fredag 12 december 2014

Bonheurs mindre kända tillgångar (other investments) - ytterligare djupborrningar

Om vi tittar bortom Fred Olsen Energy's borrskepp och riggar, bortom Offshore wind som sätter upp vindkraftparker till havs/ger service till vinkraftverk, bortom de ägda vindkraftparkerna i Renewables och de fyra kryssninsgfartygen i Crusies. Finns det några mer värden i Bonheur ASA? 

1) Opera Software är ett norskt listat tillväxtföretag i mjukvarubranschen som gör mjukvara till bl a mobiltelefoner. Ganger Rolf (GR) och Bonheur äger 1% av aktierna i detta bolag tillsammans(enligt årsred 2013) p 75. De har köpt dem mycket billigt enligt upppgifter i senaste årsredovisning och de är nu värda ca 100 Miljoner NOK på marknaden.

Bonheurs andel värde ca 50 Miljoner NOK (0.51% av Opera Software).

2)  NHST media group omsätter 1.2 - 1.3 miljarder NOK och Bonheur äger tillsammans med Ganger Rolf drygt 50% av bolaget (Man har nyligen ökat).

Huvudinnehavet är Dagens Näringsliv ("Norska DI", kallat DN här och inkludear även TDN nyhetsbyrå) har en vinstmarginal i stigande på över 12% och en omsättning på 750 Miljoner NOK. Detta ger en vinst i trakten av eller strax under 100 Miljoner NOK. Om vi sätter P/e 12 på detta bolag så är det värt 1.2 Miljarder NOK. Det skulle innebära ca 300 Miljoner för Bonheur.

De andra bolagen get ut magasin/publikationer om olja, fiske, energi och shipping omsätter ca 275 MNOK men gör förlust, dessutom nautiska kartor omsätter 100 MNOK men gör förlust, Så finns svenska MyNewsDesk som säljer in PR via social media och massmedia, det växer kraftigt men ingen vinst omsätter 100 MNOK. Slutigen övrigt media inom energi och kraft 100 MNOK.

En del av dessa bolag är intressanta, kanske underskattar jag värdet i MyNewsDesk, men eftersom de gör förlust för tillfället (en del av dessa brukar dock vara stabila som Nautiska kartor tex) sätter jag ett värde på 140 MNOK. Det innebär 70 MNOK för GR OCH Bonheur, dvs 35 Miljoner NOK för Bonheur.

Totalt Bonheur värde i NHST: ca 335 MNOK. 

3) Koksa Einendom Här äger Ganger Rolf 6.25% och Bonheur 6.25%. Enligt denna artikel från i somras kan man få en ide om vad för tillgångar detta bolag har. Bolaget är skuldfritt efter försäljningar. Och har gett stora utdelningar till dem redan. Ett stort värde måste ligga i 30% ägande av flygplatsterminalen på Fornebu. Finska Technopolis köpte 70% av denna från Koksa Eindom för 1.26 Miljarder NOK under 2012.

Dett är jättesvårt att sätta ett värde på detta bolag men jag drar till med ca 1 Miljard NOK, vilket verkar rimligt givet vad jag fått fram. Bonheur äger 6.25% av detta.  I årsredovisningen på s 75  står andelen i Koksa Eindom upptaget till 68 M NOK. Jag tror att 70 MNOK inte är för högt.

Det innebär ca 70 Miljoner NOK i värde för för Bonheur. 

4) Bonheur har många mindre dotterbolag: se sid 74 i årsredovisning 2013, det är säkert upptagna till ganska modesta värden men verkar tillsammans vara 20 - 30 MNOK. GR äger hälften så vi sätter 15 MNOK på detta.

Värden mindre dotterbolag 15 Miljoner NOK

5) Listade aktiebolag förutom Opera Software. Ett USA-listat bolag Callon Petroleum står upptaget till 15 M NOK på s 75 i Årsredovisningen. Dessutom finns ett par mindre innehav för några miljoner.

Vi sätter 15 Miljoner NOK för detta 

6) Onoterade innehav förutom Koksa Einendom: Scotrenewables Tidal Power är upptagit till ca 25 Miljoner MNOK i årsredovisningen. Dessutom finns ytterligare innehav för 7 - 8 MNOK.

Vi är konservativa och sätter ca 30 Miljoner MNOK för detta.

7) Slutligen finns en gemensamägd obligationsportfölj mellan GR och Bonheur. Dett är obligationer i norska storföretag till ett värde av ca 328 MNOK enligt p 41 i årsredovisningen. Det innebär ca 164 MNOK för Bonheur ASA.

Bonheur värde obliagtionsportfölj 164 Miljoner NOK

Totalt uppskattat värde other investments ca 650 MNOK

Idag värderas Bonheur ASA till 2.750 MNOK på börsen. 

De övriga tillgångar som jag har uppskattat skulle motsvara värden av 23.6% av marknadsvärdet av Bonheur ASA.  

Eller annorlunda uttryckt andelen i FOE, Offshore Wind, Renewables och Cruise värderas idag till ca 2.1 Miljard NOK på börsen. Billigt?

Men om oljepriset sjunker, verkar aktien Bonheur ASA falla. Det kan kanske bli ännu billigare? Vad tror ni?

10 kommentarer:

 1. Operas mest kända application är en Webb browser som konkurrerar med Internet Explorer och Google Chrome. Bon & Gro äger tillsammans ~54% av NHST som delade ut 7:-/aktie för 2013 (11:- 2012) vilket kommer motsvara ~4,87mnok om man delar ut samma summa per aktie för 2014 för de ~695k aktierna man nu innehar, räknar man bort det egna innehavet av aktier i NHST så äger BON/GRO ~56% av utestående aktier för dagen. I Koksa verkar det ha betalats ut 22m var i november till Bon/Gro i utdelning och dom skriver att det totalt betalats ut 167mnok till båda bolag gemensamt men det står inte om det var för 2013 eller 2014 det avses är dock intressanta bidrag oavsett. Av Gro fick Bonheur ~178 MNOK i utdelning för 2013.

  Ja, marknaden är övertygad om att Bonheur och Foe är oljebolag som är helt beroende av oljepriset för dagen såvitt jag kan avgöra och risken för att den missuppfattningen skulle förändras i brådrasket får väl anses som försvinnande liten så faller oljan mer blir det billigare utan tvekan blir min gissning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, Aktiestolpen. Utdelningarna är viktiga. Oljepriskopplingen finns där men mycket mindre än vad marknaden tycks anse.

   Radera
 2. September skulle det stå inte November :-)

  SvaraRadera
 3. Har bestämt mig på att fylla på med 50 eller 100 aktier efter varje 10 NOK kursen faller sedan mitt tidigare inköp. Nästa köp blir på strax under 60. Ligger redan tungt i bolaget så måste sätta en gräns. Visst kan denna gräns lyftas bort om något oväntat händer eller dylikt, men just nu är jag nöjd med min "plan".

  SvaraRadera
 4. Kör även jag en liknande strategi :-)

  SvaraRadera
 5. hej riskminimeraren

  du som spenderat tid i asien, vad är din spaning på intressanta asiatiska bolag, tänker på tex Keppel (världens största rigtillverkare) och MTR (hongkong baserat transport/fastighets bolag) etc, vad är din syn finns det intressant asiatiska bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen! Jag bor i Asien och har bott här i många år. Men äger inga aktier i Asiatiska bolag. Jag har trott att Kina skall implodera ekonomiskt i 10 år. Men jag har haft fel hittills. Kanske kommer köpa i framtiden. Vi får se.

   Radera
 6. Hej Riskminimeraren! Mycket bra genomgång. Dock, eftersom Bonheur äger 62,7% av GR, borde du inte räkna med även 62,7% av GRs andel av "Other Investments", för att få en total bild av Bonheurs värde av dessa delar?

  SvaraRadera
 7. Anonym, jag tror att du har rätt. Pinsamt att jag inte såg detta själv. Men för att försvara mig själv, deras rapporter/presentationer tillsammans med ask i ask ägande gör det inte lätt att hamna rätt. Om du har rätt, vilket jag tror du har, finns det än mer värden i denna del än vad jag visar ovan.

  SvaraRadera