tisdag 7 januari 2014

Riskminimeraren summerar 2013 och agerar inför 2014

Gott nytt på eder alla!

Första tänkte jag sammanfatta 2013:

1) Trots inaktivitet senaste månaden (jobbet och familj har krävt all min uppmärksamhet) har jag faktiskt lyckats skriva 45 inlägg under 2013. Det är mitt näst högsta antal under den 5-årstid jag bloggat som riskminimeraren. Detta är mycket mindre än många andra duktiga och produktiva ekonomibloggare, men rimligt givet min livssituation.
2) Antalet sidvisningar är nu inte långt ifrån 300 000 sedan start.
3) Jag skrev de tre inlägg som haft mest sidvisningar på bloggen sedan start under 2013. Nummer ett heter Faran med utdelningsaktier från Maj. Vidare skrevs också nummer två i popularitet Stockholmsbörsen fem bästa bolag i Mars och nummer tre Lundbergs - en riktig riskminimerare sent i Maj 2013. Utdelningsaktieinlägget skrevs lite som ett balanserade inlägg - ett counter claim - mot en konsensus om utdelningsaktiers förträfflighet bland de ekonomibloggar jag följer. Erftersom jag har en hel del av denna typen av aktier i min portfölj var det också för kritiskt granska mitt eget investeringssätt. Jag vet inte om jag lyckades men många verkar intresserade.
4) Några av aktierna i min långa portfölj har haft en fantastisk utveckling under 2013 t ex SCA och Kinnevik.  Några har haft en beigare utveckling t ex Tesco och Ratos.

Hur jag agerar inför 2014:

Min fru och jag har en lång portfölj. Den initierades 2003 och vi tillförde pengar då vi båda hade bra jobb fram till 2007. Här finns huvuddelen av vårt sparande. Efter det har vi inte satt in något nytt och inte tagit ut något heller (familj och fritidshus...) Portföljen är som ett slutet kärl. Vissa aktier har funnits med sedan starten i stort sett t ex Kinnevik, Investor och Industrivärden. Nyinvesteringar kan finansieras på två sätt: a) utdelningar och b) försäljningar. I år såldes t ex Swedbank och SEB och istället köptes Danske, Santander och Commerzbank. Vi har haft ca två tredjedelar i svenska aktier i den långa portföljen. Vissa aktier här är forever t ex Lundbergs och Handelsbanken.

Vidare har vi varsin kort portfölj. Dessa portföljer innehåller för tillfället få aktier till modesta summor. I dessa portföljer är ingen aktie helig. Under senaste året har dessa portföljer sålts av för att skapa resurser till husrenoveringar och att bygga upp en kassa för investeringar vid nästa stora korrigering. Som ni vet kan varken ni eller jag förutse framtiden, men värderingen på många bolag på Stockholmsbörsen verkar bli lite ansträngd givet den ekonomiska situationen i vår omvärld.

I dagarna gjorde jag också något överraskande med min långa portfölj. Jag sålde 1/3 av mitt innehav i Kinnevik, SCA, Creades, Investor, H&M och Latour. Något sådant har jag inte gjort förut men jag behöll alltså 2/3 aktier i vart och ett av dessa. Så nu har min portfölj endast ca 50 % svenska aktier. Och jag har en kassa på 15%. Jag tror på alla dessa bolag på lång sikt men värderingen är ganska ansträngd för dessa eller deras underliggande bolag som t ex Assa i Latour. Jag sålde inte i aktier som hade rimliga värderingar som t ex Industrivärden och Svenska Handelsbanken (inte heller Lundbergs, dock kanske alltid lite dyrt)

Varför har jag gjort detta? 

Jag tror det är ett riskminimerande beslut baserat på vad som hände från sommaren 2007 till början på 2009. Som investerare blir jag nog aldrig mig lik efter att ha haft en lång portfölj genom den krisen. Fritidshus och familj äter det mesta av mitt kassaflöde så jag kommer inte att kunna öka kraftigt om vi får en korrigering. Och dessutom är ju den långa portföljen som ett kärl, medel måste finnas om möjligheter skulle uppstå. Kanske är jag inspirerad av Konfucius medelväg sedan jag bor i östasien igen?  Och jag får leva med om börsen kommer att gå konstant uppåt de kommande åren. Mina utdelningar kommer att vara lite mindre och kurstegringar likaså, men kassan finns kvar. Det kan bli bra hävstång på den om vi får en stor korrigering. Om...



13 kommentarer:

  1. Jag har själv hyvlat av en del på mina innehav i Kinnevik och H&M den senaste tiden och lagt kapitalet i korta räntefonder tills vidare. Det är väldigt svårt att hitta något köpvärt just nu, lättare att sälja så att säga. En stridskassa när det är svarta rubriker och skräck är trevligt att ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att det blir ganska komplicerat över tid att hålla på att hoppa i och ur marknaden. Dessutom får man stora transaktionskostnader. Vi får se om det blir rätt ändå.

      Radera
  2. Vad anser du om Oriflame och har du kvar ditt innehav? Jag köpte själv Oriflame idag.

    /Plutusson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oriflame har en låg värdering, men också problem. Om Latinamerika, Asien och Afrika kan bli som Östueuopa/Eurrasien var förut ser det bra ut. Jag behåller. Om kassaflöden i denna kapitalsnåla modell används till utdelning blir denna hög på dessa nivåer. Dock ej om man använder till att ta ner skulderna.

      Radera
  3. Håller helt med om resonemanget.
    Min "värdeinvesteringsportfölj" är bara en hobby, ganska lik dina innehav, så den portföljen är avslutad och kommer inte att röras, bara generera framtida utdelningar.
    Men jag har både fonder, noterade och onoterade aktier som i stort sett alla kommer att säljas av under det närmaste halvåret, för att få en bra kassa när börsen dippar igen. Då blir det fler "riskbegränsade aktieportföljer".

    Vi vet inte när, men vi vet att det kommer att hända.
    (Dock, antagligen inom en inte allt för avlägsen tid, det är bara att ha lite tålamod)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Besser det är dock komplicerat generellt sett att tajma marknadens svängningar och något jag normalt sett inte försöker att göra. dessutom får man stora transaktionskostnader Jag ser min aktion lite som ett undantag givet att jag inte kommer att kunna investera mer än utdelningar i framtiden. Kassaflöden går till annat.

      Radera
    2. Dock inte helt rätt....
      Att tajma marknadens svängningar när det gäller enskilda aktier går inte alls, som du säger.
      Men börsen som helhet påverkas numera till 90% av makroekonomiska händelser, och då påverkas enskilda aktier mer av dessa än av underliggande verksamhet, vilket var fallet för 50 år sen.
      Börsen går dessutom i ganska tydliga långsiktiga cykler som kan förutsägas ganska väl, även om det diffar på något år.

      Transaktionskostnader??
      Jag gör en försäljning per bolag/fond var 7 år i snitt och jag har max 15 bolag/fonder i min privatekonomi.
      Inte allt för stora transaktionskostnader alltså.
      (Sist jag sålde något var 2007 på våren, och nu blir det snart dax igen.)

      Besser

      Radera
    3. Hej Besser, jag tror inte att börsen följer långsiktiga cykler som man kan förutse ganska rätt. Då hade investeringar varit enkla att göra. På kort sikt påverkas börsen av makrofaktorer, rädsla, girighet, etc - men på lång sikt brukar bolag hitta sina rätta värden. SCA var tex länge undervärderat av marknaden, men har nu värderats upp så skog och konsumentprodukter beaktas positivt.

      Då har du lägre transaktionskostnader än mig!

      Radera
    4. Vill nog fortsätta att argumentera... det är så om man är Besser.. :)
      1) Enskilda bolag (ex. SCA) kan vara undervärderade och vara "contracykliska" men det säger inget om börsen som helhet.
      2) Om framtiden vet vi inget, men däremot vet vi (med säkerhet) vad som hänt av historiska data.
      Och bevisligen har börsen (representerade av något bra index, jag använder OMXS) tidigare följt långsiktiga cykler sen början på 1990 talet.
      3) En av de grundläggande förutsättningarna för (defensiv) värdeinvestering är just att investeringar är "enkla" att göra.
      "Köp bra bolag till låga priser, diversifiera och behåll aktierna över tiden"
      Svårare är det inte.
      ("Hemligheten med aktier är att det inte finns någon hemlighet" en bra sammanfattning....)
      Besser

      Radera
  4. Lite allmänna kvällsfunderingar... Om nu många sitter och väntar på att aktiekurserna ska fara nedåt för att börja köpa då, så är väl risken att kurserna inte kommer rasa så mycket eftersom många (som suttit och väntat på just det tillfället) köper...

    Eller trasslar jag till det för mycket för mig själv nu. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, du har en poäng. Men vanligtvis brukar kursstegringar faktiskt dra till sig köpare. Och skapa intresse för aktieplaceringar. Så jag tror inte så många har gjort så. Dessutom har jag nästan alla mina besparingar exponerad mot aktiemarknaden - fortfarande!

      Radera
    2. Jag tror att vi som läser de här bloggarna och gillar att köpa på låga nivåer är såpass få att det inte har någon betydelse för alls kurserna.

      Radera
    3. Visst gillar vi att köpa på låga nivåer P Falck, problemet är att i verkligheten göra detta. Billigt kan bli mycket billigare t ex. Men jag tror som du att värdeinvesterare är i minoritet. Flertalet agerar så här tror jag: oj börsen har gått upp, jag har missat det tåget, bäst jag hoppar på. Detta sker när kurser har gått upp under ett par år.

      Radera