lördag 9 mars 2013

Stockholmsbörsens fem bästa bolag?

Om vi bortser från värdering för tillfället, vilka är de fem bästa bolagen på Stockholmsbörsen från en riskminimerares kvalitativa  perspektiv?

Svenska Handelsbanken är en av de mest riskminimerande bankerna i världen. Trygga ägare i Lundbergs, Industrivärden och pensionsstiftelser i bl a SCA och SHB. Banken har klarat två finanskriser galant, har högt primärkapital, har relativt bra räntabilitet och delar ut väl. Banken har sedan Jan Wallander införde det på 70-talet en decentraliserad affärsmodell där kontoren har stor självständighet. Detta tillsammans med ett generöst vinstdelningssystem baserat på räntabilitet i förhållande till andra svenska banker skapar incitament för personalen. Bra VD i Boman. Slutligen växer också banken organsikt ganska kraftigt i Storbrittanien och har startat växa i Nederländerna, båda med centraliserade banksystem.

H&M har stabil ägare i familjen Perssons. Bolaget har stark balansräkning, delar ut väl och har en fantastisk affärsmodell. I boken "Handelmännen", som rekommenderas,  kallas H&M mer ett logistikföretag än ett klädföretag. Bolaget har hög räntabilitet och växer organiskt  på skuldfri basis och har många marknader kvar att penetrera.

Getinge är ett mediciteknikbolag som ligger rätt positionerat för en växande åldrande befolking i världen; operationsutrustning, patientliftar och desinfektion är exempel på produkter i de tre affärsområdena. Bolaget har haft en fantastik utveckling sedan Rune Andersson och Carl Bennet köpte ut en del av Electrolux, som blev grunden till detta bolag. Fantastik VD i Johan Malmqvist som äger 55000 aktier i bolaget och som har fått en fantastisk lön baserat för sina enastående prestationer, vilket är ovanligt. Getinge växer både genom fina förvärv till rimliga priser och organiskt, många obearbetade marknader, och har bra räntabilitet (utan att vara i H&M klass). Sedan jag köpte mina aktier kring 2006 har kursen dubblats. Huvudägaren Carl Bennet är en man i min smak, han står politiskt till vänster och har t o m talat på 1a Maj. Själv står jag säkert till vänster om många ekonomibloggare och är typiskt i mitten (i gränslandet mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna).

Atlas Copco har tre versamhetsområden i kompressorteknik, gruv- och anäggningsteknik och industriverktyg. Man har stabila kunniga ägare i Wallenbergsfären och bra VD. Detta är antagligen, i hård konkurrens, pärlan av våra verkstadsbolag. Bolaget växer både organiskt och via förvärv, har stark balansräkning och har haft nästan 40% räntabilitet som snitt de senate 5 åren. Bolaget finns i hela världen och har stor lönsam eftermarknad.

Lundbergs är slutligen mitt val som investmentbolag med mängder av realtillgångar. Låg risk, hög andel egenägda fastigheter och via Hufvudstaden, båda väldigt lågt belånade.Via Holmen ägare till 1 miljon hektar skog och vattenkraft.  Slutligen ägande i många av Industrivärdens bolag både investmentbolaget och direkt, bl a SHB, Skanska, Sandvik och Indutrade. Herr Lundberg är långsiktighetens och långsamhetens mästare, enda plumpen i protokollet i hittills är Husqvarna. Döttrarna Handelshögskoleutbildade och redan i styrelser, så successionen är inledd.

Detta är för övrigt en utmärkt portfölj, men skulle jag köpa något av dessa bolag till dagens kurser?

För det första äger jag alla dessa aktier långsiktigt direkt utom Atlas, som jag äger indirekt via Investor. Svaret är troligen inte, eller faktiskt nej, men om man har tålamod kan man kanske någon gång i framtiden köpa in sig till lägre priser. Som Buffet säger (ungefärligen), hellre köpa in sig i fantastiska bolag till rimliga priser, än i sisådär bolag billigt. Men det finns mycket inprisat i kurserna för ovan bolag idag, man får ha väldigt lång tidshorisont för att man skall kunna köpa dessa med säkerhetsmarginal till dagens priser. Men bolagen är helt fantastiska.

Vilka bolag tycker ni är de fem bästa på börsen?

11 kommentarer:

  1. Jag äger endast Lundbergs av de ovanstående. Ett mycket bra investmentbolag på många sätt men tyvärr är utdelningen inte mycket att hurra för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym, det har jag inget problem med eftersom Lundbergs allokerar pengar mer effektivt an mig generellt sett. Eftersom jag ar langsiktig agare och inte behover utdelningen som inkomst ar det ok att jag far en mindre utdelning.

      Radera
  2. Även jag har bara Lundbergs av ovanstående, men förutom H&M så är antagligen de underliggande bolagen under Lundbergs också bland de bästa på på börsen.
    En liten kommentar. Jag har studerat både Fredrik och döttrarna i "närbild" dvs. även deras privata agerande, och jag är lika imponerad av alla 3 personerna.
    Det kommer nog att gå bra för Lundbergs även i framtiden !!
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att hara att du ar imponerad av familjen Lundberg, och en del av Lundbergs innehav kvalar nastan in; t ex Sandvik och Skanska.

      Radera
  3. topp tre för mig skulle vara Axfood, H&M och Swedish Match. Axfood pga stabil verksamhet, låga skulder och tydlig huvudägare. SM pga hög lönsamhet och prishöjningsförmåga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Axfood ar valskott, har bra rantabilitet och utdelning, men de vaxer ju narmast ingenting. Jag har agt dem forr. SM har hog rantabilitet och kan potentiellt vaxa pa nya marknader pa valdigt lang sikt, det sker dock inte nu, men balansrakningen ar inget for en riskminimerare och dessutom investerar jag inte inte tobak av etiska skal (aven om jag varit snusare sjalv)

      Radera
  4. @ Riskminimeraren

    Det är uppenbart att F. Lundberg har ett mycket långsiktigt perspektiv då han bygger bolagets värde och det vänder jag mig naturligtvis inte emot. Jag är också långsiktig ägare i bolaget och gick in på en förhållandevis låg nivå, men för mig personligen innebär den låga utdelningen att jag inte går in tyngre i bolaget. Tyvärr...

    Kurt

    SvaraRadera
  5. Sverdrup kommer volta Lupes kurs.Säljs svedrup försvinner tryggheten. Alla andra pågående projekt typ Grieg 2015 och även Brynhild i år fortskrider enligt plan. Negativt är Lundinarnas Afrikaaffärers-utredning som pågår.

    SvaraRadera
  6. Riktigt läsvärd!

    Kan du inte lägga upp den under analyser på www.diforum.se??
    Många vill säkert läsa och diskutera den där!

    SvaraRadera
  7. Tack Gratan, kul att du gillar texten. Jag var aktiv pa forumet Pratompengar i nya och gamla tappningen en gang i tiden. Men den lilla tid jag har nu blir det fokus pa denna blogg. Vill man hitta vettiga langsiktiga synpukter pa aktiesparande kan man folja manga duktiga bloggare nufortiden.

    SvaraRadera
  8. Så här 1 1/2 år senare framstår Getinge som ett högst tveksamt bolag på em sådan här lista. Men jag behåller och hoppas och tror att bolaget kan komma tillbaka till gammal god form.

    SvaraRadera