lördag 25 april 2015

Om att Johan Sverdrup tål en halvering av oljepriset

Enligt denna artikel i norska Dagens Naeringsliv räknar Statoil med att oljeutvinningen i detta fält kommer att vara lönsamt ner mot 30 dollar fatet - men balanspriset för hela projektet är ca 36 dollar fatet. Första delen av investeringen är drygt 100 Miljarder NOK men det kommer totalt att landa på det dubbla. Detta projekt är bra för Ratosägda Aibel som redan har fått uppdrag i detta enorma industriprojekt. Det kommer att kunna vara bra för Bonheur, eller rättare sagt Fred Olsen Energy som förhoppningsvis kan hyra ut riggar/borrskepp. Dessutom kommer det skrivas mycket i media om projektet, i t ex ovan norska Dagens Naeringsliv, som ägs av NHST Media group - som ägs till 54% av Bonheur/Ganger Rolf. Att det skrivs mycket i media om detta stora oljeprojekt kan leda till ytterligare en viktig miljödebatt om sustainability/växthuseffekt, vilket kanske leder till nya vidkraftparker till havs i nordsjön. Detta kommer i sin tur kanske att leda till nya order för Fred Olsen Windcarrier (och deras dotterbolag) som ägs av Bonheur/Ganger Rolf.  

2 kommentarer:

  1. Fast att det är lönsamt på lägre oljeprisnivåer innebär ju inte att en nedgång till dessa nivåer inte vore förödande för värdet på de inblandade aktierna.

    SvaraRadera
  2. Du kan naturligtvis ha rätt, men jag tror att om t ex FOE får några nya kontrakt på rigg/borrskepp p g a ovan förstår nog marknaden att det finns en viss framtid för oljeservice. Vad gäller Bonheur (som jag äger) kommer nog vi att komma få se att det finns andra värden än oljeservice som kan bära upp kursen, det är vart fall min gissning. T ex om man säljer delar i sina vindparker i UK, som senaste pressmedelandet anger på hemsidan.

    SvaraRadera