fredag 24 januari 2014

Uppföljning Danske Bank, Santander och Commerzbank

Under 2013 sålde jag våra Swedbank och SEB. Detta eftersom de uppnått en värdering av ca 1.5 ggr boken. Istället köpte vi in oss i tre europeiska banker med krisvärderingar. Hittills har utvecklingen varit bäst för Commerzbank med ca 90 % avkastning, följt av Danske drygt 40% och Santander drygt 20 %.

Värderingarna är fortfarande långt ifrån mina riktkurser. För Danske tycker jag att eget kapital kring 1.5 är rimligt och den värderas kring eget kapital. Men räntabiliteten är under fem så det är inte billigt i dagsläget, jag skulle inte öka just nu. Banken har uppvärderats på förväntningar om förbättringar. Men på sikt borde Danske kunna uppnå tvåsiffrig räntabilitet och lite till och då är dagens värdering inte utmanande. Vad gäller Santander är banken så effektiv och kvalitativ att den kanske blir ett nytt riktigt långsiktigt innehav. Medräknat goodwill värderas den dock till 1.5 ggr boken, men räntabilitet är kring 6 - 7 ggr. Här finns också stor potential på sikt även om banken inte är billig just nu. Vad gäller Commerzbank så har den trots nästan kursdubbling en ganska låg värdering. Vi betalar ca 0.6 -0.7 för boken medräknat goodwill. Men banken är fortfarande en turnaround-kandidat i rött. Här har jag satt upp exit vid när banken värderas till boken. Vi får se hur dessa banker kommer att klara stresstester.

Vidare har jag Deutsche Bank under bevakning. Den har inte alls värderats upp som Commerzbank, men hade inte en lika låg värdering från start. Vinstvarningen i dagarna tyder på att det kommer ta tid för Tysklands största bank att få fokus och lönsamhet i banken. Jag är nöjd att jag valde Commerzbank istället för DB och jag skulle faktiskt även  till dagens kurser köpa Commerzbank före DB, även om denna värderats upp kraftigt och det ligger en del förväntningar även i denna kurs. En annan bank jag följer är Raiffeisen International. Här finns en intressant exponering mot Östeuropa och en stabil ägare i Österrikiska Raifeissen Central Bank som ägs av många självständiga mindre banker. Aktien har värderats upp en del sedan jag börjat följa den. Men meddelade att man skall ta in pengar i en nyemission för att öka kapitalet så man kan klara stresstesterna. Eventuellt kommer jag köpa in mig i nyemissionen då Raiffeisen inte värderas högre än Commerzbank även om banken gör vinst. Det finns stor uppsida i deras verksamheter i Östeuropa även om Slovenien, Ungern och Ukraina är problembarn för tillfället.

2 kommentarer:

 1. Raiffeisen tycker jag verkar vara ungefär som en östeuropeisk variant av Santander och relativt intressant.

  Hur ser du tradingen i Deutsche och deras enorma oförmåga att skapa lönsamhet? Lönsamheten har ju varit usel i femton år med ROE på i snitt 7,5 %.

  Hur ser du på Santanders intåg i Kina? Ledningen har en extrem expansionsvilja och jag läste en intressant kritisk artikel under julledigheten: http://finance.fortune.cnn.com/2014/01/03/santander-botin-trouble/

  Artikeln tycker jag är lite kortsiktig. Den talar mycket om problem här och nu i t.ex. den brasilianska ekonomin, men på lite sikt tror jag själv inte att det är så tokig med den enorma diversifieringen på tillväxtmarknader som Santander har i kombination med Europa som lär rycka upp sig en vacker dag.

  SvaraRadera
 2. Deutsche bank är en förvånansvärt svag bank med risker i bl a trading, inte min favorit. Men samtidigt har de en stark marknadsposition och givet de de tyska storföretag de servar världen över och stabiliteten i Postbanken i Tyskland borde förbättringspotentialen vara stor.

  Vad gäller Santander så har den blivit nedvärderad de sista dagarna beroende på oron i Argentina där valutan har rasat. Men här ser man också styrkan med en stor diversifierad bank som Santander. Om en delmarknad har stora problem, får det inte enorma konsekvenser för hela rörelsen. Trots enorma kreditförluster i Portugal och Spanien och Portugal har man klarat av stabila vinster på globalnivå.

  Vad gäller köpet av 8% i Bank of Shanghai så verkar det att vara en aktion som närmast är contrarian, dessutom betalar man bar 6.5 gånger vinsten. Många västerländska banker har trimmat ner eller avvecklat sina
  Kinainvesteringar och här köper man av HSBC. Jag tror att Santander känner att har en stark position i Nordamerika, Latinamerika och Europa och nu vill man stärka positionen i Asien. Helt ok tycker jag.

  Raiffeisen är intressant. Studerar nyemissionen med intresse.

  SvaraRadera