Om du vill läsa om ekonomiska frågor i allmänhet och aktieinvesteringar i synnerhet. "It is better to be roughly right than precisely wrong" J M Keynes
fredag 15 maj 2015
Cristina Stenbecks omvandling av Kinnevik
Jag har ägt Kinnevik i ett decennium ungefär. Det började med att jag läste Per Anderssons "Stenbeck - ett reportage om det virtuella bruket" (2000). Det är den bästa bok om svenskt näringsliv jag har läst. Länken ovan är en av mina första texter här på bloggen. Jag tror att jag har läst Anderssons bok fyra gånger. En fascinerande huvudperson (med både konstruktiva och destruktiva drag), välresearchad ekonomisk historia av en lysande skribent. Boken finns i nyutgivning, vilket visar att kvalitet varar.
Boken hade en bidragande orsak till att jag blev ägare i detta investmentbolag. Under denna bloggs första år skrev jag fem inlägg om Kinnevik, baserat på Anderssons bok och Kinneviks rapporter - och faktiskt lite iakttagelser från egna resor.
http://riskminimeraren.blogspot.com/2009/05/kinnevik-introduktion.html (här vävde jag in en resa i norra Tanzania och en i Vietnam för att förklara innehaven)
http://riskminimeraren.blogspot.sg/2009/05/kinnevik-korsnas-och-bakgrunden.html (ekonomisk historia, Kinneviks företagshistoria)
http://riskminimeraren.blogspot.sg/2009/05/kinnevik-noterade-karninnehav.html (om de noterade bolagen 2009)
http://riskminimeraren.blogspot.sg/2009/05/kinnevik-nya-investeringar.html (dessa nya investeringar 2009 har i flera fall enbart en perifier roll i dagens Kinnevik, med några undantag)
http://riskminimeraren.blogspot.sg/2009/06/kinnevik-summa-summarum.html (mina slutsatser 2009)
Mina första aktier 2005 kostade kring 60 kr. Och inte långt efter delades Invik ut till aktieägarna. Det har varit väldigt bra att vara ägare till Investment AB Kinnevik som idag är ett betydande innehav för mig. Om ni läser den utmärkta årsredovisningen för 2014 så är det anmärkningsvärt hur Cristina, med hjälp av Mia och Lorenzo har stöpt om detta bolag. Kolla in bolagen de äger och i flera har skapat - många alldeles nyligen - här nedan (Screen shot från ovan årsredovisning):
Sent 2013 sålde jag en tredjedel av mitt innehav i Kinnevik för drygt 300 kr aktien. Och detta beror inte på att jag var kritisk till vad Cristina har gjort med Kinnevik. Det kändes bara som att marknaden då hade lite för stora förhoppningar på Kinneviks e-business, som då i flera fall gjorde förluster men växte omsättningen kraftigt. Jag var helt enkelt osäker på substansen i bolaget och tyckte värderingen var hög. Nu ett och halvt år senare har flera av dessa innehav börjat göra vinst, vilket ger mycket bättre stabilitet. Dessutom är de tyska bolagen börsnoterade. Dock finns fortfarande osäkerhet kring värdering av vissa av dessa bolag.
Det som är riktigt spännande är det verkar som att Cristina har haft samma fingertoppskänsla som sin far i att identifiera ny teknik/nya lösningar som kan utmana etablerade affärsmodeller, traditionella starka marknadsaktörer och verka på nya marknader. Bayport nämnde jag som ett nytt innehav som jag trodde på i mitt inlägg 2009, och de finns fortfarande med i bilden. Men det mesta spännande har kommit till efter 2009.
Jag gillar också att ledning och styrelse avspeglar bolagets globala närvaro bättre än många stora svenska internationella företag.
Kassakon i Jans bygge var Korsnäs. Detta gjorde att man kunde pumpa in pengar i t ex Millicom (som nästan kursade 2002). Nu är kanske Tele 2 det nya Korsnäs som ger höga utdelningar - och där man sålde den ryska verksamheten i tid! Och nu senast sålde man en den norska businessen till TeliaSonera.
I årsredovisningen skriver VD'n:
Med ett starkt team, tillgångar inom mobilkommunikation och e-handel/marknadsplatser samt med en digital och livsstilsfokuserad investeringsstrategi är Kinnevik välpositionerat för att fortsätta leverera ett långsiktigt värde för aktieägarna.
Jag är böjd att hålla med. Men det finns fortfarande betydande risker i bolaget och många innehav är i en uppstartsfas, samt verkar i utvecklingsekonomier. Men som en del av portfölj med mera substansrika bolag passar Kinnevik utmärkt. Istället för att köpa t ex en Afrikafond kan man ju köpa Kinnevik. Vad tycker ni?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja vill man ha exponering mot tillväxtmarknader så är Kinnevik intressant. Kinnevik har som du säger gjort en imponerande resa och vi får hoppas onlineinvesteringarna blir som planerat. Jag gillade Mia Brunell Livfors som VD, kompetent och hög integritet. Synd att hon går vidare till Axfood. Bra boktips som jag inte har läst, blir nog ett sommarprojekt!
SvaraRaderaJa, Mia har varit mycket duktig! Man får en riktigt stor exponering mot speciellt Afrika, en kontinent där många ekonomier växer fort och där man söder om Sahara fortfarande har ganska hög befolkningstillväxt. Onlineinvesteringarna är spännande men vi får se hur bra de blir långsiktigt. Utmärkt sommarläsning!
RaderaJag gillar Millicom som är lite av ett Kinnevik i miniatyr med fokus på tillväxtmarknader. Millicom har förutom den stabila telekomverksamheten även investerat i mobila banktjänster och äger 33 respektive 35 % av Rocket Internets holdingbolag i Afrika och Latinamerika.
SvaraRaderaFör mig räcker det och jag står utanför Kinnevik i dagsläget eftersom jag är mer skeptisk till e-handel i Europa vilket jag ser mer som ett lågmarginalrace.
Millicom är ett mycket intressant bolag, som precis som du skriver integrerar många tjänster i sin mobilservice. Du kan ha rätt att det blir ett lågmarginalrace, men det som talar för deras e-handel är att de har en "early mover advantage" på många marknader. Jag tror att det kan finnas ganska stora skalfördelar i e-handel.
SvaraRaderaJag ser Kinnevik som ett mycket intressant komplement i portfölj. Det beror på inriktningen mot tillväxtmarknaden och e-handel. Däremot är jag rätt skeptisk till e-handel då utvecklingen sker så snabbt med konkurrens osv. Samtidigt är det säkert också stora investeringskostnader inblandade från de e-handelsbolag som för tillfället är störst, för att inte bli utkonkurrerade. Det finns annars vissa traditionella postorderföretag som har sina varumärken väl inarbetade, som Clas Ohlsson, Ellos osv. Dvs. som har en återkommande kundkrets vilket då inte kräver investeringar på samma sätt. Jag har mina tvivel idag när det gäller flera av Kinneviks innehav. Om det inte vore för Tele2, Millicom och MTG hade jag gjort mig av med Kinnevik för länge sen.
SvaraRaderaOk, anonym förstå din argumentation. Men jag tror faktiskt att Kinneviks totala e-business och marknadsplatser på internet i länder som Indien och Nigeria kan vara lite underskattade.
RaderaBra inlägg! Jag läste också den där boken när den var ny och har läst om den några gånger; fascinerande beskrivning av en fascinerande person och en fascinerande tid.
SvaraRaderaJag ägde också Kinnevik ett tag och var med om en vinst men valde att kliva av när aktien seglade uppåt. Jag tyckte att Zalando mfl var för mycket förhoppningsbolag, och jag har svårt att förstå hajpen kring näthandelsföretag; det är ju som att köpa aktier i Ellos, det är bara det att man klickar istället för bläddrar i en papperskatalog. Såhär resonerade jag när jag sålde. Som synes hade jag inte lika bra timing som du.
Tackar, G! Kul att någon annan också har återkommit till denna bok. Min tajming var nog bara lite tur, jag tyckte bara att det gick lite väl snabbt ett tag - och då visade flera bolag rött. Men kursen är ju bara några tior från den värderingen. Jag förstår delvis din skepsis till e-business, men detta projekt är nog mer Ellos 2.0. Men det var ju lättare att räkna ut substansen i Korsnäs om man säger så...skall lãsa ditt resonemang G.
SvaraRadera