torsdag 4 december 2014

Dubblar mitt innehav i Bonheur ASA - efter en djupborrning

För inte så länge sedan tog jag en liten position i Bonheur ASA. Jag betalade då 83 NOK/aktie. I veckan har jag dubblat min position till 72 NOK/aktie (ni kan själva räkna ut GAV...), Bonheur passar in i min portfölj av (i huvudsak) familjekontrollerade investmentbolag som Investor, Lundbergs, Traction, Öresund etc.

Jag har varit en amatörinvestearare sedan 2003, och innan dess hade jag endast viss erfarenhet av av aktiespekulation. När jag köpte Investor för ca 50 kr 2003 så var det en rationell analys av bolagets innehav, vad de kunde vara värda, substansrabatten som gjorde att jag kunde få tillgångar till rabatt etc. Vid den tiden var ABB i kris efter vansinnesköpet av Combustion Engineering, men det fanns en stor uppsida om de kunde klara asbetsskadestånden i USA, Ericssonaktien hade också klappat ihop efter IT-kraschen. Investor var inte ett alls ett lika välskött, rationellt och aktieägarvänligt bolag som idag. Atlas Copco fanns där, Electrolux innan Husqvarna skildes av, SEB och Astra Zeneca.

Investor innan Ekholm - han har varit fantastisk. Bolaget var ganska bespottat, och det var faktiskt att gå emot strömmen att köpa Investor sommaren 2003. Men de har gjort det mycket bra sedan dess och bolaget handlas idag till ca 280 kr.

Det jag gjorde för första gången i Investor för drygt 10 år sedan var att läsa en årsredovisning. Jag har läst en del ekonomi på universitetet men mest t ex nationalekonomi och ekonomisk historia, mina kunskaper i redovisning var ganska klena då, typ 5 poäng på högskola som en del av en grundkurs i Företagsekonomi som jag inte lade ner min själ i. Jag är mindre dålig nu men fortfarande på amatörnivå.

Under dessa drygt 10 år har jag inte köpt ett enda bolag i oljesektorn. Däremot har flera av mina investmentbolag ägt bolag som "sålt hackor till guldletarna istället för att leta guld själva"; Atlas Copco, Sandvik, SSAB. Dessutom har jag innan finanskrisen ägt Alfa Laval.

Hur kan jag nu gå i ett oljeorienterat bolag som Bonheur ASA? Efter att ha lusläst lundaluppens inlägg om bolaget och nu på sistonde aktiestolpens, och Bonheurs sista rapporter och presentationer kände jag att började förstå att detta är inget bolag i oljesektorn - åtmisonde absolut inget oljebolag. Deras verksamhet är mer att de "hyr ut avancerade hackor till guldletarna" i fra oljebranschen via riggar och borrskepp, men också i den växande vindkraftsektorn till havs (och devis på land). Även om Bonheur också producerar vind i fr a GB.

En annan sektor som jag inte direktinvesterar i är fastighetssektorn. Visst äger jag fastigheter via Lundbergs (både Lundbergs och Hufvudstaden) och Fabege via Öresund. Som kund i en Sparbank av gammalt klassiskt snitt har en del pensionspengar hamnat i Roburs tråkiga fonder: där har jag sedan några år tillbaka lagt samtliga dessa pengar i Robur Realinvest, en global fastighetsfond med fokus på Sverige. Det har varit bra.

Men varför inte mera fastighetsaktier? Vid dessa låga räntor går de bra, men räntabiliteten är ofta låg och de har ofta ganska stora skulder så det finns risker om fastighetsmarknaden brakar. Men jag har haft fel om denna sektor i 10 år och ägt för lite av bolag som typ Castellum...men jag förstod inte att de låga räntorna skulle vara så länge.

Vad har detta med Bonheur att göra?  Jo, FOE som är hälften av Bonheurs omsättning har investerat i borrskepp och riggar. Dessa är likt fastigheter väldigt dyra och finansieras med lån. Precis som fastighetsägaren hyr ut till hyresgäster, hyr FOE ut till sina hyrsegäster - oljebolagen. Man kan likna FOE med ett bolag som hyr ut stora affärslokaler och kontorsfastigheter. Låga räntor är bra för fastighetsbolag, men de är också bra för bolag som FOE.

Precis som stora företag skriver hyreskontrakt på flera år med fastighetsbolag skriver FOE långa avtal för riggar och borrskepp med operatörerna - oljebolagen. De bolag som FOE har avtal med är stora, starka resursrika oljebamsar. Många avtal är långa. Och har ofta möjlighet till förlängning om operatören så vill. FOE beställer inga nya borrskepp och riggar innan de har kontrakt som i de två senaste fallen Bollette Dolphin i år och Bollsta Dolphin som kommer nästa år. FOE tar därmed inte så stor risk. De kommer under dessa femårsperioder att få tillbaka mycket av sin investering. Om de sedan kan få hyffsat betalt för den kommande femårsåerioden efter detta har dessa borrskepp gett fina stabila kassaflöden. Men de två stora investeringarna som har ökat skuldsättningen i bolaget är alltså under kontrakt. Om FOE vill kan de betala av lånen med alla intäkter från operatörerna. De äldre uppgraderade riggarna de hyr ut är i många fall nästan/eller avskrivna. "Om Bonheur kan hitta hyresgäster till de äldre fastigheterna är det bara en bonus". Många av dessa kontrakt är lite kortare och i Nordsjön (GB och Norge).

Slutligen, de sista dagarna har jag sakta läst Årsredovisningen för 2013 för Bonheur ASA. Precis som Lundaluppen får jag en känsla av att de nästan vill tona ner sina tillgångar, det finna många olika mindre dotterbolag och andelar i bolag, fastigheter och en obligationsportfölj som inte diskuterars i presentationer eller delårsrapporter och som endast går att hitta i årsredovisningar. Typiskt ett familjebolag som är modesta. Bolaget värderas idag till kring 3 Miljarder NOK över börsen. Det verkar billigt. Men billigare kan bli ännu billigare och jag kanske har köpt för tidigt. Jag tror att marknaden delvis felkatigt ser Bonheur som ett oljeprisberoende bolag. Oljepriset på kort sikt har jag dock ingen aning om. Om det blir lägre kan Bonheur bli ännu billigare.

På lång sikt tror jag dock att oljepriset kommer leta sig en bra bit över 100 dollar/fatet igen. Jag tror också att dollarn kommer att stärkas på sikt nu när den amerikanska ekonomin tar sig ur krisen och växer snabbare än Europa, Ryssland och Japan. För Bonheur är det viktigt vad operatörerna tror om oljepriset kring 2018 -2020 då de skall skriva nya avtal på sina två nyinvesteringar. Men det är en bra bit dit. Och Bonheur ASA har ju ett andra spretigt ben i vindkraftinstallitioner, vindkraftparker, kryssningsfartyg, fastigheter och lite media. Den delen kanske egentligen är ännu intressantare på sikt?

Om nu Bonheur har delar som är fastighetslika, varför köper inte en riskminimerare ett fastighetsbolag istället? Mindre risk och allt. Kan ni hitta ett nordiskt fastighetsbolag med den substansrabatten som Bonheur handlas till?



16 kommentarer:

  1. Jag fiskar också Bonheur nu kring 70 NOK, för nu börjar det se riktigt billigt ut!

    Frågan jag ställer mig är dock "varför Bonheur?". Lundaluppen hittade det via screening och därför är det omåttligt populärt i värdekretsar, men det finns många fler bolag i Norge av liknande karaktär. Farstad shipping är ett som jag äger som värderas lägre än Bonheur sett till P/B (nere under 0,3 nu) och som också är familjeägt till 46 %.

    Jag kommer att gå igenom hela sektorn. Jag är också lite skeptisk mot rena oljebolag (alltså de som pumpar upp det svarta guldet och säljer) men all oljeservice runtomkring är ganska intressant. Prosafe är ett bolag som verkar spännande, tillhandahåller boende för oljeriggsarbetare om jag har fattat rätt.

    Om man undviker de värst skuldsatta bolagen så kan man nästan kasta pil i nuläget och framledes i oljeservicesektorn, som det verkar.

    Men att besvara frågan "Varför Bonheur?", eller "finns det något ännu bättre/billigare?" tänker jag ge mig på framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant Kenny, familjekontrollerat, diversifierar inom vindsegmentet, jag tror att vi kommer få stora investeringar i vind till havs och bolagets långa historia!

      Radera
  2. Riskminimeraren, har du lust att berätta mer om dina erfarenheter av bearmarkets och finanskrisen? Hur agerade du? Var du i marknaden då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skrivit om detta på bloggen för ett par år sedan. Men det är tuffet när ens samlade investeringar är ner 45% och man har begränsade medel att köpa mer.

      Radera
  3. Vi har liknande tankegångar helt klart. Jag har ej heller "rena" oljebolag eller fastighetsbolag, men kan tänka mig indirekt via t.ex. ett investmentbolag.

    SvaraRadera
  4. Ja det tror jag Spartacus, känner igen många tankegångar när jag läser din blogg.

    SvaraRadera
  5. Jag har i nuläget väldigt lite investerat kapital och totalt, endast 100 000 kr, varav ca 81 000 kr är investerat. Är dock extremt långsiktig därför har jag agerat som jag har gjort. Köpte tyvärr Bonheur för tidigt, köpte 200 aktier till kursen 84 NOK, ökade dock med 50 stycken till i dag till kursen 69.50 NOK. Kommer nog att öka mer om det fortsätter nedåt, trots att det utgör en för stor del av portföljen. Kommer dock att inte öka om det kommer en uppgång förstås! Gäller att passa på nu känner jag, men samtidigt tror jag det kan dröja ett tag innan uppgången kommer så det är nog ingen direkt stress. Undrar om utdelningen på 7 NOK behålls? Jag vågar inte räkna med det, men 5 NOK hoppas jag åtminstone på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att sia om, det finns got om utrymme för att bibehålla utdelningen i hela sfären både på FOE,GRO och BON men Norrmännen ser annorlunda på utdelningar har jag förstått än vad vi andra gör så det blir bara en gissningslek hur dom väljer att göra I år I detta fall, dom verkar anse att ett ökande bokvärde om än aldrig så mycket är viktigare än vad utdelningen är.
      Kassaflödena är annars avundsvärda och utdelningen ganska ringa kontra tillgångarna eller inkommande utdelningar, så hade det varit ett svenskt eller amerikanskt bolag hade utdelningen varit given på förra årets nivåer men varande ett norskt bolag så vet man inte då man 2011 sänkte till 5:- från 7:- i Bonheur fast man hade en VPA på nästan 10:-/aktie till deras försvar får väl sagas att Owner earnings hade fallit tillbaka till under 7:- om det kan ha varit orsaken kanske?

      Radera
  6. Om jag inte missminner mig, så byggde mycket av luppens case på substansrabatten man fick, med tanke på hur dåligt FOE har gått så borde substansrabatten ha minskat sedan luppens analys*? Något du har räknat på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är för tidigt än för att lägga någon större vikt i det i mitt tycke, samt att då LL räknade på det stog kursen I trakten kring ~120 NOK.
      Det man snabbt kan saga I fallet är att det var en nedskrivning I färjeverksamheten redan 2013 I Foe har det bara varit nedskrivningen på Borgny om 271 mnok än så länge och enheterna är upptagna till vanlig nedskrivningstakt så även Borgny har ca 200 kvar efter den övningen och det är 4 stycken till som ligger I häradet mellan ~200-~500 nånstans om dom skulle utlösa nedskrivning med kanske 50-60% vid eventuell Coldstacking kommande 2 år. Största delen av dessa värden ligger I underhållskostnader som också adderas till unit värdet vid varvsvistelser eller CRS genomgångar så dom är I själva verket avskrivna bortsett från tillkommande kostnadsökningar som bara görs på såna som beräknas fortsätta I drift. Att alternera LLs substansvärdesuträkning blir mera aktuellt när vi går in I 2016 när vi börjar kunna se framtiden tydligare igen. Det jag kan lägga en brasklapp om är ifall man ska värdera substansen till marknadsvärde eller inte då har det ju skett en hel del med den utan någon igentlig bolagsvärdesförändring, så jag skulle nog istället koncentrera mig helt på bokvärden istället för att titta på Enterpricevalue eller börsvärde och till dagens börskurser är det värdet betydande, på min blog ser du bokvärdet som rör aktieägare utan minoriteten som du ändå får tillgång till i stora delar genom utdelningarna från del av minoritetsinnehavarna. Det är en smakfråga om man väljer att se Gro som del av Bon och minska ner antalet aktier eller att helt sonika räkna in utdelningen bara, det man kan tänka på är att det häver märkbart i båda riktningar efter utvecklingen i grundinstrumenten dock. själv har jag siktat på att bortse från minoritetsdelen/arna för enkelhetens skull och bara se till groutdelningen då man har bra koll på drivande faktorer i både Foe och Bonheur redovisningarna. Någon annan som ser det annorlunda så vore säkert fler synsätt uppskattat av samtliga här. Mvh.
      Hoppas jag inte bara rörde till det för dig :-) Mvh.

      Radera
  7. Du funderar inte på att köpa FOE direkt istället för att köpa Bonheur?

    SvaraRadera
  8. Det är som Kenny säger, börjar bli tillfälle att kasta pil på börstavlan i hela sektorn.
    Får passa sig för de som inte har tillräckliga finansiella muskler, rabatt på rabatten är dock aldrig fel. Gäller att vara försiktig så man inte missbedömer balansen bara.

    SvaraRadera
  9. Börjar också bli intresserad av dessa bolag som ett alternativ till svårhandlade Admiral, men då blir det nog en portfölj med ett par stk. Gillar inte riktigt att investera i oljerelaterat men vindkraftverken väger upp lite.

    Balansräkningen och värderingen är viktigast här, det kan ta tid innan det blir bättre tider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Qviberg har sagt något i stil med "Aktieinvesteringar kräver gott sittfläsk"

      Radera
  10. Jag har själv köpt på mig en del Bonheur nu under denna dipp, då jag inte kan se oljans pris på dessa nivår i längden, nu kanske jag inte prickat botten, men i längden anser jag detta som ett bra köp.
    Har även köpt på mig en hel del Statoil efter en del läsande och funderande. Skulle man kunna få en syn härifrån ang Statoil?

    Tack för en mycket läsvärd blog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tid är viktigt, jag vet tyvärr inget av värde om Statoil.

      Radera