Som ni säkert har sett har kursutvecklingen för SSAB åkt ner i källaren. Tuff stålmarknad just nu och andelen specialstål i ordets verkliga betydelse för SSAB är tyvärr inte så hög. I Kina har vi t ex ett stort överutbud på stålmarknaden när efterfrågan har avtagit (med många statsunderstödda/statsägda stålverk som inte följer marknadsekonomiska lagar). Skyddstullar kommer att delvis skydda bolag som SSAB från kinesiskt - och annat billigt importerat stål - på marknaderna i Nordamerika och Europa.
SSAB har inte en så hög skuldsättning, men dock en alldeles för stor goodwill-post på balansräkningen. Detta sedan Faxanders äventyr i Nordamerika (köpet av IPSCO) under brinnande högkonjunktur 2007. Denna i kombination med en relativt svag marknad i USA och Europa och en vikande tillväxt i Kina/världen har skickat ner aktien i källaren. Eventuellt anar också marknaden en nyemission för att skriva ner goodwillen.
Nu finns det mycket uppgifter i media om att Fredrik Lundberg skulle vilja driva på en avyttring av SSAB från Industrivärden till finska statens bolag Solidium. Detta bolag äger redan aktier i SSAB sedan de senare förvärvat finska Rautarukki. Om Solidium skulle köpa Industrivärdens del skulle de inneha nästan 30% av rösterna och kapitalet i SSAB. I dagsläget har de ca 10% och Industrivärden ca 18% av SSAB.
Detta tror jag inte på. Jag har följt Lundberg ganska länge. Han gillar realtillgångar: Fastigheter, skog, kraft. Bolag med substans. Han gillar inte högt belånade bolag eller svaga balansräkningar. Faxanders äventyr som skapade stor skuldsättning (rör-delen såldes, vilket gjorde att åtminstonde skulderna kom ner lite) och en massa goodwill var inte i Lundbergs smak. Dock gillar Lundberg att gneta och krama ur det mesta ur realtillgångar. Titta på hur välskött Holmen är trots att de verkar på flera marknader i utförsbacke, som t ex tidningspapper.
Här kommer min gissning. Det finns tre bolag som Lundbergs inte gillar så mycket i Industrivärden, i rangordning av ogillande:
1) Ericsson: detta högteknologibolag (inte Lundbergs kopp av te) med komplicerad konkurrenssituation; flera traditionella konkurrerande bolag har kursat eller gått samman, medan andra t ex kinesiska Huawei och teknikjättar i USA seglar upp som relativt nya konkurrenter. Konstant underperformer under de sista decenniet. Men kanske Industrvärden behåller av historiska skäl och ansvar mot Sverige? Också kontaktyta mot Wallenbergsfären.
2) ICA gruppen - vad kan Industrivärden om denna typ av bolag? Vad kan de tillföra? Lundbergs kan fastighetsdelen av bolaget. Men resten? Dessutom skyhög värdering och vad jag tror mycket mer konkurrens i framtiden.
3) Volvo - Ett relativt nytt bolag i sfären. Osäker om Lundberg är intresserad.
Så vitt jag förstår har Lundbergs köpt väldigt lite i dessa bolag direkt (lite Volvo?). Medan t ex SHB, Sandvik, Skanska är viktiga bolag för Lundbergs, via direktägande, utanför Industrivärden.
Tror ni jag är rätt ute?
Jo jag tror du ligger ganska rätt i dina antagande. plus lite affärer mellan Sca och Holmen.
SvaraRaderaSer du några möjligheter på dagens Large-cap lista?
Jag tror faktiskt att Holmen och SCA skulle kunna komma att genomföra en strukturaffär. Men långt fram i tiden - flera, flera år framöver. Mycket måste hända med SCA (delas upp i två bolag till att börja med). Dessutom har SCA i nuläget har ett börsvärde som vida överstiger Holmens. Lundberg skyndar alltid långsamt. Angående Large cap, det ser intressantare ut nu än i våras. Men jag avvaktar.
RaderaJag har ingen vidare koll på Lundberg, men SSABs affärer i USA var av sådan dignitet att det måste varit ett strategiskt styrelsebeslut så det var nog mer Nyren än Faxanderäven om Faxander genomförde det.
SvaraRaderaSverker-Martin, Norén och Faxander i en helig tre-eninghet (:
RaderaHade de inte fått sålt IPSCO's rörverksamhet i grevens tid sommaren 2008 kunde SSAB hamnat i en bedrövlig situation.
Tror du har helt rätt.
SvaraRaderaDet här spekulerats mycket i ett framtida uppköp från Lundbergs av Industrivärden.
Skulle vara intressant att höra vad du tycker om det?
Tack för en bra blogg
Med vänlig hälsning
Göran
Roligt att du gillar bloggen, Göran!
RaderaLundberg skyndar långsamt. Om 10 - 15 år kanske?
Även jag gillar Lundbergs och har följt både bolaget och Fredrik under några år.
SvaraRaderaDu har antagligen rätt om Ericsson och ICA men om jag mins rätt köpte Fredrik på egen hand Volvo vid 2 tillfällen.
Fredrik Lundberg gör inget överilat, men tvekar inte heller att göra det som är rätt långsiktigt.
Jag vågar inte gissa vad som händer i Industrivärden men det kommer att vara ett helt annat bolag om några år och min syn på bolaget har blivit mycket mer positiv.
Det är som jag ser det den stora fördelen med (bra) investmentbolag, jag behöver inte bry mig om framtiden, en kompetent och långsiktig huvudägare fixar det som behöver göras.
Därmed är bolaget numera en bra kandidat i en långsiktig aktieportfölj, det är bara att vänta på lägre kurser :-)
Besser
Ja, det var därför jag satte frågetecken kring Volvo. Beser, jag har också för mig att jag lästa att Lundbergs köpte lite Volvo direkt.
RaderaVi väntar alla på lägre kurser. (: I finanskrisen, tror tidigt 2009, kunde man köpa Industrivärden C för 45 kr. Marknaden var orolig för skuldsättningen.
Jag kan inte ICA men jag tycker att bolaget ser intressant ut. En stor aktör på marknaden och som dessutom har bankverksamhet, lägg till en modest direktavkastning om ca 3% och en viss tillväxt och jag tycker att vi har ett relativt intressant case.
SvaraRaderaJag skulle gärna se att Industrivärden gjorde sig av med surdegen SSAB och satsade på en mindre andel onoterade innehav, säg 5-10% av den totala portföljen.
Jag blankar aldrig aktier. Men om jag hade gjort det hade jag blankat ICA och Axfood under 2015. Även efter nedgång på sistone värderas ICA till P/e 21. Axfood värderas till P/e 24 men är mera lönsamt. E-handeln har inte riktigt tagit fart ännu, men på gång, och Lidl och Aldi har inte riktigt storsatsat - men på gång. Dessutom gör COOP (stor spelare) vinstigen - och sänker priserna. Det här kommer att kännas mindre stabilt om 5 - 10 år.
SvaraRaderaDet finns värden i SSAB. Kan man bara få ner goodwill posten på ett klokt sätt, så kan man gneta på och utveckla specialstål segmentet som har högre lönsamhet.