tisdag 31 januari 2017

Om teknikbolag, digitalisering och paradigmskiften

Avancerad teknik, speciellt potentiellt framtida sådan, är något som en riskminimerare generellt har undvikit som investerare (inspirerat av W Buffett's "circle of competence" resonemang). Men det tycks mig som om algoritmer, robotar, AI och digitalisering nu har gjort verkligt intrång även i bolag som jag traditionellt investerar i (mitt investeringsuniversum). I gårdagens bokslut märker man hur en logistikmästare i en globaliserad värld som H&M ser sin affärsmodell under attack från digitaliseringen. Min fru och jag har ägt H&M i vår långa portfölj i mer än i ett decennium. Ett bra innehav. Men bolaget har delvis hamnat i ett nytt paradigm och marginalerna har krympt. Denna slide från en IBM presentation (The Digital disruption has already happened) visar vad vi redan är 2016/2017:

Alibaba, Amazon och Zalando är nya giftiga konkurrenter för H&M. Och den konkurrensen har nog bara börjat. Det känns bra att ha ett lika stort innehav i Kinnevik (storägare i Zalando) som i H&M. Tyvärr är det lika svårt att räkna ut värdet på flera Kinneviksbolag som att förutse hur väl H&M kommer att tackla digitaliseringen. I paradigmskiften är det knepigt att göra prognoser baserat på historiska data. Kanske kan man se vissa trender, Zalando ökar sin marginal år för år. Och eftersom H&M's marginal minskar år för år kommer gapet mellan dem kanske gradvis att försvinna? Denna artikel i VA visar på Zalandos ambitioner; drygt ett år gammal text - hur mycket av detta är redan uppnått? Det går fort i hockey, för att tala med Ekholm.


Två i media utskällda (av olika skäl) svenska högteknologiska bolag är Fingerprint Cards och Ericsson. Jag tänker inte här tala om aktien Fingerprint eller Ericsson, ej heller dess ägare.  Istället fokusera på dessa spjutspetbolags verksamhet med min ytliga kunskap. Denna färska artikel om Fingerprint är intressant. De levererar alltså ca 1 miljon sensorer om dagen; det känns inte som att bolaget och vad deras fantastiska ingenjörer åstadkommer får något större utrymme i t ex media. Hur många högteknologiska bolag har vi fått fram på OMX Large Cap de sista årtiondena?

Om ni tittar in på Fingerprint Cards utmärkta hemsida  kan ni se vilket typ av bolag detta är bl a genom att se vilken personal de söker:

Så som jag förstår det har Fingerprint ca 400 medarbetare just nu. Bolaget ät typiskt för den "FANG värld" vi lever i. Få men högutbildade (närmast en sorts akademisk elit) anställda i tekniskt/matematiskt avancerade bolag som har höga börsvärden och stark marknadsposition.


Ett annat bolag som har fått mycket negativ press är Ericsson. Det intressanta först är att Göteborgsföretaget Fingerprint skulle nog inte finnas utan Ericsson. Ericsson har drygt 100 000 anställda. De satsar enormt på forskning och utveckling. Enligt senaste årsredovisning 2015 har de investerat hela 165 Miljarder SEK på FoU de sista fem åren. Ericsson har drygt 39000 beviljade patent och hela 23700 anställda inom forskning och utveckling(årssed 2015) - en ganska stor del av den totala personalstyrkan. Här ser ni (nedan) bolagets strategi för patent och licensieringar, 2015 hade Ericsson hela 14.4 Miljarder i inkomster från patent/licensiering. Det är dock mindre för 2016 enligt nytt bokslut.

Den här artikeln förklarar skillnaden mellan 3G/4G/5G samt förklarar lite djupare vad 5G eventuellt kommer att bli (What a 5G network can do for you). Det är fantastiskt att Sverige har ett bolag som är med och leder denna utveckling. Och Ericssons ingenjörer har alltså lyckats få drygt 39000 patent genom Forskning och Utveckling under åren. En enastående prestation! 

Ericsson har dock blivit ordentligt tilltufsade av den kinesiska konkurrensen från ZTE och fr a Huawei (det sistnämnda uttalas "shaawej"). Deras intåg har gjort att det bara är Nokia et al och Ericsson kvar av de traditionella telekomspelarna. Det är detta som marknanden oroar sig för vad gäller Fingerprint, att spelare som kinesiska Goodix, taiwanesiska Egis technology, men kanske också amerikanska Synaptics och kanske fr a Qualcomm, samt norska Next och IDEX skall konkurrera ner dem.  

Nu undrar ni kanske vad har den första delen av detta inlägg att göra med den andra delen?

Min fru och jag har sedan länge haft investmentbolaget Latour i vår portfölj. Det håller på med saker jag i stort begriper; både i deras börsnoterade bolag och den helägda industrirörelsen. Största innehav är låsbolaget Assa Abloy som utgör ca 1/3 av Latours totala substans. Men Assas lås utvecklas allt mer i en "high tech riktning" - långt bortom de mekaniska låsen. Denna del av Assa Abloy (FutureLabAssa) håller på med i stort samma sak som Fingerprint Cards. Och Assa köpte ett biometribolag 2014. Detta innebär alltså att delar av de klassiska verkstadsbolaget Assa Abloy delvis har produkter (och gör F&U) som konkurrerar med ett bolag som Fingerprint Cards. 

Som riskminimerare har jag tradionellt gillat investmentbolag, storbanker, större försäkringsbolag, dagligvaruhandel och konsumentvarubolag. Alla dessa utmanas/omstöps nu delvis av digitalisering och annan high tech.  

Våra storbanker är i stor utsträcking IT-företag idag och utsätts för konkurrens från fintech- uppstickare som t ex Collector. Samma tendens finns i försäkringsbranschen där AI provas i Japan av ett försäkringsbolag. Tesco och ICA har numera konkurrens från Mathem.se men också alltmer av bolag som Amazon. 

Industrivärden och Investor, två tunga innehav i vår portfölj, äger bolag som redan känner av det tekniska paradigmskiftet. Hur kommer Sandvik att påverkas av 3D printing (vet att det jobbar lite med detta i Sandviken)? Hur kommer Volvo lastvagnar påverkas av ett självstyrande/automatiserat transportbilssystem? ABB är delvis en del av robotiserings och automationsvågen - kommer de gå vinnande ur denna eller kommer andra mer fokuserade konkurrenter att konkurrera ner dem? Hur kommer SEB och SHB klara digitaliseringen på längre sikt? 

Detta innebär för oss att det kanske kommer att bli svårare att hitta stabila långsiktiga investeringar. Vad tror ni - har jag överdrivit paradigmskiftet? Eller är detta bara början?





8 kommentarer:

  1. Intressant inlägg!
    Du är inte sugen att gå in och ta några mindre poster?
    Tack för en mycket bra blogg, delad förstaplats tillsammans med LL :)
    mvh CB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar bloggen och inlägget. Ericsson äger jag ju via Investor och Industrivärden. Fingerprints värdering lockar men jag kan inte avgöra morgondagen; den värderingen kan vara hög om alla konkurrenter knappar in och tar marknad genom yay konkurrera med pris. Detta blir då en commodity business med låga marginaler. Och då vinner den som är störst till slut. Men det kan också vara så att FPC fortsätter att leda utvecklingen, som t ex via köpet i Kalifornien igår. Men som jag skriver är det kul att denna typ av högteknologibolag växer fram i Sverige.

      Radera
  2. Jag har hittills investerat mest i investmentbolag och stora stabila bolag. Av flera olika orsaker ägnar jag mig numera åt bred, billig indexinvestering istället.

    För det första tror jag det är mer lönsamt, mycket data tyder på detta. Man är också i mycket gott sällskap:
    http://www.forbes.com/2010/06/03/investing-advice-bogle-buffett-lynch-personal-finance-indexer-ferri.html

    För det andra kommer automatisering, digitalisering och annan teknisk utveckling (som du skriver om här) innebära en _enorm_ förändring av samhället. Bolag som idag är framstående kommer försvinna, nya kommer till. Innovationstempot skruvas upp hela tiden och det allt svårare för investerare att hinna med och "hitta nålen" i höstacken. Jag vill hellre, med Bogles ord "köpa hela höstacken"!

    För det tredje vill jag inte behöva ägna så mycket av min tid i livet åt att granska årsredovisningar och omvärldsspana trender och så vidare.

    Väljer man indexinvestering har man goda odds på sin sida om man är långsiktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många fördelar med indexinvestering som du skriver. Och för de flesta är det nog indexinvestering det mest rationella långsiktiga sparandet. Men för mig har detta blivit en hobby som leder till att jag hela tiden läser och lär mig om ekonomin, företag och samhället. Jag hade läst ändå, eftersom jag är nyfiken, men investerandet har gjort att jag läser mer, djupare och mer fokuserat än jag annars hade gjort.

      Radera
  3. Problemet med FPC är att man har tidigare idioter som äger stora poster i bolaget som bara förstör för bolaget. Hade inte dessa personer suttit på större delen av A- aktierna hade kanske större fonder och institutioner vågat investera i bolaget.

    Det är en fantastisk produkt och deras anställda förtjänar bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din sista mening var en av mina poänger. Detta Göteborgsföretag har gjort det bra och tagit fram lönsamma high-tech produkter. Ericsson med sin forskningsintensiva verksamhet har givit många positiva sidoeffekter. En av dessa är att bolag som Fingerprint kan växa fram med duktiga ingenjörer och ledning som i flera fall har lärt sig mycket under sin tid på Ericsson (eller Nokia).

      Radera
  4. Går det att ta patent på "swipea ned för att uppdatera appen" så hoppas man ju att Sandvik, Atlas Copco et al kan få patent för design och utformning av gruv- och anläggningsmaskiner, sedan om de tillverkas via 3D-printing eller på vanligt sätt i fabrik är väl förhoppningsvis egalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Immateriella rättigheter inom juridiken har varit viktigt för våra storföretag. Speciellt bolag med stor F&U. Och det kommer nog att öka och bli än viktigare.

      Radera