måndag 27 april 2015

Vansinniga verkstadsvärderingar?


Ibland måste man stanna upp och reflektera som aktieägare. Jag äger inget av verkstadsbolagen nedan direkt. Men dock indirekt via Latour, Industrivärden och Investor. Nu har jag följt den svenska börsen noga sedan 2003 då jag köpte mina första Investoraktier. Så som jag kommer ihåg har värderingarna aldrig varit så här höga på några av de vanligaste nyckeltalen för våra stora verkstadsbolag. Visst, några av bolagen nedan har stor förbättringspotential där Volvo kanske är det bästa exemplet. Men frågan är om de andra fyra bolagen kan avkasta så mycket mer på eget kapital under ett normalår?


Uppgifterna till denna tabell har jag tagit från Reuters idag Måndag 27 April 2015. Min enda slutsats - och jag kanske inte har förstått något som ni andra förstår - är att dessa bolag värderas oerhört högt just nu. Assa Abloy och Atlas Copco värderas i linje med - eller t o m lite högre än H&M. Hennes har under den tiden som jag följt och ägt bolaget handlats till mellan 20 - 30 ggr vinsten och ca 7 - 10 ggr eget kapital. Men deras ROE är ca 40 och kontinuerligt bättre än dessa verkstadsbolags. Ett simpelt tummått som jag har fått från Affärsvärden-modellen är att för ett bolag som avkastar 15% på eget kapital skall du betala ca 1.5ggr eget kapital. Då blir det svårt att räkna hem bolagen ovan - om man säger så. Nu har vissa av dessa bolag väldigt starka globala marknadspositioner och växer stabilt så man kan tänka sig viss premium-värdering, men detta?

Vad tycker ni - överdriver jag eller är dessa värderingar av svenska verkstadsbolag närmast vansinniga?

18 kommentarer:

  1. Du har rätt.

    (Hade du inte avslutat inlägget med en fråga så skulle svaret ha varit ännu kortare då jag kunde ha nöjd mig med ett "ja" som svar på rubriken).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas det för annars har jag nog fått grunderna av fundamental analys om bakfoten...

      Radera
  2. Instämmer. Helt vansinnigt att verkstadsbolag värderaras högre än Coca-Cola.

    SvaraRadera
  3. Helt rubbat och kommer sluta i tårar. Ericsson handlades nyligen (innan rapport) till typ p/e 30. Ericsson bör kanske på sin höjd handlas till p/e 10-13 eftersom det är något av ett skit bolag och haft stillastående omsättningen i drygt 3 år, men ericsson är ju ett tillväxtbolag? Men räntorna är ju låga så hypotetiskt sätt bör Ericsson värderas till typ p/e 60 för 1/60= 1,666%> räntan på banken.......

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad sägs om Electrolux till 40 gånger fem års vinstsnitt? EV/EBIT på 26.

      Radera
    2. Jordholmen, i Ericsson verkar det ständigt finnas en vision om en bättre framtid som hela tiden håller upp kursen trots att rapporterna ofta är besvikelser. Kanske kommer denna bättre framtid någon gång, antalet bolag i det oligopolet de verkar inom har i vart fall minskat - om Nokia/Alcatel går samman blir det bara 3 - 4 spelare kvar. Då kanske de goda tiderna kommer... Och visst, man kan räkna på bolag via jämförelse med riskfria räntan - men det blir liksom lite märkligt i dessa minusräntetider. defensiven, Electrolux tycker jag kan vara intressant vid 12 - 14 ggr vinsten.

      Radera
  4. Instämmer som ovan, på tok för dyrt. Skulle inte köpa något av bolagen i listan till dessa värderingar. Möjligen är det blankningsläge men dels ingår det inte i min strategi och dels tveksamt om man vågar i en nollräntemiljö där det kan fortsätta upp ett bra tag till. Electrolux är nog huvudkandidat att blanka isf. Eller, om man tittar på en annan sektor, Astra Zeneca. Får inte P/E-talet där att gå ihop med tillväxten och utköpscaset känns dött. Ericsson tycker jag också är riktig skit, förstår inte att den alltid värderas högt fast bolaget närmast konstant underpresterar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. också varit inne i blankningstankar men det är nog inget vidare recept för nattsömnen.. "Markets can remain irrational longer than you can remain solvent".

      Electrolux ägnar sig åt "multipelarbitrage" och köper GE Appliances för PE 19..

      Radera
    2. Ponera att vi alla har rätt, dessa värderingar av ovan bolag är alldeles för hög. Problemet är om dessa extremt låga räntor håller i sig ett tag framöver - då kanske dessa bolag kommer att värderas på dessa nivåer under en lång tid. Att jag inte blankar aktier beror på detta. Jag tror att jag kan ha rätt i sak, men jag kommer antagligen ha helt fel om tajmingen. Och då kommer det att kosta om man tar korta positioner. Defensivens citat stämmer nog tyvärr...

      Radera
  5. Någon kommentar om Lundbergs övertagande av ordförandestolen i Indu? Hur tror du målet ser ut, fortsätta ligga o småtanka och behålla bolaget som idag, verka för att likvidera innehaven, slå ihop Holmen och SCA...
    Med vänlig hälsning CB

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min värld kan det inte bli bättre än att Lundberg tar klubban i Industrivärden och att Per Boman får större inflytande i sfären. Martin-Löf och Nyren har inte imponerat på mig.

      Radera
  6. Vansinniga värderingar helt klart. Skulle inte under några omständigheter köpa något av dessa bolag till nuvarande värderingar.

    SvaraRadera
  7. Jag köper inte dem heller nu, men en delförklaring till värderingarna kan vara att många industribolag fått se en hyfsat stark försäljningstillväxt (utom Sandvik?).Tror man att den utvecklingen fortsätter i samma takt och marginalerna lyfts så... Vi får väl se hur länge denna positiva anda håller i sig.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det ser ut som att marknaden håller på att blåsa upp en bubbla som kommer att spricka om några månader eller något år. Detta känns ohållbart. Jag funderar på att köpa Xact Bear, men jag är osäker på hur lång tid det tar innan bubblan spricker. Ett alternativ är att köpa OMX-säljoptioner så att jag försäkrar mig mot nedgångar i OMXS30-indexet, men båda varianterna är förenade med stor risk om jag gissar på nedgång för tidigt. Bättre att avvakta just nu.

    SvaraRadera
  9. Håller med dig Riskminimeraren. Atlas Copco är det bolag ovan som närmast kommer ett "Wonderful business", men P/E 29 på ett konjunkturkänsligt verkstadsbolag är inte attraktivt alls. Och då är jag medveten om marknadens "...men Atlas är numera ett servicebolag".

    Blir tyvärr inte bättre av att vinsterna i verkstadsbolagen är av "dålig" kvalitet, mestadels valutavinster och besparingsprogram som slår igenom. Äger själv Sandvik (men inköpt på 75 kr) och värderingen är nu anstränd. Om jag skulle spekulera i vad som driver värderingarna så är det att verkstad är ett spel på fortsatt stark börs, låga räntor, svag krona, bättre europa-konjunktur som ska lyfta försäljningen och på så vis ge en hävstång på vinsten.

    Som många av er säger ovan så är det omöjligt att veta hur länge värderingarna håller. Svårt med verkstad, bör köpas i kriser när börsen är billig och förväntan är åt andra hållet.

    SvaraRadera
  10. Håller med, ett antalet värderingar på verkstadsbolagen är verkligen helt uppåt väggarna. Finns konstiga värderingar på andra håll också, Melker Schörlig AB borde ju inte handlas med 10% premie, fastighetsbolag borde ju inte vara dyrare än substansvärdet mm..........Problemet är ju som som sagt den avvecklade räntan, det finns liksom knappt investeringsalternativ.

    SvaraRadera
  11. "Från den sista september 1999 fram till årsskiftet 1999/2000 steg generalindex ytterligare 41 procent. Men det var det breda börsindexet. IT-index mer än dubblades under samma period.

    Det handlade inte bara om småbolag som plötsligt fick vingar. Allt högre luftslott byggdes på pålar av drömmar. Ericsson var vid utgången av det tredje kvartalet värt strax över 500 miljarder kronor på börsen. Baserat på marknadens prognos om att bolaget skulle tjäna 15,9 miljarder kronor den kommande tolvmånadersperioden värderades aktien i det läget till ett p/e-tal på 32."

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/girigt-flockbeteende-orsakade-it-kraschen_7015089.svd

    SvaraRadera