söndag 6 september 2015

Mindre vansinniga verkstadsvärderingar

Den 27 April tidigare i år skrev jag ett kort inlägg om de, som jag då ansåg, oerhört höga verkstadsvärderingarna. Se den tabell jag gjorde då för några nyckeltal för fem stora verkstadsbolag:


Hur har det gått för dessa bolag från sent i April till i början av September 2015

Volvo har gått från ca 120 kr/aktie ner till ca 90 kr aktien. P/e är nere på kring 22. Men fortfarande verkar marknaden se något i detta bolag som Volvo bara glimtvis visar. Men kanske kommer bolaget att nå den typen av lönsamhet i framtiden, vem vet...


Sandvik har gått från drygt 100kr kr/aktie ner till 77 kr. P/e är nu ca 19. Kinaavmattning och minskade investeringar i råvarusektorn pressar aktien.


ABB har nu ett P/e tal på 16.5 och kursen har minskat lite (i CHF):


Atlas Copco har haft den största korrektionen och har gått från ca 300 kr till drygt 200 kr/aktien. P/e är ner från 29 till kring 19. Bolaget är nu mer rimligt värderat. Avmattad tillväxt i Kina, låga råvarupriser och därmed minskade investeringar har påverkat bolaget negativt likt Sandvik.


Slutligen har Assa Abloy sett en mindre nedgång, men handlas dock kring 25 ggr vinsten och nästan 20 ggr kassaflödet - så här är värderingen fortfarande hög.


Vad tycker ni; är Atlas/Sandvik bolag rimligt värderade nu eller skall de ner ännu mer när nu Kina verkar sakta ner och råvaruinvesteringar saktar av? Kommer Volvo att nå sin potential? Hur kommer ABB påverkas av minskad kinesisk tillväxt - och dess spridningseffekt i Asien? Kommer Assa att behålla sin premiumvärdering?9 kommentarer:

 1. Jag ser ingen reell kris i Kina. Däremot har staten lagt sig i tyvärr vilket gett mindre förtroende för ekonomin. Som jag förstår så lägger kineserna mer pengar på bostäder än aktier så de har knappast påverkats. Konjunktursignalerna är inte särskilt strålande för verkstadsbolagen men nedgången har också gjort mig intresserad av verkstadsbolagen, speciellt så är jag intresserad av Sandvik som jag tror kan överraska positivt närmaste åren när de får ut nya produkter på marknaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter 20 - 25 år med 10% tillväxt om året ser jag stor risk för ytterligare avmattning i Kina. Omställningen från exportinriktning och statliga investeringar i infrastruktur, mot en mer konsumentprisen ekonomi kommer att bli svår. Det finns också stora skulder i den kinesiska ekonomin. Detta kommer att påverka svenska verkstadsbolag en lång tid framöver. Vilka nya produkter kommer Sandvik att komma ut med?

   Radera
  2. http://www.di.se/artiklar/2015/9/9/risken-for-en-global-recession-55-procent/

   Radera
 2. Värderingarna har kommit ner men fortfarande för dyrt tucker jag. Dessutom brukar det vara hävstång i verkstad så vill gärna onte köpa för dyrt. Bara vänta vidare, förr eller senare kommer tillfälle.

  SvaraRadera
 3. Alldeles för dyrt fortfarande. Jag köper aktier regelbundet, men inte i bolag med denna höga grad av värdering. Det finns så mycket annat som är prisvärt just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ver inte om det är "alldeles för dyrt", men nog inte billigt heller...Bra strategi att köpa aktier regelbundet!

   Radera
 4. Är nog klokt att köra Shiller pe10 på dennna typ av bolag!

  SvaraRadera
 5. Då tror jag att du får vänta...
  I t ex USA har väl inte det hänt S&P 500 index sedan sent 1970-tal och tidigt 80-tal?

  SvaraRadera