onsdag 14 januari 2015

Säljer Rottneros i min korta portfölj

I samband med detta inlägg om Rottneros i Mars 2014 köpte jag mig in bolaget - en liten post - till min korta portfölj. Kursen för den då utbombade - med rätta - aktien var var 2.05 kr.  Och jag fick 5.20 kr när jag sålde nu, 2,5 ggr pengarna är inte så dåligt.

Bolaget verkar i en commodity bransch -  pappermassa - och dollarn har verkligen hjälp bolaget till bättre resultat. Men nu värderas bolaget nästan till eget kapital - tangible - och det ligger stora förväntningar om vinstökningar i kursen (P/e över 20 ggr). Historiken är usel. Då hoppar jag av. Kanske för tidigt. Vi får se. Vad tror ni?


12 kommentarer:

 1. Lâter som ett vettigt läga att stiga ur och grattis till en 2,5 bagger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bra avkastning på ett knappt år!

   Radera
 2. Alltid svårt att säga. Kom över denna länk idag: http://www.quant-investing.com/strategies/PB-PI-6m

  Rottneros ligger klart bland topp i börsen i både utveckling 6 månader + P/B och utveckling 6 månader + EY. Brukar gå fortsatt bra för såna företag. Men alltid svårt att veta för enskilda case.

  SvaraRadera
 3. Du sålde tyvärr för tidigt alla komponenter står rätt för Rottneros nu och de kan tjäna upp emot 2 kr per aktie i år och då ska vi vidare en bit minst till 8 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, men att betala mer än eget kapital för ett företag med denna historia verkar magstarkt. Topparna är korta men kan vara vinstgivande. Över tid har de mycket svårt.

   Radera
 4. Kikade på Rottneros nyligen (vid 4 kr) som ett kvantitativt case. Högt F-score och lågt P/B men jag avstod på grund av att kursen redan hade stigit så mycket det senaste året. Dålig orsak att avstå och nu har kursen såklart stuckit iväg sedan dess. Snygg affär av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det som gjorde att jag tvekade på att sälja var den starka balansräkningen. Men nu när det går bättre kommer säkert ideer om investeringar i anläggningar för mer/bättre kapacitet och då kan snabbt en bra balansräkning bli dålig i en sådan här kapitaltung bransch.

   Radera
 5. Var nog ett helt riktigt drag, känner jag dig rätt så har du redan ideer på ny placering och då stora delar av risk/reward nu var till fördel så ökar ju risken ju närmare toppen man vill. Har man dessutom gjort inköpet till den kortare portföljen så bör ju risk minimeras? :-)

  SvaraRadera
 6. Helt riktigt Aktiestolpen, risker bör ju alltid minimeras:-) Det är märkligt att huvuddelen av bolagen på de aktiemarknader som jag följer är riktigt högt värderade, samtidigt finns det ganska rimligt värderade och t o m ett och annat bolag som är lågt prissatt som jag ser det. Man skulle kunna tro att det var omöjligt att hitta värden i lågräntetider som dessa!

  SvaraRadera
 7. Carl-Axel S.17 mars 2015 23:04

  Kursen nu 6,65 and counting du sålde för tidigt som sagt min vän. P/e ca 4 nu för året visst svag historik men högre ska vi minst 8 kr under året..

  SvaraRadera
 8. Är nu runt 10kr

  SvaraRadera