torsdag 1 januari 2015

Ett litet tankeexperiment angående värdering av två av Ratos innehav

Tänkte börja året med att titta till vad två innehav i Ratos portfölj - kansker de allra mest intressanta - skulle kunna vara värda.

Vi börjat med Nordic Cinema Group (NCG) där Ratos äger 58% av bolaget.

"Nordic Cinema Group är Nordens största biografkoncern med 65 helägda biografer med 436 salonger och cirka 64 000 platser i sex länder – Sverige, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen" (http://www.ratos.se/Innehaven/Nordic-Cinema-Group) 

På ett flyg nyligen här i Asien läste jag en Financial Times (FT). I en artikel stod det om ett bud på Australiens näst största biografkedja. Budet var på ca 20 ggr vinsten för 2013. NCG är störst i Norden och skulle därför tänkas -  åtminstone - få en liknande multipel.  Enligt senaste delårsrapport tjänade Ratos andel av Finnkino 120 MSEK 2013, varav huvuddelen 95MSEK  i Q4. NCG är sedan April 2014 mycket mer än Finnkino (se ovan) och Ratos andel har hittills i år tjänat 59 MSEK, detta tyder på att de åtminstonde skulle tjäna 150 MSEK för hela 2014. Om vi sätter 20 ggr den vinsten i multipel får vi en värdering på Ratos del av NCG till ca 3 Miljarder SEK

I samma FT kunde  man se enkla nyckeltal som P/e för stora bolag på olika marknader i världen. Sprit, öl/vinbolag har alla höga värderingar i dagens finansiella värld. Spritbolag handlas högre än 20 ggr vinsten och bryggerier kring 20ggr vinsten. Om vi sätter 20 ggr vinsten för Arcus-Gruppen, som ägs till 83%, av Ratos, vad skulle det då vara värt? (Jag tror att det är rimligt eftersom de marknadsledare på sprit i Norge och Danmark).

"Arcus-Gruppen är Norges och Danmarks ledande spritproducent, och Norges och Sveriges största respektive näst största vinleverantör genom egna varumärken och ledande agenturer. Bland gruppens mer kända varumärken finns Aalborg Akvavit, Linie Aquavit, Braastad Cognac, Gammel Dansk Bitter och Vikingfjord Vodka"   (http://www.ratos.se/Innehaven/Arcus-Gruppen/)

Arcus-Gruppen, Ratos andel, tjänade 75 MSEK för hela 2013, men gjorde förlust på 11 MSEK för de första tre kvartalen. I år har man dock tjänat 101 MSEK de första tre kvartalen, vilket tyder på att om Q4 igen är starkast man kommer att kunna tjäna uppemot 200 MSEK. Vid vinstmultipel på 20 ggr ger det ett värde på Ratos del av Arcus-Gruppen på ca 4 Miljarder.

Tillsammans skulle dessa två innehav enligt detta lilla tankeexperiment vara värda ca 7 Miljarder. Hela Ratos har idag ett marknadsvärde på ca 17.3 Miljarder. Det innebär att de andra 16 innehaven värderas till ca 10 Miljarder tillsammans.


7 kommentarer:

 1. Företagen kan båda hamna på börsen tror jag, Arcus på den Norska och NCG på den Svenska. Har för mig Susanna även nämnt IPO för dessa två Innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. STOCKHOLM (SIX) Private equity-bolaget Ratos ser dess
   biografinnehav Nordic Cinema Group som en investering till låg
   risk där det finns potential till ökad kringförsäljning, av så
   väl biograf-snacks som annonsutrymme, tillväxt genom öppnande av
   fler anläggningar samt uppsida från när lönsamheten i den
   baltiska delen av verksamheten normaliseras.

   Det uppger Jan Pomoell, Ratos innehavsansvarige för Nordic
   Cinema Group, vid Ratos kapitalmarknadsdag i Stockholm på
   onsdagen.

   Ratos äger 58 procent av Nordic Cinema Group, som bildades
   förra året efter en sammanslagning av Ratos tidigare innehav
   Finnkino med Bonnierkontrollerade SF Bio.

   Sammanslagningen ger "kritisk storlek" till koncernen, något
   som gör bland annat en framtida börsnotering "mer realistisk" än
   tidigare, menar Pomoell. I den operativa verksamheten fås bättre
   stabilitet och fler synergier kommer att kunna uppnås från
   "kombinationen av två marknadsledare".

   Det kan ta "kanske två år" att få ut resterande synergier
   från sammanslagningen, framgick det efter en följdfråga från en
   analytiker.

   Johan Eklund
   SIX News

   Detta sa han på kapitalmarknadsdagen 2014 så vem vet 2016 kanske vi har Bio på börsen.

   Radera
  2. Tackar anonym, låter inte otroligt.

   Radera
 2. Ja, samarbetet med Bonnier (Bion och Bisnode) kommer ge utdelning och Arcus-Gruppen verkar utvecklas fint.

  Lite oflyt/dåligt med stora satsningar inom oljerelaterat (Aibel, GS Hydro ) och norsk bygg (HENT) och DIAD.
  Tågsatsningen, braskamins Jötul och den lilla badrumsgruppen sågar jag.

  Nu är det upp till bevis för Ratos, det håller inte att dela ut mer än vinsterna som skapas. jag ger dom två, tre år till.
  /John  SvaraRadera
 3. John, HENT och GS Hydro går väl utmärkt? HENT har tjänat 114 MSEK hittills i år, mycket mer än förra året. GS Hydro har tjänat 57 MSEK på tre kvartal 2014, samma som hela 2013. Aibel, DIAB, Bisnode och Jötul har dock förlorat mycket pengar i år. Men Bisnode har jag hopp för och Aibel är ett riktigt kvalitetsbolag men i en för tillfället svag marknad. Jötul och DIAB har haft det motigt ett bra tag.

  SvaraRadera
 4. Intressanta tankar om Ratos innehav. Tack för att du delar med dig. :)
  Mvh DF

  SvaraRadera