onsdag 6 mars 2013

Intressant analys av Berkshire Hathaway

Igen är det Alice Schroeder, som skrev den helt fantastiska biografin Snowball om Warren Buffet, som är i farten i denna ganska korta men mycket kärnfulla analys. Jag hittade den på Warren Watch pa Omaha Herald:

Schroeders analys: Berkshire Hathaway - to big to mess with

Hennes huvudpoänger är ungefärligen:

1) Heinz - har förlorat mot S&P 500 index Dec 2008 - Jan 2013, sedan 1997 har Heinz gått upp 67% och S&P har dubblats. Heinz har inte varit en investerarfavorit de senaste 15 åren. Buffet säger sig ha studerat bolaget en lång tid, Heinz har antagligen varit rimligt värderad vid affären.
2) Eftersom Heinz inte har hängt med marknaden skapar det ett tryck mot ledning att göra nagot, i detta fall blir det detta upplagg där Buffet köper aktier och en hel del preferens aktier med 9% kupong i ett lysande Buffetupplagg och Berkshire kommer att äga halva Heinz.
3) Berkshire som Wal Mart och GE har skalfördelar, distributionsnätverk, starka varumärken med vallgravar och politisk, ekonomiskt och legal makt att skapa gynnsamma förutsattningar for sin verksamhet. Dessa färetag är enligt Schroeder too big to mess with.
4) Heinz får kanske fördelar att ha Berkshire som ägare; Tesco och Walmart kanske har lattare att supporta Heinz som produkt och de i sin tur har bra relationen med lagstiftare och reglerare. Dessutom kommer säkert Buffet sjalv göra reklam for Heinz, som med t ex Coke.
6) Buffet gillar monopol eller monopolliknande rörelser: Vad han kallar survival of the fattest. Buffet är dock försiktig med att köpa för många bumlingar i samma område, for att undvika statsmakternas intresse och marknadskoncentrations-regleringar.
7) USA's stat är beroende av storbolag som Berkshire Hathaway för anti-terrorism arbete, internet säkerhet etc
8) Berkshire har skapat ett foretag som är en "slice" av företagsamerika, som en mininationalstat i staten. Enligt Schroeder går nog denna att köra pa autopilot ett bra tag. Berkshire är byggt så att det skall klara Buffet och Munger transitionen i framtiden. Vilket verkar tryggt for oss aktie ägare, för transitionen är den stora osäkerheten med aktien.

Mina Berkshire, som är min storsta aktieinvesterering, gjord 2006, har nu för övrigt ca 10 % om året i totalavkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar