onsdag 7 maj 2014

Djupanalys Tesco - del 5 en kort jämföreslse med ICA gruppen

Detta blir ett kort inlägg och det kommer fr a att handla om ICA gruppen och dess Q1 rapport idag. Man omsatte ca 100 Miljarder 2013 och 2014 verkar bli i linje med detta. Rörelsemarginalen för 2013 var 2.6%, för detta kvartal 2014 ca 2.2%. För lönsamma Sverige var det för ICA gruppen ca 3.8% för Q1 (Jmfr Tesco som har en marginal i krisande UK på 3.3% och i Sydkorea på över 8%).

Man tjänade 7kr per aktie förra året. Kursen är ca 215 kr. Detta kvartal tjänade ICA gruppen 1.50kr /aktie. Man betalar väldigt högt för detta bolagets vinster. Om man mot förmodan skulle kunna tjäna en krona till i år blir det 8kr. Med en kurs på 215 kr ger det en kurs på 27 gånger vinsten. Väldigt högt, varför? 

En del analytiker säger att ICA Gruppen har så höga värden i sina fastigheter och det motiverar en hög kurs för aktien. Det som är bra är att det redovisas som ett eget affärsområde hos ICA gruppen (som ett litet fastighetsbolag). Man äger 202 fastigheter och tjänar kring en halv miljard på dessa 2013. Det upptagna värdet i balansräkningen för fastigheterna är 16.7 Miljarder SEK. De långa skulderna (inte inräknat avsättningar och skatteskulder) är ca 7,6 Miljarder. Drar vi bort skulderna från fastigheter har vi ca 9 Miljarder kvar. Det ät långt mindre än de 26 Miljarder som bolaget värderas till av aktiemarknaden. Det kan ju dock finnas en del övervärden i dessa fastigheter i förhållande till balansräkningen, men något fastighetsklipp är detta inte. Tescos fastigheter är bokförda till mer än vad hela bolaget värderas till av aktiemarknaden som jämförelse (och om vi justerar för långa skulder har de ett värde på ca 160 Miljarder GBP, hela bolaget värderas idag till drygt 230 Miljarder GBP - för ICA är den relationen fastigheter 9 Miljarder SEK mot 26 Miljarder marknadsvärdering). 

ICA gruppen har Goodwill, Varumärken, immateriella tillgångar på ca 25.5 Miljarder, mycket luft i balansräkningen. Det utgör ca 37% av alla tillgångar. Mycket högre än Tesco. 

Eget kapital är ca 117 per aktie. Avkastning på eget kapital är ICA gruppen ca 7%. Men aktien värderas till ca 215, vilket innebär nästan 2ggr eget kapital. Det är högre än Tesco,  som har en räntabilitet på över 12% och historiskt har legat kring 15 - 16%.

Man har problem och gör förluster i Norge, man går inte jättebra i Baltikum och portföljbolagen Cervera och Hemtex gör förluster. Man har sålt Kjell & Co som var ett bra vinstgivande  bolag och får in pengar Q2 2014 för detta.

Någon som kan förklara varför ICA gruppen skall värderas så här högt?


9 kommentarer:

  1. Den "dopade" utdelningen kanske gör att kursen är högre än vad den borde vara. Från 2016 har icahandlarna rätt till utdelning om jag minns rätt, vilket allt annat lika, borde leda till en utdelningssänkning när flera ska dela på kakan.

    SvaraRadera
  2. Tack Gustaf, det kan vara en delförklaring, fram till det datumet blir aktien som en obligation för en del aktörer. Men alla multiplar är höga givet bolagets lönsamhet, räntabilitet och tillväxt. Konstigt eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ICA är dyrt hur man än ser på det. Jag tror det är en Axfood-effekt (där man nästan bara mäter på direktavkastningen) i kombination med den dopade utdelningen.

      Radera
    2. Axfood har väldigt hög räntabilitet jämfört med de livsmedelsföretag jag har tittat på, men tillväxten är låg. Men den höga värderingen för Axfood kan kanske förklaras av den obligationsliknande karaktären och avakstningen på eget kapital. Och du kan har rätt Lundaluppen att detta spiller över på ICA gruppen trots att de har har ingen tillväxt och låg räntabilitet. Men den dopade utdelningen stödjer kanske för tillfället. ICA gruppen är dyrt på aktiemarknaden.

      Radera
  3. Skillnaden kvalitetsmässigt på Ica och Tesco är stor. Ica´s butiker drivs till stor del av entrepenörer som vet hur man driver butiker framgångsrikt på lång sikt. Kundlojaliteten är stor och Ica leder och konkurrenterna följer. Tesco är enligt mig något annat där man möjligen kan jämföra med Walmart dock så är Walmart långt mycket bättre på alla punkter.

    Ica har problem i Norge och det är väldigt aktuellt just nu, får se vad som händer där. Baltikum går bra och verksamheten expanderas. Verksamheten i Sverige är mycket stabil alla större satsningar till exempel Cura Apoteken går som tåget.

    Tyvärr har vinsterna från den fina delen plöjts ner i skräp som idag (tack gud) står för mindre än 3% av omsättningen. Industrivärden har klivit in och har troligtvis för avsikt att öka innehavet och bidra med fortsatt långsiktigt fokus.

    Kikar man på värderingen så är det kassaflödet med "portföljbolagen" borträknat som jag tycker är intressant. Konservativt räknat är FCF cirka 2200 MKR 5-års snitt. 4-5% tillväxt per år med 9% avkastningskrav och 10% MOS så landar det kring 205kr.
    Defensiv aktie med god direktavkastning för övrigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ICA kvalitetsmässigt är bättre än Tesco är nog svårt att avgöra. Tesco finns på många marknader men har nog en liknande ställning UK som ICA har i Sverige - man är inte billigast, men har generellt bra varor. Den konkurrens från e-handel som finns i t ex UK har ICA gruppen bara fått börja hantera. Visst är ICA ett stabilt bolag och den svenska verksamheten är fin, och i Baltikum växer man lite i intäkter men rörelsemarginal exkl engångsposter är endast 2,3%. Problemet med aktien ICA är inte verksamheten som ICA bedriver (om vi tänker bort Norge) utan en mycket hög värdering av bolagets vinstkronor - och tillväxtmöjligheterna är begränsade. Men visst har ICA fina kassaflöden, men den höga utdelningen är bara tillfällig.

      Radera
  4. Även när de övriga aktierna ger rätt till utdelning så kommer direktavkastningen vara relativt hög. Kassaflödet hintar om en onormalt låg vinst och det är avskrivningar och finansiella kostnader av engångskaraktär som drar ner. En normal intjäning bör ligga runt 10kr och ger då runt p/e 20.

    Inte jättebilligt men värt att notera.

    SvaraRadera
  5. Jag undrar om 10 kr är normal intjäning för ICA, 7 - 8 kr verkar mer rimligt. Engångskostnader och avskrivningar tenderar att hända flera ggr...och då får vi väldigt högt värderade vinstkronor.

    SvaraRadera
  6. Har Du nån uppfattning om Tesco i Kina? Jag följer Kinesiska Sino Agro Food som nu kommer in med egna köttdiskar och eget brand hos Tesco. Intressant utveckling enligt Mej.

    SvaraRadera