Det var länge sedan jag skrev om dessa herrar. Och längesedan jag skrev om bolagen de kontrollerar. Öresund var en gång i tiden mitt största innehav. De var väldigt duktiga. Men hur mycket har egentligen Creades och Öresund tagit skiljda vägar i avseende på inriktning, risk och investeringar efter separationen? I dagarna kom dessa två bolags bokslut så det kan kanske vara dags att titta till dem. Jag äger båda bolag, men är överviktad i Öresund.
Det kan framstå märkligt givet kraschen i "Qvibergs HQ bank", och de stora risker som togs i trading portföljen där, men Qviberg verkar mer riskmedveten av de två. Öresund har mycket mer riskspridning än Creades, och Öresund har ett balanserat portföljtänk till skillnad från Creades. Öresunds bokslut visar visserligen stora innehav i Bilia 16.6% av portfölj och Fabege 15.3%, men här har Qviberg och ledningen styrelsplats och kunnande om dessa bolag sedan en lång tid tillbaka. Många kanske tänker på Bilia som ett bolag som säljer bilar men det är mycket mer ett förklätt Mekonomen än många förstår. Att ha en stor position i ett fastighetsbolag går en lång tid tillbaka för Öresund och fastighetsbolaget Drott. I förhållande till risk har nog den investeringen varit den bästa investmentbolagsaffären på årtionden. Och Fabege är i sort sett en del av "gamla" Drott och verkar vara ett välskött fastighetbolag. De tar rimlig risk och har många utvecklingsprojekt, är en fin stöttepelare för portföljen - och i dessa lågräntemiljöer ser detta mycket bra ut.
Sedan balanserar Öresund upp med några stora stabila bolag: SEB, Telia Sonera och ABB. De har uppempot 20% i dessa bumlingar, men natutligtvis inget inflytande eftersom de äger små andelerar av det totala antalet aktier i dessa bolag. De ger fina utdelningar alla tre och det finns viss uppvärderingspotential i dem då värderingarna är rimliga. (Man har också ägande, men minskat sådant, i Securitas, Electrolux och Nordea, bokslutet anger inte hur mycket - och man kan se att de har köpt in sig lite i SCA och Nokia)
Sedan har Öresund kommunicerat att man förutom onoterade Carnegie och Acne (tillsammans drygt 11% av portfölj) vill hitta noterade mindre och medelstora bolag som man kan vara med aktivt att förbätta. Här kan man se MQ, Svolder och Bulten som enligt bokslut nu är betydande innehav med ca 13% av portföljen tillsammans. I MQ och Svolder tror jag att Öresund kommer att vara väldigt aktiva. Den största investeringen under 2014 är 176 Miljoner SEK i Oriflame, ett bolag som jag känner väl, och den har hittils inte varit lysande men här finns stor potential om ett antal faktorer färändras i rätt riktning. Och om man har stabila Fabege, SEB, TeliaSonera och ABB - då finns det utrymme för Oriflame i en portfölj. Intressant är att Öresund till viss del blankar aktier vilket man bara kan se i deras årsredovisningar, men det har man gjort i mindre skala så länge jag har följt bolaget: bl a har man förra året blankat Getinge, Kinnevik, MTG, samt dessutom två av Creades allra största portföljbolag Avanza och Lindab! Sid 37, Årsredovisning 2013.
Kursen för Öresund har i stort sett dubblats sedan senhösten 2011, när delningen med Creades offentliggjordes. Utdelningen blir i kontanter i år (tidigare Fabege, Bilia och Skistar-aktier)och 7.50kr/aktie vilket ger lite drygt 4% i direktavkastning.
Creades bokslut visar nu att Pan Capital är helt ute ur bilden. De satte ordentlig press på Hagströmer. Sedan introduktionen sent i januari 2012 har bolaget kurs stigit med drygt 30%. Man har i ett inlösenförfarande av Creades aktier delat ut Avanza till aktieägarna. Tidigare VD Charette hittade ett guldägg i Haldex som blev tre bolag, där Creades delvis är kvar i Concentric men har tjänat fina pengar på de andra två avyttrade delarna (Haldex och Concentric utgjorde 15 - 20% av portföljen ett tag).
Portföljen är dock mycket mera riskfylld och beroende av ett fåtal bolag än Öresunds. Dock tror jag att tidigare nämnda Pan kapitals intåg och utmanare som storägare tog bort fokus för Hagströmer från bolaget. Högt värderade men föträffliga Avanza bank utgör nästan 30% av portföljen, omstruktureringscaset Lindab nästan 20%. Det är mycket i två bolag som båda har fina kvaliteter men t ex där Ryssland är en stor marknad för Lindab och Avanza värderas som H&M.
Carnegie, som verkar vara i riktigt fint skick nu när det blir mer och mer företagsaffärer, utgör 13% av tillgångarna. Transcom (också ett omstruktutreringscase) och Acne utgör 6% vardera. Slutligen finns små positioner i Note, Ferronordic och Global Batterier.
Men Creades är medvetna om slagsidan i portföljen och har ca 15% i kassan. De har svårt att hitta billiga bolag, enligt Hagströmer. Med 200 kr i substans/aktie finns viss rabatt mot de 187 kr bolaget värderas till över börsen. Bolaget måste dock hitta ett par nya bolag att engagera sig i, nästan 50% i två bolag är för mycket. Ingen traditionell utdelning i år heller: Styrelsen för Creades föreslår istället ett inlösenprogram som motsvarar en direktavkastning på 6 procent.
Hittills har min övervikt i Öresund varit klokt både ur risk och avkastningshänseende. Dock kommer jag att behålla mina Creades aktier; Avanza är ett oerhört starkt växande bolag, Lindab har också stora möjligheter och kan hamna i strukturaffärer eller så kan bolaget delas upp som Haldex för att ta fram värden. Det kommer säkert dyka upp möjligheter framöver och nya VDn Per Franklin vill säkert visa sin duglighet. Han skriver i bokslutet: "I samband med höstens börsnoteringar har Creades utvärderat värdepotential och möjlighet att uppnå en
position som engagerad ägare i de nyintroducerade bolagen. Creades har genom en företagsägd
kapitalförsäkring deltagit i flera av dessa noteringar och sammantaget uppnått en avkastning på över 20% och
gjort en vinst på mer än 20 Mkr. Under året har löpande ett antal investeringsmöjligheter i onoterade bolag
utvärderats."
Om man bortser från ett mycket litet orosmoln för Öresunds räkning vad gäller ekobrottsrättegången gällande HQ mot Qviberg et al, så ser Öresund ut som ett bra ankare i en aktieportfölj.
Jag är ett oerhört stort fan av Sven Hagströmer som bolagsbyggare och entreprenör medan jag är mycket försiktig med Qvibert. Men Qviberg är onekligen en oerhört skicklig förvaltare och jag är imponerad av hans förmåga att driva Öresund vidare.
SvaraRaderaJo, Avanza är verkligen en imponerande prestation av Hagströmer. Riktigt bra entrepenörskap. Men jag tror nog att Qviberg är den duktigare aktieanalytikern av dem. Tyvärr tror jag att tävlingsinstinkten i Qviberg gjorde att han tog risker med HQ bank för att denna skulle kunna vara en lika lysande som Hagströmers Avanza, men detta är bara mina spekulationer. Under den tiden jag ägde och läste Öresunds rapporter tyckte jag att de kompletterade varandra väl.
RaderaUtdelningen från Öresund blir 7,50:- och inget annat.
SvaraRaderaTackar anonym, rättat!
RaderaVad tror ni om degiro.se:s möjlighet att påverka Avanza?
SvaraRaderaJag kan för lite om degiro,se, bara läst lite i veckan, men det understryker min poäng i inlägget att det är lite obalanserat att ha Avanza och Lindab som utgörandes 50% av portföljen.
Radera