fredag 13 december 2013

En filosofisk betraktelse om aktieinvesteringar

Så här när vi börjar närma oss juletid kan det vara lägligt med en liten filosofisk betraktelse gällande aktieinvesteringar. Om vi börjar en icke oviktig faktor - det är roligt. Warren Buffet är 84 år och fortfarande "feel like tap dancing to work every day". De flesta av oss bloggare och bloggläsare har jobb utanför finansmarknaden och aktieinvesteringar är ett av våra fritidsintressen. Det är helt enkelt roligt att lära sig om företag och hur oerhört raffinerat den osynliga handen har lett till en stor variation av verksamheter över hela vårt klot, värderingar av dessa - och att t ex se om man som amatör kan lyckas hitta värden i bolag till kurser givet av marknaden som diverse experter förbisett. Att vara långsiktig delägare i bolag som Kinnevik, SCA eller Fenix Outdoor och följa hur de utvecklas över tid är spännande  och intressant. Man har kul när man bygger upp och följer sin portfölj - ibland blir det nästan för spännande som tidigt 2009 då mina aktier i snitt var ner ca 40% sedan sommaren 2007.

Sedan har vi nyttan. Bankoligopolet tar ut höga avgifter för sina råd till och placeringar för kunderna - oss. Att bygga upp en egen portfölj är förutom att vara roligt också ekonomiskt fördelaktigt. Istället för dyra fonder har man i en portfölj med låg omsättningshastighet låga kostnader. Man kan styra sig egen risk vilket inte är fallet om t ex köper en indexfond. I Januari 2000 var en indexfond en högriskfond givet värderingen i de dominerande bolagen. Lundbergs har enligt min mening lägre risk än Stockholmsbörsens index. Vidare har vi långsiktiga aktieägare mycket större chans att få en ålderdom där vi kan unna oss saker. Personligen vill jag dock inte överbetona detta, det är viktigt att leva ett bra liv här och nu, i morgon och när vi blir gamla. Men ett kontinuerligt sparande i aktier är det möjligt att kombinera med fokus på nu och sen. 

Vi fortsätter med det rätta. När bygger upp en egen portfölj kan man sätta upp egna etiska kriterier för vilka bolag som kan ingå - så är inte fallet i breda aktiefonder eller indexfonder. Mitt allra första blogginlägg behandlade problematiken med Vad är egentligen en etisk aktie? . Det är ganska intressant att läsa om denna, kanske speciellt vad gäller TeliaSonera. Själv köper jag inte aktier direkt i spelbolag, miltärindustribolag och tobaksbolag. Tyvärr har jag sett de negativa effekterna av spelberoende, krig och rökning under mitt liv och har därför valt att inte investera i dessa. När det gäller alkoholhaltiga drycker har jag direktägt ölbolget Carlsberg tidigare och skulle nog kunna göra det igen men är osäker på om jag skulle köpa Diageo. Några av mina investmentbolag har dock investeringar i bolag som jag antagligen inte skulle direktinvestera i: Svolder i SAAB, Ratos i sprit och investor i SAAB.

Om vi tittar på våra möjligheter att göra bra investeringar så får vi betänka följande filosofiska frågeställningar: Kan vi lita på våra sinnen? Vi filtrerar våra sinnesintryck enligt olika paradigm - hur kan vi sålla fram vad som är viktigt och vad som är irrelevant? Är ett företagsbesök bra innan en investering?

Kan logik allena leda oss till goda investeringar - vilken typ av logik skall vi använda oss av? Skall vi deducera oss fram till den goda investeringen - bolag med hög räntabilitet är bra att äga,  Oriflame har hög räntabilitet och är därför bra att äga? Eller skall vi använda induktion - studera lönsamheten för alla klädföretag i Norden, studera vilka faktorer som är viktigast för lönsamhet, och finna att storleken på bolagen har störst betydelse för lönsamheten; stora bolag har skalfördelar med lägre kostnader(H&M är störst i Norden, har störst skalfördelar och därför lönsammast)? Hur kan vi undvika logiska felslut av typen: Odin fonder och Riskminimeraren har köpt Oriflame, därför bör jag också köpa Oriflame.

Men samtidigt kan vi verkligen fatta goda investeringar baserat på känslor? Kan en erfaren investerare som Mats Qviberg lita på sin "gutfeeling" - sin intuition? Är intuition av typen som Mats Qviberg antagligen har verkligen bara känslor är inte det mer erfarenhet, minne, visdom, att hitta mönster - baserat på erfarenhet från ett helt liv i finansbranschen?

I vilken utsträckning kan vi lita på att vi inte går bort oss i språkets förförande effekter i rapporter? I vilken utsträckning kan vi lita på siffrorna i en kvartalsrapport? I vilken utsträckning skall vi ha tillit till stora investerare som Buffet?

Är åsikter och påståenden på en blogg eller i ett kommentarsfält värdefulla om de inte är uppbackade av belägg - om det inte finns stöd för dessa eller motiveringar?

Frågor, frågor alltid dessa frågor...

God jul på er!

Eder Riskminimerare




8 kommentarer:

  1. "Personligen vill jag dock inte överbetona detta, det är viktigt att leva ett bra liv här och nu, i morgon och när vi blir gamla." Kan inte mer än hålla med, för många verkar ha lite för hög spar procent för att bygga upp besparingar tidigt. Har man inte roligt när man sparar så har man inte roligt senare heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din sista mening är något att begrunda, Probus. Roligt har man i nuet och har man levt ett rikt och givande liv så har man säkert ofta gjort rätt. Och vad är det man skall göra där i framtiden när man har sina besparingar? Undrar hur mânga som har tänkt på det - om man inte gillar att resa nu, kommer man då att göra det som pensionär när kroppen inte orkar så mycket. Samtidigt vill man kunna leva någorlunda komfortabelt när man är gammal och bekosta vård om man skulle behöva. Man måste hitta rätt balans mellan sparande och nu. Buffet har för övrigt sagt: Isn't that a little like saving up sex for your old age?”

      Radera
    2. Samtidigt tycker jag inte att man ska belasta sin omgivning med tydliga riktlinjer på sådana här frågor, människor är olika och man måste få leva sitt liv på sitt eget sätt.
      Med det sagt kan jag personligen också tänka "han borde kanske hellre bjuda sin familj på en resa" eller liknande när man läser en del blogginlägg. Men som sagt, jag har respekt för att en del får en större tillfredsställelse av att bygga för framtiden än att njuta här och nu, det gäller att ens privatliv inte drabbas bara.

      Själv har jag aldrig snålat in när det gäller t.ex. resor/upplevelser med nära och kära eller presenter, men haft stor självdisciplin när det gäller mat- och klädbudgetar och andra vardagsutgifter. Ibland har det väckts en varningsklocka i huvudet när man sparat en tusenlapp extra en månad på grund av en extra attraktiv investeringsmöjlighet, men i längden har jag trots allt aldrig ångrat en sparad krona.

      Radera
  2. Tack för ett bra inlägg och en bra blogg!

    God Jul!

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant inlägg tycker jag! Man skulle ju kunna se det som att varje enskild människas liv går ut på att maximera lycka (på samma sätt som kapitalismen handlar om att maximera vinst). Då är ju frågan varför man skulle vilja "offra" viktiga saker tidigt i livet (som man kanske aldrig kommer kunna uppleva senare i livet) bara för att man ska spara pengarna?

    Jag tycker personligen att devisen "spara 10% av lönen" är en fantastisk balansgång mellan att spara för framtiden och att leva här och nu. Jag är själv född i mitten av 80-talet, och egentligen räcker det för mig att spara runt 10% av lönen resten av livet, och få en avkastning i linje med index för att ha en rejäl förmögenhet vid pension.

    Jag tänker även på de som "extremsparar" 50 - 70% av sin lön, man ser dem skjuta upp beslut som, hus, barn, resor osv. för att kunna spara varje krona. Jag brukar reflektera då och resonera om det inte är bättre för dessa att försöka jobba mindre idag (t.ex. jobba 50%), och därigenom få mer egen fritid nu istället för att jobba stenhårt, skjuta upp viktiga saker i 20 år för att sedan någon gång efter 40-45 år börja "leva sitt riktiga liv".

    SvaraRadera
  4. Mycket bra inlägg (som vanligt..)

    Även jag gillar de filosofiska delarna med aktieinvesteringar.
    Resultatet är mer en bisak som ger extra inkomster någon gång i framtiden när de kanske behövs.
    För mig är aktier bara en hobby som ger glädje, kunskaper och erfarenheter, och jag använder bara kapital "som blir över".
    (Jag har "en välskött privatekonomi" med låga kostnader, vilket gör att ganska mycket blir kvar varje månad.)

    Patrik B resonerar helt rätt, till skillnad från de flesta av alla andra 80-talister.
    Mycket klokt tänkt från början gör att du får en bättre framtid.

    Jag är något äldre och har en annan situation.
    "Problemet" blir att jag kanske inte behöver de extra inkomster som aktieutdelningarna ger även i framtiden, men då har jag ändå kvar glädjen, kunskapen och erfarenheten som min aktiehobby har gett under många år.

    Besser

    SvaraRadera
  5. Hej riskminimeraren och alla andra, bra och tankeväckande inlägg och bra kommentarer från er övriga. jag är 60+ och närmar mej "målsnöret" i form av pension. Jag har under 20 år medvetet investerat långsiktigt för att säkerställa passiva inkomster som guldkant utöver pensionen. Min strategi har hela tiden varit "trygga" och stabila aktier med god direktavkastning, f r a investmentbolag. Det viktiga är att detta har jag gjort med pengar som jag kunnat avvara samtidigt som jag levt ett gott och innehållsrikt liv. Tack vare min livsstrategi kan jag gå några år i förtid och förgylla mitt återstående liv med årliga sexsiffriga utdelningar. Slår mej inte för bröstet utan vill bara ge lite uppmuntran till de som befinner sig i ett tidigare stadium av sin aktieägarkarriär. Tack riskminimeraren för en bra blogg och God Jul allesammans!

    SvaraRadera
  6. Tack för att du delar dina synpunkter (och ni andra också) samt beröm! Jag kommer att vara nöjd även om jag får en modestare utdelning vid 60+ ...

    Gott Nytt!

    SvaraRadera