat förlust några kvartal under de senaste åren.

Pris EK 0.66, borträknat goodwill 0.88. Så bolaget handlas väl under eget kapital.

Långa skulder mot eget kapital 73.7%. Lite högt!

Omsättningstillgångar (cash etc)/korta skulder 2.27 vilket ät helt OK.

Många bolag är underleverantörer till industrin eller har en bygginriktning. Detta gör Midway väldigt konjunkturkänsligt. Och det kan man se om man fäljer bolaget tillbaka 10 år. Det har funnits svackor, dock har man inte slopat utdelningen som nu så långt jag kan se tillbaka. Svängningarna är i långa rörelser. Det känns bra att ett bolag som t ex Lennart Eriksson Byggnads AB i Kramfors är AAA kreditratat. Så är dock långt ifrån fallet i andra bolag. De 100 + MSEK som kommer loss från att man lägger ner kapitalförvaltningen kan komma väl till pass i vissa bolag. Börsvärdet idag är endast ca 350 MSEK, det skall bli intressant att se vad detta är 2019 eller när nu dessa bolag har gynnsam konjunktur igen. Om man skall investera i Midway/dessa bolag skall man vara mycket långsiktig. Bolagen är beroende av svensk konjunktur men idag är nästan 40% av försäljningen utanför Sverige. Sigarth säljer element och upphängningar till dessa till Turkiet, Haki finns i många länder.

Kommer de goda tiderna tillbaka till Midway Holding? Hur hanterar man situationen utan grundaren Sten K? Kommer Sten K's son Anders Bergstrand, som sitter i styrelsen, bli mer involverad? Bolaget har andra investerare i sin bok, hur kommer de att agera? Jag tycker att flera innehav verkar fina och ganska stabila. Med tiden blir nog denna investering bra.







7 kommentarer:

  1. Trevligt bolag som jag bar tittat lite snabbt på tidigare. Hur ser det ut med återväxten efter Sten K?

    SvaraRadera
  2. Alla i styrelsen är i Sten K's ålder utom sonen Anders Bergstrand född 1978. VD Peter Svensson är född 54, har jobbat i Midway sedan 1989 och äger ca 343 000 A-aktier. Nya styrelseordf. Lars Fritiof äger ca 25000 aktier, men ledamoten Jan Bengtsson nästan 3000000 aktier huvuddelen A-aktier. Så ledning och styrelse har en ordentlig stake i bolaget. Sten K's familj naturligtvis störst genom Tibia Konsult.

    SvaraRadera
  3. Tack riskminimeraren för ett ambitiöst "försök till analys" - du verkar vara en av de få som bevakar detta bolag med sin sorliga utveckling. Midway är en av mina största bedrövelser efter att ha gått in på "skräcknivåer" från 2006-07. Ja bolaget är väl mkt konjunkturkänsligt men man är ju inte ensamt om det på den börs som haft mkt god utveckling under jan. Midway däremot fortsätter kräftgången vecka för vecka. När ska det vända? Ja dröjer det till 3019 som du föreslår så kommer det att innebära ytterligare nederlag för nog lär världskonjunkturen röra på sig en hel del innan dess.
    Tack för en bra blogg, speciellt roligt att du även skriver om div småbolag.

    SvaraRadera
  4. Det ar naturligtvis svart att veta nagot om framtiden, men jag tror nog att Midway skule kunna tjana nagra kronor per aktie aven utan kaptalforvaltningen. Om man tittar tillbaka till de goda aren innan finanskrisen bidrog denna endast med ca 20MSEk per ar. Det var Haki, Gustaf E Bil oc Lundgrens som drog in pengarna. Faktum ar att Midway har kopt bolag i krisen till bra priser Cbiz, Lennat Eriksson etc. Potentiellt skulle de kunna tjana annu mer per aktie an da. 2007 tjanade man drygt 5kr aktie, 2006 hela 11kr per aktie. Om vi leker med tanken att man skulle kunna tjana 5kr/aktie igen i framtiden. Det ar P/E ca 3 till dagens kurs. En tredubbling av kursen ar da inte alls otrolig, kanske aven en fyrdubbling. Da ar vi uppe i 60 kr igen och P/E 12. Men detta ar naturligtvis gissningar och spekulationer - kanske onsketankande fran min sida...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, även om det är önsketänkande och spekulationer så värmer det hjärtat och kanske kanske kan det vara läge att öka på dessa nivåer, glömma och låta ligga i byrålådan några år och vem vet, kanske får man sen sitta och gnugga händerna i förtjusning.....
      Visst hade du en småbolagsportfölj tidigare där bl a Midway ingick och kanske Traktion och Svolder om jag inte missminner mig? Vore kul om du tog upp temat på nytt.
      Ha det gott där i Ostasien, själv har jag tillbringat större delen av vintern i Indien

      Radera
  5. Hade också ett innehav i midway tidigare, sålde dock den då dem aldrig riktigt verkade återhämta sig, jag var rädd för stora strukturella problem i innehavsbolagen.
    Väldigt billig idag, men lite hög risk/osäkerhet för mig, och jag vet inte om jag har tålamodet att vänta på en turnaround.

    SvaraRadera
  6. Notera att VD under 2013 har köpt ca 70 000 aktier det svarar mot nästan 8% av utstående aktier. Det är en köptrigger tycker jag. Tror jag dubblar. (han bör ha betalat ca 1,2Mkr för de aktierna).
    Eagleeye

    SvaraRadera