fredag 13 november 2015

Småspararnas hjälte Jonas Bernholm från Aktiespararen

Jag vet inte om ni läser det utmärkta magasinet Filter (samma gäng bakom den intellektuella fotbollstidskriften Offside). Där finns ett initierat reportage om läkaren Jonas Bernholm (se gammal bild), som jag tyvärr inte kan hitta en länk till online. Så som jag minns reportaget handlar det om Bernholms stora och unika samling av amerikansk musik (jazz, soul, men speciellt R&B) på vinyl. Så vitt jag kommer ihåg sålde han denna till ett mycket högt pris till samlare i USA. Jag kan tyvärr inte hitta mitt pappersnummer - om någon läsare har detta rätta mig gärna. Minnet kan svika mig...

Detta är dock en mycket privat man (all heder åt detta) så jag har inte så mycket mer information, mer än att han driver egen investeringsverksamhet sedan många år tillbaka.


Denne Bernholm är också en mycket originell och viktig skribent i tidningen Aktiespararen. I början när jag läste denna tidskrift förstod jag inte hans storhet. Men allteftersom jag har läst den har jag slagits av hur viktiga hans texter är.  Som ni vet botaniserar jag mest bland stora bolag, gärna investmentbolag så han skriver om ett annat universum än mitt.

Han skriver om små obskyra bolag som ibland svindlar oss småsparare. Som riskminimerare blir man påmind om hur många förhoppningsbolag, bolag med vag affärside och svaga finanser det finns på de mindre listorna. Dessutom är ett tema evinnerliga nyemissioner. Han åker på stämmor som inte många besöker och jag tror att han har erfarenheter och kunskaper om de riktigt små bolagen som matchas av få. Så vitt jag förstår investerar han också i bolag på dessa listor med ibland stor framgång och ganska ofta med katastrofala resultat. På Realtid (från 2011) fann jag följande beskrivning av hans investeringsverksamhet:


Jag vill dock påpeka att det finns bolag på t ex NGM, Aktietorget och First North ( kanske också Alternativa Aktiemarknaden?) av hög kvalitet. Några av dessa bolag kommer att bli stora betydelsefulla bolag. Tyvärr finns också många, många bolag som aldrig kommer att göra uthållig vinst, aldrig kommer att få till en affärside som är långsiktigt hållbar - och ibland finns rena svindlare. Det är de senare som Bernholm ofta skriver om - och varnar oss om. Många amatörinvesterare skulle få mycket bättre avkastning om de läste Bernholms artiklar och reflektioner. De skulle undvika många minor och vara mer riskminimerande...på det sättet är han en hjälte!

Denna länk ger er möjlighet att läsa många ärliga, initierade och tänkvärda inlägg av Herr Bernholm på tidningen Aktiespararen. Intressant inte sant?

7 kommentarer:

 1. Kul att du skriver om Jonas Bernholm.
  Han är en av mina absoluta favoriter när det gäller att visa baksidan av många småbolag. Det som ser fint ut från framsidan är oftast inte hela sanningen.

  Jag har själv skrivit om honom i några av mina blogginlägg och rekommenderar alla hans över 100 inlägg på aktiespararen.se. Det är verkligen Läs&Lär.
  (Har ett eget arkiv av de bästa av hans texter som jag plockar fram ibland när man behöver styrka sina egna tankar om aktier och bolag.)
  Speciellt för alla "unga, blåögda och oerfarna" aktieinvesterare som tror att man kan göra snabba klipp på "billiga" aktier som kostar runt en krona.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. besser1, håller helt med dig! Alla som läser forum som Di's "Börssnack" borde läsa Bernholms texter innan de börjar att handla - eller än värre "trada" - många av de aktier som avhandlas där! Jonas Bernholm borde ge ut en bok med sina texter, publicerad av Aktiespararna!?

   Radera
 2. När handlades Lundbergs senast till substandspremie (449 mot 446 per 24 november)?

  //Hantverkarn

  SvaraRadera
 3. Vet ej, Hantverkarn. Men när jag tänker tillbaka den senaste 10-årsperioden har det istället ofta varit kring 15 - 20% substansrabatt. Intressant att du nämner Lundbergs i kommentaren till ett inlägg om Bernholms småbolagsäventyr, varningar och betraktelser. Om småsparare hade köpt stabila Lundbergs istället för huvuddelen av de bolag som Bernholm skriver om - hade de fått mycket bättre avlastning på börsen över tid!

  SvaraRadera
 4. "Att med en hårsmån ha undkommit en finansiell avrättning höjer livskänslan."

  :D

  SvaraRadera
 5. Kanske, men inte så riskminimerande Kalle Kr!

  SvaraRadera
 6. Vilket nummer av filter var det?

  SvaraRadera