torsdag 28 maj 2015

Lite perspektiv på börsutvecklingen i Kina

Många verkar att vara väldigt oroliga över utvecklingen för Kinas ekonomi - och dess börser. Det har jag varit sedan jag bodde i Kina i början av detta millenium - alltså i drygt 10 år. Redan då oroades jag av spekulationen i fastighetsmarknaden och alla de tomma fastigheterna (kineser har haft begränsade möjligheter att investera sin förmögenhet och så är fortfarande fallet även om vissa förändringar). Korruption i toppen såväl som regionalt och lokalt - även om Peking slår ner hårt på detta just nu. Statens stora inblandning i ekonomin bl a via i många fall ineffektiva halv/helstatliga företag. Hur regeringen stryper tillgång till information och globala sociala medier för befolkningen. Hur alla städer i hela Kina har toppmoderna flygplatser och annan tip-top infrastruktur - finansierat via lån från den handfull av nationella halvstatliga banker som Kina har. Dessutom en rasande snabb tillväxt utan tanke på miljökonsekvenser (vilket eventuellt har ändrats lite nu). 

Om vi tittar på den kortsiktiga utvecklingen - senaste året - av Kinas inhemska största börs (Shanghai), som helt säkert skrämt många, så ser den ut som följer:



Detta ser ju mycket oroväckande ut. Men om ni tittar på följande graf nedan och betänker en ekonomi som i stort sett växt 10% om året i två decennier fram till dagens ca 7%, vilket fortfarande är världsklass, så kanske den sista tidens kraftiga uppvärdering är rimlig? Kanske var Kinesiska aktier länge undervärderade? I Maj 2013 Skrev CNBC News:"The Shanghai Composite is trading at a price-to-earnings (PE) ratio of about 10.8, roughly the same as Hong Kong's Hang Seng index but well below the Nikkei, which is trading at about 23 and Australia's stock market which has a price-to-earnings ratio of 18."



Om vi jämför med Stockholmsbörsen så reflekterar den en underliggande ekonomi som växer mycket långsammare än Kinas. Men vi skall dock betänka att flera svenska börsföretag är kraftigt exponerade mot snabbväxande marknader: en börs kursutveckling och ett lands tillväxt är olika saker. Kika på detta OMX diagram nedan i jämförelse. Sedan 2009 har OMX gått mycket, mycket starkt. Shanghai Composite Index, i ovan graf, har inte hängt med under samma tiudsperiod. 


Om vi tittar på nyckeltal så värderas OMX till ca P/e 17 på 2015 estimat och drygt 20 baserat på 2014 års vinster. Det är högt men mycket lägre än i början av 2000 då P/e var helt galna ca 35 (lite beroende på hur man räknar). Men värderingen är högre än det "normala" någonstans kring14 - 15 ggr vinsten. 

Men om vi tittar till värderingen för Shanghai så värderas A aktierna till ca 23 och B aktierna till nästan 30 ggr vinsten, vilket är högre än Stockholm. För Kinas andra börs, Shenzen,  är B aktierna på ca 17.5 och A aktierna hela 65 ggr vinsten (vet ej varför så stor spread mellan A och B). Hong Kong till 12 - 13 ggr vinsten verkar vara billigt i jämförelse med såväl Kina och Sverige, men bolagen i HK domineras av sektorer med traditionellt lägre P/e tal. Kvaliteten på bolagen i HK är dock generellt hög och fastlandsbolag som är listade där måste vara mycket mer transparenta än om bara listade i Kina. 


Några slutsater: 
  • På Kinas börser har vinsterna värderats upp kraftigt på kort tid efter att aktierna generellt antagligen var undervärderade under en längre tid. 
  • Stockholm har - trots denna Kinesiska uppvärdering - på 5 -  6 år gått bättre än Shanghai index, vilket ger lite perspektiv. 
  • Hong Kong framstår som en attraktivt värderad börs, men den innehåller mycket bank, fastighet och utilities, vilka traditionellt har lägre P/e tal. Så det kan se lite billigare ut än vad det egentligen är. 
  • Om en riskminimerare skulle investera skulle han välja Hong Kong alla dagar i veckan över Shenzhen eller Shanghai. 
  • Men jag köper bara - hillills - enskilda bolag i Nordamerika och Europa. 
  • Ett exempel på ett svenskt bolag exponerat mot Kina är SCA som bl a  äger en stor del av det lokala bolaget Vinda. Jag sitter nöjd med den typen av exponering.  





4 kommentarer:

  1. fast historiskt är kopplingen mellan BNP-tillväxt och aktieavkastning obefintlig, se t.ex. www.skagenfonder.se/Global/2.0_PDFs/2.4_Status_Report/Sweden/SKAGEN_Kon-Tiki/2011/20110930_SKAGEN-Kon-Tiki-september.pdf

    HK verkar onekligen intressantare än fastlandet, enligt Economist värderas företag noterade på båda ställena 30% högre på fastlandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. defensiven, du har en bra poäng, och jag är medveten om detta därför skriver jag "...en börs kursutveckling och ett lands tillväxt är olika saker." Det gäller ju enskilda företag också, vissa tobaksbolag har haft enastående kursutveckling utan försäljningstillväxt, genom att skära kostnader, effektivisera och höja priserna. Vad gäller ditt senare resonemang så beror det på att kineser vanligtvis inte kan investera i aktier utanför Kina - men det har öppnats upp i HK till viss del nyligen. De har bara i princip kunnat investera på de två kinesiska börserna, i egna företag, konst, i guld, bankkonton och så fastigheter.

      Radera
  2. Intressant inlägg. Läste någonstans att BNP-tillväxt har det motsatta förhållandet jämfört med avkastning för en börs. Exempel togs att under åren 1950-idag så har långsamt växande ekonomier i väst slagit flera tillväxtländers börser. Tror det är liknande vi observerat sedan finanskrisen då tillväxtmarknader knappt gett något medan industriländerna gett klart bättre avkastning, även om nästan all världens tillväxt har kommit från tillväxtmarknaderna. Så bra val med Nordamerika och Europa. Gjorde själv det valet förra året att helt skippa tillväxtmarknader de kommande åren.

    SvaraRadera
  3. Tackar, Investerarfysikern! Jo, defensiven påpekade också detta. Men Kinnevik kan ju t ex vara listat i Sverige, men de är mycket mer exponerade mot Afrika än mot Sverige. En bank som Santander har stor verksamhet i ett lågväxande Europa men också exponering mot ett mer snabbväxande Latinamerika. Att jag bara köper aktier i Europa och Nordamerika beror också på att jag litar på lagstiftningen. Jag känner mig ganska trygg att de kanadensiska myndigheterna inte kommer att konfiskera mina Fairfax F. aktier - eller nationalisera bolaget. Likaså litar jag på att Tyskland inte kommer att förstatliga Commerzbank eller konfiskera mina aktier.

    SvaraRadera