fredag 19 augusti 2016

Om Ratos problem och möjligheter





Familjen Söderberg och dess stiftelser är storägare i Ratos, enligt di.se igår säger sig de vara nöjda med potentialen i flera av de nya innehaven (jag håller med, investeringarna efter den misstajmade i Aibel ser intressanta ut). De vill också ha stabil utdelning till sina stiftelser, vilket i dessa 150-års-jubileumstider låter som strävan om bibehållen utdelning på 3.25 per aktie (blir mycket svårt, redovisas nedan). Med en aktiekurs under 40 kr efter gårdagens dåliga rapport är ju dessa 3.25kr/aktie - i negativ räntemiljö - en fantastisk direktavkastning på drygt 8%.



Så här har Ratos utdelning på stamaktier och preferensaktier sett ut de sista fem åren (ratos.se):



Problemet är att denna utdelning (stam och preferensaktie) kostar drygt ca 1.1 miljard kronor per år och med de många nya investeringarna, se nedan (måste nog ta en paus nu), bl a en större fastighetsinvestering i Finland, samt kapitaltillskott till problembolag som Aibel och Bisnode etc blir kassan hårt ansatt. Ratos återköper dessutom preferensaktier (de har 713 000 C-aktier utestående), de har redan köpt tillbaka ca 117 000 det senaste året. Inlösenbeloppet efter stämman 2017 är 1827,50 kr per pref-aktie. Om Ratos inte återköper de drygt 700 000 preferensaktierna vid denna tid 2017 ökar utdelningen per aktie till vad jag förstår 120kr/år.  Min gissning är att Ratos löser in dessa aktier, det kommer att kosta 713000 X 1827.50 = ca 1.3 Miljarder kronor.

1. 1 miljarder till utdelningar
1.3 miljarder återköp preferensaktier
--------------------
2.4 Miljarder

I moderbolaget har man enligt gårdagens rapport likvida medel på 2430 MSEK, men nettotillgångar i moderbolag och centrala bolag redovisas som 2066 MSEK.

"Houston we have a problem..." Måste bli en utdelningsminskning om inte:

De sensate åren har Ratos dock kunnat dela ut väl p g a försäljning av bra bolag - som man faktiskt också fått bra betalt för och bra IRR-avkastning på - som Nordic Cinema Group, SB-Seating och Inwido. Men kassan från dessa försäljningar äts snart upp av utdelningar, nyinvesteringar och kapitaltillskott till problembolag - som vi såg ovan.

Innehavsbolagen går alldeles för knackigt som helhet för att kunna tillföra årliga vinster/kassaflöden som räcker till stam/prefens-aktieutdelning, återköp av preferensaktier, nyinvesteringar, samt kapitaltillskott till problembolag. Långt ifrån.

Min gissning är därför en börsnotering av vin- och spritbolaget Arcus-gruppen, som går allt bättre. Detta bolag är, enligt mig, undervärderat i Ratos bok och de har gjort fantastiska saker med detta bolag som numera tjänar bra med pengar och är konjunkturstabilt. Multiplarna borde bli höga i dagens börsklimat om man släpper ifrån sig aktier i detta bolag. Av Ratos egna kapital på knappt 12 Miljarder utgör Arcusgruppen endast 700 miljoner SEK. Ratos äger 83% av Arcusgruppen.  Denna grupp omsatte ca 2.5 Miljarder SEK 2015 (16e året i rad med omsättningstillväxt!) och gjorde 106 miljoner i vinst. Q4an är viktigast - julförsäljning av akvavit etc. I år tror jag de kan tjäna 150 - 200 Miljoner. 2015 gjorde de förlust under Q1 och Q2 med 26 Miljoner; i år gjorde de en vinst på 22 miljoner för samma tid. Nästan 50 miljoner bättre. Om de skulle kunna tjäna 200 Miljoner kr 2016 skulle bolaget med ett P/e på mellan 15 - 20 över börsen kunna ge stora tillskott av medel, bl a till utdelningar, även om bara en del av de 83% avyttrades över börsen.

Ett annan huvudspår för den nya VD'n och Styrelseordföranden är att ta itu med problembolagen. Bisnode borde bli en del av en strukturaffär, eller delar av det säljas - hela?, och nu måste det vara slut för det lilla kapitalslukande kaminbolaget Jötul (likt Hafa är det antagligen för litet för att bli lönsamt, behöver bli del av strukturaffär). För Aibel och GS Hydro som är exponerade mot olje/gasindustrin blir det till att fortsätta kapa kostnader och minska kostymen, vilket kostar att göra - men här har vi en option mot ett högre olje/gaspris. Det är två fina bolag, men med bedrövlig marknad just nu - men vid bättre olje/gaspriser finns det hävstång i dessa. Dessutom står Aibel för ca 4.2 miljarder av Ratos totala skulder på 11.8 Miljarder SEK (det var antagligen därför bankerna ville ha kapitaltillskott i Aibel).  Euromaint har man tagit stora nedskrivningar på (Tyskland) och de tycker jag skall få en ny chans - fick ny Arlanda tågserviceorder. Biolin S.borde kunna hitta tillbaka till lönsamhet.

Ratos bör vara glada över HENT's etablering på den svenska byggmarknanden, ca 1.6 Miljarder i två initiala orders, är lovande. Bolaget går bra och växer så det knakar. HENT är stjärnan i portföljen, men DIAB, Leidl, MCC, HL Display, KVD och Nebula går också bra. Tillsammans har dessa bolag ett positivt rörelseresultat på 375 MSK för första halvåret i år.

Problemet är att Aibel, GS-Hydro, Bisnode, Jötul och Biolin tillsammans gjorde ett negativt resultat för första halvåret på 320 Miljoner SEK. På helårsbasis kanske det inte blir fullt ut det dubbla, men även ca 500 MSEK blir tufft. Det är halva 2015 års aktieutdelningen på 3.25/aktie. Dessa bolag måste omstruktureras, säljas med förlust, eller få tillbaka en bra marknad för att Ratos rörelseresultat skall kunna bidraga till bl a utdelningar. Förvaltningskostnaderna för Ratos är dessutom ganska höga, knappt 200 Miljoner för ett halvår - då har man inte råd med sådana här dåliga resultat i flera bolag.

De nya innehaven airteam, Serena Properties, Speed Group, TFS, Gudrun Sjöden, och Oase Outdoors ser dock spännande ut. Och några bidrog tillsammans redan med 71 Miljoner i positivt rörelseresultat i denna rapport.

Susanna Campell fick mycket skit för att Ratos storköpte Aibel under sin början som VD i December 2012. För att finansiera köpet sänktes utdelningen från 5.50kr/aktie till 3kr/aktie, vilket gjorde utdelningsinvesterare med rätta förbannade. Men jag tror att den tidigare hyllade Arne Karlsson planerade det köpet. Han blev styrelsemedlem i Møller/Maersk 2010, och fick därmed insikter i oljeservice/oljeutvinning. Jag tror inte Susanna hade kunnat driva igenom ett så stor och riskfylld investering själv, som ny VD - hon blev VD i April 2012 bara ett halvår senare. Många inom Ratos ledning är säkert ansvariga för den feltajmade investeringen: Susanna, Arne och flera andra. Så stora investeringar med så stora lån gör man inte utan minutiöst arbete med flera inblandade. Detta har i princip lett till att Susanna fick sluta på Ratos.

Nya ordföranden, Johan Wiström, gjorde det bra på ÅF, bl a många bra kompletterande köp. Magnus Agervald har gjort det bra på Byggmax. Jag tycker att med de nya investeringarna och dessa nya personer i ledningen finns det potential i Ratos. Men jag ser också de problemen som aktiemarknaden tar fasta på. 

Bolaget är - likt vad Oriflame tidigare var -  ett sorgebarn i min portfölj. Precis som i Oriflame köpte jag in mig i finanskrisen tidigt 2009 och har sedan ökat vid en handfull tillfällen. Spannet för inköp är 40 - 65 kr. Mitt GAV är kring 50-lappen. Bolaget har dock delat ut väl vilket hyfsat till min totalavkastning, jag har fått som minst fått 3kr per år/aktie.

Igen har jag gett ett bolag tid, igen har jag snittat ner mitt inköpspris (fångat en fallande kniv), igen har jag visat tålamod. Jag tror faktiskt att Ratos kommer ge en bra totalavkastning de kommande 5 åren. Vad tror ni om Ratos? Är denna typ av publikt riskkapitalbolag ens möjligt "in the long run"? Kommer Söderbergs och den nya ledningen att göra om Ratos till ett traditionellt investmentbolag igen? Kanske en blandning onoterat och noterat som Investor?



35 kommentarer:

  1. En yperlig genomgång!
    Jag resonerar likt du. Dock valde jag att inte öka igår under "slakten". Detta då jag tror att det kommer bli bättre inköpsläge i slutet av året då det kommer förmedlas om en sänkt utdelning. Som långsiktig ägare ser jag detta som sunt då jag ämnar få avkastning under en lång tid via både utdelningar och värdemässigt (just nu är den sista satsen skrattretande men kanske inte om 1-3år?).

    Jag behåller och ämnar köpa mer, men avvaktar en stund till.

    /sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och bockar, Sofokles! Kanske klokt att vänta - en utdelningsminskning ligger nog i korten om man inte t ex säljer av Bisnode eller noterar Arcus. Utdelningar i Ratos är bra - från min första investering 2009 har det blivit många kronor i utdelning. I början fick man kring 5an per aktie har jag för mig. Kurstegringen har man tid att vänta på med dessa utdelningar i 0-räntetider.

      Radera
  2. Vad behöver Ratos ge för avkastning kommande 5 år för att investeringen ska ses som "rätt"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Principiellt riskfria räntan + en risk premie, traditionellt 7 - 8 % per år. Men med 0-räntor kanske man skall nöja sig med 5% totalavkastning per år? Naturligtvis vill jag ha mycket bättre avkastning än så. Men om kursen skulle stå still kring 40 spänn de kommande 5 åren och utdelningarna blir i spannet 2 - 3 kr aktie per år så är det ju bra mycket bättre än ett sparkonto oavsett bank/finansbolag.

      Radera
  3. Bra sammanfattning. Jag tycker liksom du att Arcus-gruppen är en av de intressantaste innehaven. Ett aber är den dyra förvaltningen. Den sticker lite i ögona. Investeringen i Aibel var högst udda. Från att aldrig förr haft ett sådant bolag så gjorde man en stor-investering i en helt (för Ratos) ny bransch. Tror att någon med ganska stor pondus och övertalningsförmåga drev igenom det. Har inte gjort nämnvärda saker med mitt Ratos innehav. Via Ratos får man exponering mot en del, inte sällan lite, problemfyllda bolag som kan hyfsas till och säljas. Jättesvårt att sia om vilka de kommer göra god vinst på och vilka som kommer vara misslyckade "förädlingar", men vill man ha en dylik exponering så kan man ju ha det via Ratos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade min lilla sammanfattning av läget, Spartacus! Ja Aibel-investeringen var ovanlig och konstig för att vara Ratos. Tyvärr har det lett till eroderat förtroende av aktiemarknaden. Den nya handfull bolag man köpt verkar att vara friska bolag, men något blir säkert ett ruttet ägg...Den dyra förvaltningen kräver bra investeringar och avyttringar framöver.

      Radera
  4. Sälj är mitt enkla råd, har man inte fixat verksamheten på 5 år så lär det inte gå. Eller behåll så kanske pengarna räcker till begravningskostnaden för bolaget. 20 kr står den i om två år är mitt tips

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sälja kan man göra, speciellt om det inte finns triggers. Jag sålde Getinge innan jul 2015 efter att ha innehavet i 10 år. Hur jag en vände och vred på bolaget hittade ingen direkt ljuspunkter. Fick 215 kr aktien. I sluttande plan sedan dess. Ibland skall man sälja. I Ratos ser jag mer möjligheter, och inte bara problem. Så försäljning inte aktuellt.

      Radera
  5. Min resa med Ratos blev högst kortvarig. Kollade lite på några aktier som kändes lite kalla. Valet föll på Alfa Laval och Ratos. Alfa runt 130 kr och Ratos för 43 kr inköptes. Alfa Laval började stiga på ett bra sätt. Hoppas nu kunna bygga en position i detta kvalitetsbolag.

    Ratos blev en felsatsning. När rapporten kom och jag började förstå var jag befann mig var det bara att sälja. Bolaget är ett lysande exempel på vad Buffett brukar beskriva som there´s never just one cockroach in the kitchen.

    Portföljbolagen tjänar dåligt med pengar. I Aibel kan det behövas mer pengar betydligt mer pengar. Skall man nu sälja något bolag så blir det kanske Arcus. Ett bolag som jag tycker man skall behålla.

    Jag gjorde som jag brukade behöll min vinnare, och sålde min förlorare. Tycker inte någon har någon större anledning att satsa några pengar i detta.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår ditt beslut till viss del, Lars! Men i min värld är det fr a Aibelinvesteringen som är riktigt rutten (megacockroachen) i Ratos. Alfa L. är faktiskt exponerad mot samma olje- och gasmarknad som Aibel. Jag tror att om Alfa går bra de kommande 5 åren då kommer Aibel och med stor sannolikhet Ratos också gå bra.

      Radera
    2. @Riskminimeraren

      Visst är det som du skriver. Allt med olja& gas, och fartygsrelaterad verksamhet ser besvärligt ut. Det är ju därför Alfas kurs ligger där den ligger. En sjöfartsaktie som Maersk går att handla för 9000 DDK.

      Alfa Laval har en helt annan bredd och tyngd att reda ut problemen bara en sådan sak att man lyckades hålla marginalerna i Marine och Disel trots en försäljningsnedgång på + 10%. Imponerande.

      Anledningen till att jag sålde var att Aibel, och portföljbolagen går för dåligt helt enkelt. Jag utgår från att utdelningen till stamaktieägarna ställs in. Finns ju inga pengar att dela ut. Jag tror att Ratos är betydligt mer pressade än vad man vill ge ske av. Aibel kan bli en synnerligen obehaglig kollation.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Har dom inga pengar att dela ut? Du får nog gå en ekonomikurs och lära dig att läsa.

      Radera
    4. @Anonym

      :-). Jag får nog göra det. Inget fel i att fortbilda sig.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    5. Lars, du har en poäng i att Alfa Laval är ett kvalitetsbolag med svår marknad för delar av sin verksamhet. Min poäng är så vitt jag begriper är Aibel också ett kvalitetsbolag, men de är bara exponerade mot denna tuffa marknad. I Ratos fall är GS Hydro exponerad mot samma svaga marknad.

      Radera
  6. Köpte också för en liten summa under raset då jag gillar ratos riskspridning och för att de verkar göra ett jädra jobb med att utveckla och leda småbolag. De verkar inte orädda för att göra grovjobbet, och med nye byggmax-vd tror jag säkert att saker kommer att bli ännu bättre.
    Läste dock en jämförelse mellan olika investmentbolag på http://arnetalving.se/2016/08/10/investmentbolag-blogg/ och som aktie betraktad verkar företaget tråkigare. Kanske är Svolder ett bättre alternativ för den som vill ha flera olika små bolag med stor potential?
    Hoppas dock du har rätt i att det är nu det vänder! Det kommande halvåret får vi nog isåfall se den största rabatten innan det händer.
    Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investmentbolag är generellt sett fantastiska alternativ för oss som försöker att spara på ett rationellt sätt. Mitt mest lästa inlägg här på bloggen handlar om investmentbolag, det kanske kan vara ett komplement till Arne Talvings: "Tio skäl att äga en korg svenska investmentbolag"

      Radera
  7. Man kanske ska ta en position och hoppas att det värsta är bakom.

    Hoppas den fortsätter ner så kanske jag slår till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt sett, skulle jag vilja ge som råd, skall man inte "hoppas" när det gäller aktieinvesteringar. Investeringar blir oftast mer lyckade om man vet exakt varför man investerar (kan sitt bolag), och om man vet vilka potentiella triggers som kan ge en bra utveckling för bolaget och aktien.

      Radera
  8. Jag hade Kungsleden mellan 2007-2012 och är sedan dess livrädd för att bli sittande med problemföretag. I Kungsledens fall var det skattedomar, ägarlöst bolag med överbetald ledning samt att man bundit lån till höga räntekostnader. Dessutom var Kungsleden på den tiden precis som Ratos idag, ett bolag som hade för höga utdelningar vilket långsiktigt inte gick runt.
    Först dom senaste åren, ungefär sedan 2014 har Kungsleden under ny ledning, ny affärsplan och ny huvudägare, börjat bli en rejäl vinstmaskin igen -men det tog flera år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan vara ett gott allmänt råd. Men Ratos är enligt min mening inget problemföretag, men de har gjort ett par mindre bra investeringar. Och de har tydliga ägare sedan sisådär 150 år tillbaka. Från 2001 - 2011 var Ratos en av de störst lysande stjärnorna på den svenska börshimlen. Och Arne Karlsson en av de duktigaste VDarna i Sverige. Det är detta som är "problemet": Ratos fick orimliga förväntningar på sig. Aktiesparare och marknaden vande sig med enorm överavkastning, och då blev fallhöjden stor - bolaget var mycket högt värderat i slutet på Arnes tid som VD. Nu är förväntningarna ganska låga efter fem år av pyspunka på ballongen.

      Radera
  9. I fakta från Ratos senaste årsredovisning där nyckeltal från de senaste 5 åren redovisas så kan man läsa ut följande för åren 2011-2015. I siffrorna ingår givetvis även Ratos avyttringar vilket gör det hela ännu mer anmärkningsvärt:

    Totalt resultat efter skatt per aktie under perioden = 10,17 kr
    Total utdelning per aktie under perioden = 18 kr

    Man har delat ut mer pengar än man har tjänat efter skatt, under fem år i rad.
    Eget kapital per aktie har under perioden minskat från 43 kr 2011, till 36 kr 2015.

    Alla ovanstående siffror är från Ratos egen årsredovisning 2015.

    Varför är en hög direktavkastning så fantastisk för Ratos aktieägare när de gröper ur tillgångarna i Ratos? Med mindre tillgångar blir företaget givetvis lägre värderat varvid aktiekursen sjunker.

    Tycker man att Ratos är dåliga på att förvalta bolagets tillgångar är det förstås bättre att bolaget delar ut tillgångarna till sina aktieägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att du bygger ditt resonemang på sidan 141 i Årsredovsiningen 2015. Om du tittar lite längre ner i tabellen, så kan du att Ratos har gjort nästan 5 Miljarder i exitvinster för dessa fem år, men man har också tagit nedskrivningar på ca 1,7 Miljarder. I min värld så är exitvinsterna en del av ett bolag som Ratos affärside. De köper, utvecklar och säljer vidare. Vinster är inte bara de underliggande bolagens sammanlagda vinster. När bolag avyttras sjunker eget kapital då dessa bolag ej längre är del av substansen.

      Radera
    2. Det är ju precis det jag skriver i mitt inlägg. Att även när man räknar in Ratos exitvinster så räcker inte ens det totala resultatet för att täcka Ratos utdelningar de senaste 5 åren. Eget kapital har också minskat från 43 kr 2011 till 36 kr 2015. Med tanke på denna utveckling är väl inte aktieutvecklingen speciellt förvånande?
      Min fråga var varför många Ratos aktieägare verkar otroligt intresserade av direktavkastningen och i princip bortse från att bolagets tillgångar där med gröps ur med sjunkande tillgångar för Ratos som resultat. I förlängningen är ju denna överutdelning mer och mer ohållbar om man inte målsättningen är att växla ut företaget till ägarna.

      Radera
    3. Nej, det är den inte! På lång sikt måste ett bolags vinstgenerering naturligtvis ge dess utdelningskapacitet. Antingen måste portföljbolagen gå bättre och skapa större sammanlagda vinster, eller också måste Ratos rada upp fina exitvinster - eller en kombination.

      Radera
    4. @Anonym

      Kan bara hålla med dig. Ratos är en merry go round som kommer att stanna av sig själv om det håller på så här. När jag sålde utgick jag från att utdelningen kommer att slopas. En direktavkastning på runt 8% signalerar att något är fel.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  10. Ratos måste leverera som det heter nu för tiden... då jag gick in efter rapporten, hehe

    SvaraRadera
  11. Fyllde också på efter rapport. Och lär fortsätta fylla på (försiktigt) även framgent.
    Investmentbolag är intressanta, där inte alla portföljbolag alltid kan gå bra. Jag är trygg i min placering i bolaget.

    SvaraRadera
  12. För de som vill köpa Ratos med viss säkerhetsmarginal är det bra om aktiepriset är lägre än EK, och dit har vi väl inte hunnit än.
    Möjligen kan det komma tillfällen under hösten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, bolagen är inte marknadsprissatta eftersom få bolag är börsnoterade. Arcusgruppens egna kapital är 700 MSEK i redovisningen. De kommer att göra 150 - 200 MSEK i vinst i år enligt min bedömning. Om detta stämmer måste de vara undervärderade.

      Radera
  13. Arcus-Gruppen är under försäljning eller notering as we speak banker anlitade. Ska bli intressant vad exit blir. Jag märkte att han som är vd tills vidare underströk att guidningen är fram till q2 och jag tror också arcus snart säljs. Hoppas köpa på 36 kr innan våren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ratos EK enl ÅR är 36:- så det är väl en bra utgångspunkt vid köp av Ratosaktien

      Radera
    2. Intressant om Arcus, kãlla? Eget kapital och Ratos är inte straight forward eftersom icke marknadsnoterade bolag.

      Radera
  14. Med dess nya, synnerligen erfarna ledning kommer RATOS att ordna upp sig om något år. ABSOLUT! Inte skulle vare sig Ordf, eller VD:n hoppa i en tom tunna.
    Utdelningen kommer sannolikt att sänkas kraftigt och flera av liken kommer att städas ur garderoberna. HAVE FAITH !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror också detta kommer att bli bra till sist Jim! Men det har tagit längre tid än jag tänkt mig att få ordning på Ratos. (-:

      Radera
  15. Gick in i år och nu händer det.....
    Johan

    SvaraRadera