måndag 11 oktober 2010

Riskminimerarens förslag till värde-småbolagsportfölj 10 Okt 2010

I december 2007 lanserade jag på Aktiespararens hemsida och gamla PoP (jag var aktiv skribent där då) en värdeportfölj. Den har vid de utvärderingar av totalavkastning (utdelningen återinvesteras inte så det är egentligen inte fullt ut totalavkastning) jag gjort hittills slagit index, dock knappt, för Stockholmsbörsen. Den innhåller 5 bolag; SHB, Investor, SCA, Securitas och TeliaSonera. 1/5 del vardera. Deesutom har Loomis delats ut från Securitas. Den 6e december kommer jag att komma med en treårsutvärdering. Gemensamt för bolagen är att de är stabila och delar ut ganska så väl och därmed har utdelningen haft en positiv påverkan för totalavkastningen. Portföljen är tänkt på 5 år. Så slutgiltig utvärdering sker december 2012.

Nu i Oktober 2010 tänkta jag lansera en värdeportfölj för de mindre bolagen. Utvärdering skall ske årligen, men portföljen är tänkt över 5 år. Börsvärdet bör vara under 2 miljarder SEK för enskida bolag. För investmentbolag har börsvärdets tak satts till ca 3 miljarder SEK. Några av de valda mindre investmentbolagen har dessutom investeringar i bolag som har högre börsvärde, men det har jag valt att negligera. Det blir annars närmast inga investmentbolag kvar att inkludera i portföljen. Och det vore ju synd. Korta motiveringar följer efter varje aktie och kurs, andelar av portfölj anges också i procent. Jag har mer bolag i denna portfölj eftersom riskerna i varje bolag är generellt större för mindre bolag. De riktigt små bolagen utgör inte mer än 3% av portföljen. Jag har grundat med mindre Investmentbolag som jag känner väl.

Jag kommer att jämföra portföljens utveckling med småbolagindexet CSRX, även om det kanske inte år något vidare bra index.http://www.e24.se/pengar24/aktier-och-fonder/smabolagen-nobbas-av-smabolagsfonder_1567079.e24

10 Okt 2010

Svolder B, 70.25kr, 20 % av portfölj Investmentbolag, handlas med viss rabatt. Delar ut väl. Innehåller lågt värderade fina bolag. Beijer Alma är största innehavet, ett av de finare verkstadsbolagen på börsen. Relativt låg risk i portföljen även om koncentrerad portfölj. Kommer att bli lite billigare när utdelningen avkskiljs senare i höst, kursen sjunker då ofta mer än utdelningen. Se gärna tidigare djupare analys på denna blogg. http://riskminimeraren.blogspot.com/2010/01/svolder-ett-investmentbolag-i.html

Traction B, 70.00 kr, 15% av portfölj. Investmentbolag, handlas med viss rabatt. Sköttes vädigt väl innnan och under krisen. Gick in i krisen med stor kassa. Har köpt bolag billigt. Far och son Stillström är bra huvudägare. En del bolag som de äger andelar i är av turnaroundkaraktär.

Midway B, 30.90kr, 15 % av portfölj. Bygg, handel och industri-konglomerat. Mycket stark balansräkning. Delar ut väl över tid. Dock starkt negativt påverkad av krisen, många innehavsbolag hade och har det kämpigt. Sten K var varit aktieägarvänlig över tid. Se tidigare djupare analys i fyra delar på denna blogg.http://riskminimeraren.blogspot.com/2009/04/midway-holding-ett-undervarderat-bolag.html

Bure Equity, 31.20kr, 10% av portfölj. Andelar i Carnegies alla delar är undervärderade i bolagets balansräkning, speciellt nu efter HQ-köpet. Innehåller en del ointressanta bolag. Men också några trevliga som Vitrolife. När de olika Carnegiebolagen börsvärderas eller säljs kommer värden att komma fram. Stora utdelningar kan komma i framtiden då kassa redan finns. Se analys gjord innan HQ-historien på denna blogg.http://riskminimeraren.blogspot.com/2010/08/finns-det-varden-i-bure.html

Säki B 61.50Kr, 10 % av portfölj, Innehåller stabila stora bolag som Assa och Securitas. Men också Fagerhult, Nobia, Loomis, onoterade Academic Works mm. Delvis byggorienterat. Handlas med viss rabatt. Delar ut väl. Bra ägare. Låg omsättning, underliga kursrörelser. Se djup analys från förra året på denna blogg.http://riskminimeraren.blogspot.com/2009/04/saki-det-bortglomda-farvaltningsbolaget.html

Vostok Nafta, 27.00kr, 5% av portfölj. Mest riskfyllda bolaget. Stor rabatt. Många råvaruorienterade bolag. Större än så här skall denna andelen inte vara. Som en korg råvaror med rabatt. Ryssland dock ingen vidare marknad vad gäller rättssäkerhet och respekt för äganderrätt och gällande avtal.

Kabe B, 87.00kr,  5% av portfölj Stark balansräkning. Familjeägt. Bra marknadsposition. Hygglig värdering, ett av mina favoritbolag. Delar ut ok.

Fenix Outdoor, 142.00 kr, 5% av portfölj Stark balansräkning. Bra ägare, familjeägt. Bra marknadsposition. Hygglig värdering, ett av mina favoritbolag. Delar ut ok.

2E Group, 17.00 kr,  3% av portfölj Ganska låg värdering efter köpet av Wallmans. Tar dock tid att få ut synergierna. Stark position på Skandinavisk nöjesmarknad. Balansräkning dock något försvagad efter köpet, men fortfarande bra. Litet bolag, viss risk. First North.

Cloetta, 39.00kr, 3% av portfölj. Kämpar på som fristående bolag efter delningen med Fazer. Dock långt kvar till rimliga vinster. Stark balansräkning. Lågt värderad substans. Om de kan få ner kostnaderna efter separationen kan vinster kanske överraska från dagens lövtunna marginal.

Insplanet, 14.05 Kr, 3% av portfölj Stark balansräkning. Delar ut väl. Vinsterna värderas inte säskilt högt, men osäkra vinster då sista rapporterna inte har övertygat som tidigare. För pessimistisk syn av marknaden på detta bolag i försäkringsbranschen? Låg omsättning av aktien och väldigt litet bolag ger högre risk.

Transcom B, 20.00 Kr, 3% av portfölj. Svajigt bolag med låg värdering. Bra ägare. Ingen vidare balansräkning men mycket lågt värderat kassaflöde. Marknaden prisar in dystert scenario - för dystert?

Nischaya Group, 10.90 Kr, 3% av portfölj. Svajigt bolag med låg värdering. Bra ägare. Ingen vidare stark balansräkning men ganska stor potential. Marknaden prisar in dystert scenario - för dystert?

Vad tror ni om denna portfölj?

14 kommentarer:

  1. Jag kan nästan ingenting om småbolag men Fenix Outdoor är ett bolag jag varit på vippen att satsa på. Tror mycket på Fjällräven och Primus Gas. Som fjällvandrare vet jag hur överlägsna deras produkter är. Fjällrävens vandrarbyxor och primus gaskök har exempelvis särställning, finns inga andra alternativ för vandrare.

    Jag var och vandrade i somras (Abisko-Kebnekaise) och det var väldigt mycket ungdomar ute. Lite av en renässans för friluftsliv bland nya generationerna?

    Naturkompaniet kan ta hutlösta priser, jag handlar där ändå på grund av kunnandet. Tror det är mycket värt för Fenix att få input från Naturkompaniet butikerna.

    Fenix har mycket försäljning utanför Sverige, mer än hälften har jag för mig.

    Urstarka finanser och bra ledning. Stark tillväxt, dock speedad av många förvärv.

    Dock:
    Personligen förstår jag inte varför de köpte upp Brunton som tillverkar bl.a. optikinstrument och kompasser. Utanför bolagets kunskap anser jag. Ledningen talar om att nå "kritisk massa", vara tillräckligt stora för amerikanska marknaden.

    Svag utdelning som inte höjts sen 2006, trots de kraftigt stigande vinsterna. Bristande aktieägarfokus?

    Trots den svaga utdelningen växer de ungefär som H&M. Årlig försäljningstillväxt ca 16% sen 2004 (H&M ca 14%), detta trots stora förvärv.

    Känns inte helrätt, inte till dagens pris. Dessutom rekommenderar Benjamin Graham att hobbysparare undviker småbolag. Inte en oviktig punkt för mig.

    SvaraRadera
  2. defensiven, helt riktigt att mindre bolag innebär ett antal speciella risker; mindre omsättning, mindre bra analyser, mindre information etc. Men som en del av en portfölj med stora stabila bolag som t ex SHB, Securitas, SCA, Skanska, Investor, Fortum passar de utmärkt. De investmentbolag med mindre bolag som jag nämner ovan i detta förslag kan vara bra komplement till en portfölj med stora bolag.

    Jag har ägt Fenix sedan 2006 och planerar att äga bolaget många år till.

    SvaraRadera
  3. Ja jag håller med. Går att hitta riktiga guldkorn i small-cap listorna.

    När jag var (ännu) mer oerfaren brände jag mig på ett smallcap bolag(Studsvik). Trodde och tror starkt på kärnkraftsbranschen men bolaget var dålig skött och förlustbringande. Dessutom var aktien dyr. Dålig research av mig. Ledningen hamnade inför domstol för insiderbrott, säger en del...

    Small cap kräver helt enkelt mer koll, man måste lägga ner mer tid på att kolla upp och följa bolagen. Jag "nöjer" mig med stora bolag, finns tillräckligt många pärlor att välja mellan (dock i regel inte med samma explosionsartade potential som många smallcap).

    Jag tror på att hålla sig inom vissa ramar, jag undviker t.ex. teknik- och småbolag helt. På grund av de stora fallgropar som finns.

    Men att blanda ut trygga kort med ett par smallcap kan nog vara framgångsrikt, det passar bara inte mig.

    SvaraRadera
  4. Tackar för intressant inlägg

    Du skriver ofta att du har inhandlat bolag billigt under kraftiga nedgångar, hur går du tillväga med det. Sparar du varje månad i uppgångstid och när börsen är tokbillig går du all in i diverse billiga bolag.
    Samt ev. säljer av en del av de fyndköpta aktierna när värderingarna börjar bli höga ex. som vissa bolag är nu?

    SvaraRadera
  5. Skall man överhuvudtaget bry sig om investmentbolagen är familjeägda eller tjänstemannastyrda vad är bäst? Känns som tjänstemanna fungerar bäst över generationsväxlingar eller finns det några bra exempel?

    SvaraRadera
  6. Anonym 1, jag köpte mina första aktier i slutet av 1980-talet, mycket spekulation, men har verkligt försökt agera investerarlikt de senaste 5 - 6 aren. Jag skriver detta delvis för att paminna mig sjalv om att bolag som du gillar kan bli mycket billigare. I den senaste krisen köpte jag ocksa lite för tidigt, och bara delvis när börsen var riktigt nedtryckt. De fundamentala värdena man sag da var osannolika. Det skall man komma ihag nu när det ser bättre ut.

    SvaraRadera
  7. Anonym 2, detta är en väldigt intressant fraga. Pa ena sidan har du bolag som Svolder och Industrivärden. Tjänstemänn styr. Trakigt ibland, och heller inte heller kanske sa kloka affärer som man kan önska. Innnan HQ-härvan tyckte jag nog att det var bättre med bolag med ägare av kött och blod som styrde investmentbolag. Det tycker jag nog fortfarande, men transitionsfragan är komplex. Traction har löst det bra, Kinnevik likasa, men hur blir det med öresund, eller Midway för den delen om det räknas som ett investmentbolag

    SvaraRadera
  8. Defensiven, det finns helt klart gott om mindre attraktiva bolag på småbolagslistorna. En hel del är rent av dåliga. Men bolag som Kabe och Fenix är kvalitet rakt igenom. Jag undviker också teknikorienterade bolag, Cloetta är mer min grej.

    Riskerna är dock större. Så är det. Och man måste göra mer noggranna analyser själv. Därför bör bara småbolag utgöra en del av en portfölj, och småbolagsinvestmentbolag ger ännu mer riskspridning. Dessutom måste man kankse ha mera tålamod med småbolag. Värderingarna svänger kraftigt på knapp information. Rapprterna är ofta enda kvalificerade informationen.

    SvaraRadera
  9. Traction: Hyggligt välskött men lite tveksamma bolag i portföljen; PA Resources, ingen kvalite direkt. Drillcon, Duroc på samma tema. 21% i kassan kan vara bra men de förräntar sig inte just nu.

    Midway: Mycket bra innehav. Stark rapport idag, där vorde du öka satsningarna. Har utklassat Traction långsiktigt. Bra momentum i byggsektorn.

    Säki: Lite trist portfölj, Latour har samma bolag plus en rad andra mer intressanta + en bra industrirörelse. Köp Latour istället.

    Kabe: Kanonbra innehav, bra rapport förra veckan, ensiffrigt P/E.

    Transcom: Trenden har inte vänt, varför köpa denna, allokera mer till de som känns bra, typ Midway, Kabe etc. Transcom är sunkigt, tuff bransch, prispress etc.

    Fenix: Bra bolag, har hittat en bra nisch, snart dags för den aktien igen efter en paus.

    Insplanet: flera svaga rapporter på rad nu, har tappat fart.

    SvaraRadera
  10. Tack för dina kommentarer Anomym.

    Jag är mer positiv till Traction än du verkar vara, de har t ex gjort väldigt bra värdestorbolgsinvesteringar under denna senaste kris, tagit in SCA för 60 - 70 kr och gjort en stor investering i Swedbank till nästan bottenkurs. Men visst är några av deras småbolagsinvesteringar i bolag av lite för mycket turnaroundkaraktär för min smak. Men då är det ju bra at ha en kassa för minska risken.

    Visst Latour är bra, men den kan man ju inte ta in i en småbolagsportfölj enligt de kriterier jag satt upp. Dessutom är det som du kallar trist portfölj stabila fina bolag som är bra komplement till en lite riskfylldare småbolagsportfölj. SÄki är dessutom en fin utdelningsaktie.

    Visst Transcom är inte det bästa bolaget på Stockholmsbörsen, det är heller inte Nischaya. Men de kan under en period vara bra aktier på grund av de låga förväntningarna. I en ganska riskminimerad portfölj kan bolag av turnaroundkaraktär utgöra 6% av portföljen. Jag tror det finns värde i dessa aktier som inte avspeglar sig i kurserna idag.

    Insplanet ser jag främst som en liten fin utdelningsaktie, men som till denna värdering är en intressant aktie också utifrån att man kan invänta att de kanske kommer tillbaka till sin tidigare fina tillväxt.

    Fenix, Kabe och Midway har en given plats i min riktiga portfölj.

    SvaraRadera
  11. Vi prioriterar nog lite olika saker. Utdelning är trevligt men jag lägger inte lika mycket vikt vid det. Gillar förstås när bolagen delar ut mycket då det är en kvalitetsstämpel men vill ha resultattrenden med mig också, det är mycket viktigare över tiden. Insplanet har kommit med en rad dåliga rapporter i rad nu och kursen har dalat från över 20 till 13 kr. Då är utdelningen en klen tröst. Och kan de höja utdelningen när resultatet minskar 10-15%?

    SvaraRadera
  12. Utdelningen ger huvuddelen av den positiva avkastningen som aktier ger över tid. Det visar mycken forskning. Insplanet kan minska utdelningen med 30% och dela ut ca 6% på dessa kurser.

    SvaraRadera
  13. Jag skulle rekommendera en lite mer tålmodig inställning och vänta tills jag hittade bättre företag. Jag köper företrädesvis småbolag med "growth at reasonable price". Med andra ord företag med lågt ABSOLUT P/E, EBIT/EV, FCF_Yield med RELATIVT goda tillväxtmöjligheter och effektiv avkastning på eget kapital så som ROE, ROIC, ROC. Jag har en dragning mot företag med en modell ala "asset light", vilket möjliggör hög tillväxt i kombination med bra fritt kassaflöde. Jag har en dragning mot företag med enkel kapitalstruktur (lättare att analysera och lägre risk) och företag som verkar inom en nisch.

    Det är sällan ett bolag matchar alla dessa krav, det är dock min ambition att mina investeringar skall uppfylla så många krav som möjligt.

    Av de bolag du radat upp hade enbart Kabe, Insplanet och Fenix passat i min portfölj. Har själv planer på att köpa Kabe när jag avyttrat ett annat innehav inom kort.

    SvaraRadera
  14. Visst Pirru, det kan ju vara ett bra sätt att hitta intressnat bolag. Men jag har försökt bygga en portfölj.

    Men min portfölj bygger delvis på investmentbolag med bra ägare, klok ledning, riskspridning, samt i de allra flesta fall bra direktavkastning.

    Sedan har vi kvalitetsbolag som Fenix och Kabe som man kan hitta om man tittar på kriteriaer som ovan (Insplanet passar nog inte riktigt in där ännu).

    Vidare har vi turnaround case eller bolag som är ogillade för tillfället; Transcom, Niscayah, 2EGroup, Cloetta - kanske även Midway kan kallas ett turnaroundcase, även om jag ser detta konglomerat mer som ett direktavkastningscase och investmentbolag med onoterade små bolag.

    SvaraRadera