Det första jag vill nämna är att jag hade Öresund, innan HQ-fiskot, som ett av mina största innehav. I delningen fick vi en större post Creades än Öresund. För inte så länge sedan sålde jag lite i Creades för ca 130 kr, som också för övrigt var introduktionskursen. Jag gillar Sven Hagströmer, men Öresund har en mer riskminimerande portfölj, därför hyvlade jag ner Creades lite så jag hade ungefär samma investering i båda bolagen. De kompletterar varandra väl tror jag, dock med helt olika inriktning.
Avanza utgör idag ca 25 % av substansen i Creades och är ankaret i portföljen. Det är fantastiskt att detta bolag är startat från scratch men deras affärsmodell är verkligen upp till bevis nu. Efter år efter år av stora framgångar möter bolaget nu lite motstånd. Oligopol-bankerna har sänkt sina courtage på aktieaffärer och förbättrat sina internetbanker. Dessutom har de förbättrar sina fondutbud och säljer t o m indexfonder och börshandlade fonder för billiga penningar. Frågan är om tillväxten kommer tillbaka. Det finns uppgifter om att Avanza har förhandlat med Nordnet om en sammanslagning men att Hagströmer och Dinkelspiel inte har kunnat komma överens om vem som blir styrelseordförande etc. Att dessa förhandlingar har pågått säger lite om Avanzas position. Det möter konkurrens från bolag som har skalfördelar och kan ge subsidier till de områden som konkurrerar med Avanza och Nordnet finansierat genom andra lönsamma delar av deras rörelse.
Lindab, näst största innehav, är ett byggprodukt och ventilationsföretag och ett intressant case. Bolaget går dåligt i denna konjunktur men har historiskt tjänat mycket pengar. Systemair som delägare visar på möjligheter till en strukturaffär som kommer att förtydliga värden i ventilationsdelen av bolaget. Ett klassiskt Öresundsinvesteringscase om det lyckas. Uppdelningar och strukturaffäter tar fram värden - creative destruction = Creades. Dock har Lindab en bedrövlig Europakonjunktur emot sig i allmänhet och byggindustrikonjunktur i synnerhet.
I Haldex vet vi att Öresund har plockat fram värden via en delning av bolaget i tre delar. Traction såldes, Haldex som säljer komponenter för bromssystem till fordonsindustrin går bra. Concentric som gör hydraulikprodukter och pumpar till dieslelmotor är ett ganska stort innehav i Creades och verkats också vara på väg som nishad aktör. Att vara specialiserad underlerantör till lastvagnar och fordondsindustri ger ett intressant spel på en konjunkturåterhämtning. Och det finns tillväxtmöjlighter, t ex har Concentric etablerat sig i Brasilien. Tillsammans utgör Concentric och Haldex det tredje största innehavet. VD Stefan Charette kan ta på sig äran för denna fina omstrukturering och utveckling, värden har verkligen kommit fram.
Carnegie är det fjärde betydande innehavet i Creades potfölj och jobbar intensivt för en turnaround. Fonder, private banking går bra men investmentbanking är svårt nuförtiden. Dock har nedskärningar i denna del börjat visa svarta siffror efter en tids blödande.
Klarna internetbetalningar går från klarhet till klarhet och Acne imponerar också. I dessa tillväxtbolagsjuveler är Creades delägare med Qvibergs gäng. Ework platsar också i detta sällskap. Global batterier är en udda fågel som dock går en spännande framtid till mötes.
Transcom och Note är små innehav men riktigt utmanande turnaround case. Vilket är min huvudkritik mot portföljen - det mesta är inriktat på turnaround, omstrukturering och tillväxt. en ganska stor del är onoterat. Till försvar för Creades skall dock sägas att små och medelstora företag av denna typ är prioriterade för deras affärsmodell och inriktning. Det passar därför in i en diversifierad portfölj som min, men större stabilare bolag behövs för att balansera upp. Creades resa kan bli ganska svängig om jag får gissa, vilket inte behöver vara ett problem om huvudriktningen är framåt och uppåt. Utdelning har uteblivit hittills.
Är detta ett bolag för dig?
Jag tycker att Creades har blivit för litet för att kunna skapa något. Det var inte så stort efter delningen delningen från Öresund och nu har väl runt 30% försvunnit iväg till Pan Capital. Creades har blivit Sven Hagströmmers lekstuga där Biovestor har precis 50% av rösterna.
SvaraRaderaSen tror jag inte på att Qviberg och Hagströmmer ska dela på Klarna. Dom kunde ju uppenbarligen inte samarbeta i gamla Öresund, varför ska dom kunna göra det nu?
Jag tror inte det ar for litet om man skall jobba med att ta fram varden i sma- medelstora case. H & Q maste nu samsas i Acne och Klarna. Att de har delat pa dessa aktier borgar for att det tror att det finns fin potential. Det skulle inte vara vart ett fortsatt samarbete annars. I Klarna finns ju ocksa storheter som Sequoia Capital och Niclas Zennnstroms Atomica med som agare.
SvaraRaderaHoppas inte Avanza och Nordnet slås ihop. Bättre att de fortsätter konkurera med lägre courtage som följd.
SvaraRaderaSubstansvärdet per 30 april uppgick till 143 kr per aktie, innebärande en ökning med 11 procent sedan årsskiftet.
SvaraRaderaInnehav Antal Marknadsvärde, Mkr Kr/aktie 1 Andel %
Noterade tillgångar
Avanza Bank 4 002 818 571 36 25
Lindab International 7 870 782 399 25 17
Concentric 3 279 700 216 13 9
Haldex 4 421 597 181 11 8
Transcom 82 152 249 53 3 2
eWork Scandinavia 1 193 280 42 3 2
Note 4 613 827 30 2 1
Likviditetsförvaltning 24 1 1
Onoterade tillgångar
Carnegie 2 293 18 13
Klarna 3 165 10 7
Acne Studios 143 9 6
GLOBAL Batterier 4 93 6 4
Ferronordic 19 1 1
Övriga tillgångar och skulder 5 76 5 3
Totalt 2 307 143 100