söndag 3 mars 2013

Om konsten att investera i aktier

Mitt jobb kräver just nu väldigt mycket av min tid så det har inte blivit mycket bloggat trots väldigt intressanta händelser; Hakon Invest/ICA/Industrivärlden, Berkshire Hathaways köp av Heinz tillsammans med en brasiliansk affärsman (vän till Warren) i ett typisk Buffet upplägg, den första årsredovisningen av nya Öresund och dessutom kom Buffets brev till aktiägarna i dagarna.

Många tycker att Heinz var ett dyrt köp av Warren och Munger. Och visst har det höga multiplar. Men räntabiliteten är kring 40% och många av världens stora tillväxtmarknader är ganska obearbetade av Heinz. När Berkshire gick in i Coca-Cola på 80-talet ansågt detta inte vara en riktig värdeinvestering, men de hade många tillväxtmarknader utan störrre försäljning på den tiden. Och nu ser Buffet likannade möjligheter för internationell expansion för Heinz. Jag tror att det blir jättebra på sikt. Men detta handlar mer om aktieinvestering som konst än som vetenskap (se nedan för ett av mina bättre inlägg från 2011 som behandlar detta), med alla numeriska multiplar du kan se nu är detta ett dyrt köp för en värdeinvesterare trots hög räntabilitet.Men Buffet baserar inte bara investeringsbeslut på kvantitativa fakta. Kvalitativa faktorer är också mycket viktigt. 

Vad gäller ICA så skall jag vänta och titta hur detta bolag kommer att handlas som ICA gruppen innann jag kan tänka mig en investering. Dock sålde jag dagarna efter Ahold/Hakon/Industrivärlden affären min frus aktier i Hakon Invest. Köpte dem till hennes portfölj en gång för att jag tyckte att ICA, fastigheterna etc var lågt värderade - alla fokuserade då på de små usla andra innehaven Hemtex m f (Kjell & Co undantaget). Industrivärden verkar att ha gjort en bra affär här. Om Moeller/Maersk kan äga Dansk Supermarked, kan Industrivärden naturligtvis äga delar av ICA. Men när Industrivärden gick in i Hemtex som man nu ironiskt eventuellt blir pytteliten ägare i igen räknade man säkert på alla nyckeltal som fanns tillgängliga. Men man saknade de andra parametrarna, mer kvalitativa, för en lyckad investering - investering som konst. Man kan industribolag, men man saknade de kunskaper liknande de som jag tar upp inlägget från 2011 i länken nedan för ett bolag som Hemtex.

Öresunds årsredovisning var mycket intressant. Fabege, Klarna, Acne, Bilia, Skistar och eventuellt Carnegie är alla intressanta stora innehav. Qviberg med flera har säkert räknat på alla parametrar när man gått in i dessa bolag. Men det handlar återigen om aktieinvestering som konst baserat på mer än kvantitativa fakta. Nu har Öresund köpt mindre poster i bl a MQ, Finneveden, Poolia och skriver att några av dessa kan bli aktiva innehav i framtiden. Säkert har räknenissar varit aktiva, men det är bara en del av beslutsunderlagen

Vad gäller Berkshires brev till aktieägarna, så finns det inte mycket att tillägga; försäkringsverksamheten går fint, Burlington går som tåget, Midamerican har investerat enorma belopp i hållbara energiskällor, Wells Fargo är största aktieplaceringen, Combs& Wechsler investerar större och större belopp har fått upp Directv som en av de större innehaven. Slutligen köper Buffets tidningsbolag upp Bohuslänningen och Värnamo nyheter, fast i USA. Tror att de kan tjäna pengar både på nätet och på papper för sådana lokala tidningar.

Buffets brev till aktieägarna osar av aktieinvestering som konst, inte som vetenskap.


Aktieinvesteringar mer konst an vetenskap

4 kommentarer:

 1. värnamo nyheter? nu avslöjar du väl mycket om dig själv, eftersom det inte finns så många som känner till den tidningen...
  hur minimerar du riskerna under dessa tider?

  SvaraRadera
 2. Det ar val inte sa svart att veta att det finns en varnamo nyheter? I detta fall ville jag ha tidningar fran tva sma orter, i detta fall Uddevalla och Varnamo, man soker kvickt pa google, och vips sa har man tva exempel i Bohuslanningen och Varnamo Nyheter.

  Genom att aga stabila bolag med bra balansrakningar, garna investmentbolag sa man far riskspridning. Berkshire Hathaway och Investor t ex.

  SvaraRadera
 3. Du har mycket intressanta och vettiga synpunkter på investeringar som konst. Är helt övertygad om att du har ungefär rätt. Tycker mig se att det dyker upp fler och fler individer i olika bloggar som på olika sätt försöker tolka siffror utan att iaf öppet föra resonemang om de kvalitativa aspekterna på bolagen. Jag är övertygad och rädd att många av dessa kan komma att förlora betydande belopp just för att man inte gör en ordentlig kvalitativt analys som iaf efter vad jag anser är den svåraste delen i mina investeringsbeslut.//s

  SvaraRadera
 4. Tack anonym, jag tror att siffror ger en falsk trygghet ibland. Manga fokuserar bara for mycket pa det. Arsredovisningar ar fantastiska att lasa for de innehallar bade siffror och manga olika kvalitativa aspekter.

  SvaraRadera