Igår "råkade" jag titta på vilka fonder som hos svenska Morningstar har haft den bästa utvecklingen under en 15-årsperiod. Eftersom jag inte har så mycket fonder - längre - är jag sällan på denna utmärkta site. Jag visste inte ens att de hade data för 15 år. Vilka, till viss del förvånande, teman kan man identifiera? (Nu skall vi komma ihåg att många potentiellt bra fonder inte ens har funnits i 15 år.)
Fastighetsfonder har varit utmärkta val under dessa 15 år eftersom vi har haft så låga räntor i många stora utecklade ekonomier och Länsförsäkringars fastighetsfond (Balder, Fabege och Sagax som största innehav just nu) har krossat alla fonder under denna tidsperiod med drygt 1500% positiv utveckling. Den enda fonden jag äger utanför PPM; Robur Realinvest (en global fastighetsfond) är nummer åtta på denna lista med en uppgång på ca 500%. (Jag har tyvärr inte ägt denna under hela denna 15-årsperiod)
Bland de bästa fonderna på denna lista finns kanske lite överraskande olika typer av Rysslandsfonder. Trots de stora nedgångarna den senaste tiden har t ex Carnegie, Robur och East Capital givit en 5-dubbling av pengarna på 15 år. Men vi ska komma ihåg att 1999 var den Ryska ekonomin i en enorm kris, värre än den nuvarande, så Rysslandfonderna startade från en låg nivå. East Capitals Baltikumfond har också gjort det mycket bra.
Kinafonder har utvecklats väl. Från Amundi's ca 520 % avkastning till Old Mutul's på ca 330%.
Odin fonder har nog varit duktigast totalt av alla förvaltare. Deras Sverigefond är totaltrea med 650% avkastning, men Maritim har givit 630%, och Finland drygt 400% avkastning. Vi kan notera att Odin Sverige (Sweco, Beijer Alma och Atlas Copco som tre största innehav just nu) har haft en otroligt bra utveckling mot Didner& Gerges Sverigefond även om den senare också har haft en fin avkastning på långt över 380%.
Förvaltarna på Carnegie Global Health Care (Insulet, Iris och Jazz som tre största innehav!!!) måste vara otroligt duktiga: de är totaltvåa med ca 820% avkastning. Ingen annan Health Care/Medical fond är ens med på topp 20.
Förutom Kinafonder finns en del Asienfonder med stark utveclkling, Amundi Thailand ca 630%, Baring Hong Kong och M&G Asian med på listan. Denna region har utvecklats mycket positivt under denna 15-årsperiod vilket avspeglas i många av dessa regionfonder.
Slutligen finns lite längre ned på listan flera Nordiska/Svenska småbolagsfonder med t dex DNB Sweden Micro Cap med ca 370% positiv utveckling följt av Handelsbanken, Robur, Fondita, och Nordea dito med alla över 340% avkastning.
Slutligen, bland de 20 - 30 bästa fonderna under denna tid är många fondförvaltare nordiska. Vi verkar faktiskt ha världsklass på våra fondförvaltare i Norden (källan är dock Morningstar. se så en hel del fondförvaltare är kanske inte representerade här). T o m våra utskällda storbanksfonder har i flera fall haft en bra utveckling i sin klass. Men Skagen fonder är faktiskt inte med med någon fond på de två första sidorna i denna ranking. Skagen Global kommer på tredje sidan som bästa Skagenfond, med ca 320% avkastning, vilket inte är dåligt på något sätt, men bara lite bätte än t ex AMF Sverige med 300% avkastning.
Vad betyder denna avkastning för fonder under den 15-årsperiod för oss som aktieinvesterare? Kan vi använda oss av denna data i vår analys?
Jag tycker att det ser ut som att inriktningen för fonder har haft större påverkan än förvaltarna. Även om ett fondbolag har en global inriktning misstänker jag att man har en preferens för närliggande länder och därför har nog nordiska fondbolag haft en fördel gentemot många andra regioner samtidigt som det varit öppet mål för ryska och kinesiska fonder.
SvaraRaderaOm jag gjorde en studie skulle jag nog gruppera fonderna efter inriktning och sedan jämföra historiken för både 15 år och på kortare sikt (2007-2014?). Det kommer fortfarande finnas några bolag som särskiljer sig på grund av tur men jag tror att man för en jämförelse måste få med både kraftiga uppgångsperioder och nedgångar.
Jo, visst har regionerna/länderna spelet en stor roll: Kina, en del andra asiatiska länder och Ryssland från var de startade har haft en fantastisk ekonomisk utveckling. Samtidigt gav SEBs fastighetsfond drygt 300 % och Länsförsäkringars dito ca 1500%. Så visst spelar förvaltarna roll i vissa fall, Carnegie Global Health Care är väl typexemplet där förvaltarna har spelat en väldigt stor roll - och förstått något som andra har missat. Jag tror inte heller att många vet att Odins Sverigefond har sopat banan med de andra...
SvaraRadera