tisdag 4 juni 2013

Nomura upptar bevakning av SCA med rekommendationen köp och riktkursen 210 kronor.

Oerhört optimistiska tongångar igen i  SCA analys av Nomura, daterad den 4 juni. Som jag tidigare har kommenterat känns det närmast overkligt för oss som köpt in oss i vad som då var en undervärderad värdeaktie med konglomerat-rabatt. Industrivärden har nog faktiskt tagit till sig vad herrar Gardell och H&Q sade en gång i tiden när de utmanande om makten i SCA. 

"Trots den starka utvecklingen under de senaste 18 månaderna tror vi att det fortfarande finns en väsentlig uppsida för aktien. Vi anser att marknader underskattar omfattningen av de förändringar som sker hos SCA", skriver investmentbankens analytiker.

Nyckeln till SCA:s väntade framgångar ser Nomura inom hygienverksamheten, som står för 79 procent av försäljningen.

"Vi väntar oss en årlig organisk försäljningstillväxt om 4,5 procent på medellång sikt för Hygien", skriver bankens analytiker.

Andra delar av koncernen anses dock också komma att bidra till en ökad lönsamhet.

För bolagets affärsområde Skogsindustriprodukter väntas en återgång till positiv tillväxt från och med 2014, i takt med att SCA minskar sin exponering mot tryckpapper och ökar fokus på andra produkter som till exempel kraftliner.

Även koncernens satsning på grön energi kommer att lyfta framöver, enligt Nomura.

"Kombinationen av kostnadsbesparingar/synergier och den snabba utvecklingen av SCA:s vindkraftprojekt bör höja rörelsemarginalen från 10,1 procent under2012 till 14,6 procent 2016", menar banken.

Vidare beskrivs hygienjättens värdering som "relativt lite utmanande", sett till förväntningarna för 2014.
Av: Direkt / Affärsvärlden

2 kommentarer:

  1. Vet att Kenny tidigare kommenterade samma sak, tror du att samma effekt kan uppstå i Holmen (visserligen koncentrerade till Europa som har minimal tillväxt)?

    Exkluderar du pappers och sågverksamheten så har du kvar skogen (avkastar knappt 5% på operativt kapital), energin (avkastar ca 12% på operativt kapital) och kartongverksamheten (avkastar ca 10% på operativt kapital) som tjänar kring 13-14 SEK/aktie och har ett eget kapital kring 190 SEK, jämfört med dagens kurs om 180 SEK.

    Bolagets VD dubblade förra veckan sitt innehav.

    SvaraRadera
  2. Nej, det tror jag inte. Men Holmen har stora underliggande varden i skog och kraft. Men de har inte en ganska snabbt vaxande hygiendel. SCA ager t ex ca 22% av det kinesiska tissuebolaget Vinda som varderas till ca 8 Miljarder kr pa Hong Kong-borsen och SCA har egna starka varumarken pa manga av varldens marknader t ex TORK, Tena och Libero. Holmen saknar helt nagot liknande, de saljer mer commodities produkter aven om de forsoker att positionera sig i mer hogforadlade del av t ex forpackningar.

    SvaraRadera